logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - wibra bzyczy, ale nie działa. Co może być przyczyną?

-=TOMA=- 10 Sty 2007 16:58 1227 11
  • #1 3429934
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    mam 3100 ktora dziala dobrze poza tym ze jak sie wlaczy wibre i ktos zadzowni czy wlaczy sie dzwonki to wibra strasznie bzyczy a nie czuc wibracji, sa takie mikro wibracje ktore nikt nie odczuje w kieszenie.

Podejrzalem ja i ona wcalwe sie nie kreci! wrazenie jest takie jakby sie zacinala ale silniczek jest 100% sprawny przelozony z innego tel!

Pierwszy raz mam taki przypadek, dlatego moze ktos mi cos doradzi co moze byc przyczyna....
  • #2 3431483
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Pewnie spadła "szajbka" z ośki na wibratorku. :)
    Musisz rozkręcić i założyć tą szajbkę.
    Już miałem raz taki przypadek i to właśnie w 3100.
    Ale nie obiecuję, że to rozwiąze problem, ale warto spróbować.
  • #3 3431505
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    czytaj dokladniej ! przecioez pisalem ze silniczek jest 100% sprawny! wina lezy gdzies po stronie plytki...
  • #4 3431557
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 88
    Czytaj wyraznie co ci kolega pisze :D mówiąc "szajba" miał na myśli fachowo cos co nazywa się chyba mimosród czyli cos co powoduje właśnie "wibrowanie" nie kłoc sie z KanekS tylko rozkręc słuchawke i ......... za 10 minut bedzie wibrować.
  • #5 3431779
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    ludzie nie jest to wina wibratorka (silniczka) bo spr go w 2gim tel i smiga poprawnie, lol czytajcie troche co sie pisze!
    Tu jest problem w tym ze nie kreci wogole silniczek bo prawdopodobnie dostaje za male napiecie!!! i pytam czego to moze byc wina ;P
  • #6 3432123
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    To w końcu "są takie mikro wibracje" czy nie ma nic bo "silniczek nie dostaje napicia". Ja tez pierwsze wrazenie jakie odniosłem to że spadła ta przeciw waga z silniczka... Aż sie prosi sprawa o zamieszczenie zdjęcia :) .

Pzdr
  • #7 3434446
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    jakies tam mkrowibracje sa ale silniczek nic nie kreci i przeciwwaga jest na swoim miejscu!
  • #8 3434467
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Skąd mogą być "mikrowibracje" skoro silniczek sie nie kreci?? Zmien ustawienia napięcia vibry starym griffinem i zobacz co sie bedzie działo.

Pzdr
  • #9 3434547
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    mam nboxa tylko. mirkowibracje pewnie sa ztad ze pewnie podawane jest zaniski napiecie i 'nie ma sily' zakrecic silniczkiem tylko go tak 'szarpie', do tego ejst takie szybkie bzyczenie
  • #10 3436105
    mietekgpz
    Poziom 19  
    No to miernik w ręke, serwisówka i sprawdzasz po kolei czy wszystkie przejścia są...

Pzdr
  • #11 3438830
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    spr i daje za niskie napiecie, bo max jakie osiaga to 1.5V
  • #12 3438870
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    To zaledwie kilka elementów, sprawdź je:

Nokia 3100 - wibra bzyczy, ale nie działa. Co może być przyczyną?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3100, w którym wibracja podczas połączenia generuje jedynie słyszalne bzyczenie bez wyczuwalnej siły wibracji. Silniczek wibratora jest sprawny, co potwierdzono przez wymianę na inny z działającego telefonu, jednak nie obraca się podczas pracy, co sugeruje zbyt niskie napięcie zasilające (maksymalnie 1,5 V). Mikrowibracje prawdopodobnie wynikają z impulsowego, niewystarczającego napięcia, które nie pozwala na pełne uruchomienie silniczka. Możliwe przyczyny to uszkodzenia lub złe połączenia na płytce głównej, które należy zweryfikować miernikiem i serwisówką, sprawdzając elementy odpowiedzialne za zasilanie wibratora. Wstępne sugestie obejmowały uszkodzenie przeciwwagi (tzw. "szajbki"), jednak została ona potwierdzona jako obecna i sprawna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA