logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu na laptopie przy połączeniu z PC przez kabel crossover

hackermen 10 Sty 2007 17:44 2258 14
REKLAMA
  • #1 3430117
    hackermen
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam szanowne grono.
    Mam pewiem problem mianowicie zakupiłem laptopa a że mam w domu pc z netem chciałem teżuruchomić na laptopie internet.
    Komputery łącze ze sobą scrosowanym przewodem poustawiałem wszystko i tak:
    Na pc działa wszystko normalnie jest internet można pobierać z laptopa pliki
    Na laptopie można pobierać pliki z PCta ale internetu nie ma tzn.
    jeżeli pinguję np. oneta odpowiedzi lecą cały czas a w przeglądarce pisze:
    "Przekroczono limit czasu połączenia"
    Walczęz tym tematem jużtydzień czasu w sieci nie znalazłem nic sensownego proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3430136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3430150
    hackermen
    Poziom 12  
    Tak jest udostępnione połączenie zresztąjakbym tego nie zrobił to nie szły by mi pingi na onet a idą tylko przeglądarka nic nie wyświetla idąc dalej żaden program nie "łączy" się z internetem (gg,telnet,ftp)

Dodano po 2 [minuty]:

Acha jak np. na PC TTL wynosi do oneta 56 to na laptopie jest 55 - próbowałem to zmienićw tejestrze poprzez dopisanie DefaultTTL (według opisów w sieci) ale to niestety ni działa :(
  • REKLAMA
  • #4 3430165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3430168
    hackermen
    Poziom 12  
    to sieć lokalna po radiu dnsy nic nie dają cokolwiek bym nie wpisywał jak zmienie maca w tarcie wifi na lapku oczywiście net jest ale nie o to mi chodzi

Dodano po 1 [minuty]:

Nirvanowiec jak by coś z dnsami było nie tak to by mi nie szedł ping z polecenia: ping www.onet.pl -t
  • #6 3430191
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3430242
    hackermen
    Poziom 12  
    Nirvanowiec to nie o to chodzi dzięki za próby ale może znajdzie sięktośkto pomoże
  • #8 3431073
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Sprobuj przejechac go jeszcze kreatorem sieci od podstaw. Wpisz tu jak adresowana jest karta jedna i druga, i jakie sa adresiki dokladniej.

Z ttl to dobrze jest na kompie za routerem zwiekszyc w rejestrze o 1 wartosc, poniewaz admin czasem sprawdza czy nie ma dziwnych TTLi z lokalu, to ze sie zmienia wartosc po powrocie to juz normalka bo komputer routujac zmniejsza wartosc. Ale jak nie ma ttl=1 od zewnetrznego IP to chociaz tyle dobrze ze admin nie stosuje zabezpieczania pakietow kierowanych do lanu.
  • #9 3431153
    hackermen
    Poziom 12  
    Ale wpisuje w tejestrze jakiśtam ttl taki sam na pc i laptopie i nic kompletnie nic sie nie zmienia
    Neta mam z 192.169.0.1 ja mam koncówke 0.129
    na pc lan ustawiam 192.168.7.1 255.255.255.0
    na laptopie 192.168.7.2 255.255.255.0 brama 192.168.7.1 oczywiscie udostepnianie na pc jest wlaczone
  • REKLAMA
  • #10 3431192
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Jakos dziwnie troszke 192.169............ to juz zle wyglada chyba ze sie pomyliles, a jakie dnsy masz wpisane na laptopie i PC.

Z TTL sie nie mecz bo dziala to poprawnie, wracjac do laptopa przez PC jest pomniejszany o 1 , na laptopie zmienia sie TTL po to aby pakiety u dostawcy byly widoczna tak jakby nie bylo routingu czyli z tym samym TTL i od PC i od laptopa.
  • #11 3431698
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Ja proponuje zrobic tak

W wlasciwosciach polaczenia (tego ktore chcemy udostepnic) w zakladce zawansowane wlaczyc udostepnianie polaczenia potem w tej zakladce dac ustawienia wlaczyc dns i dhcp windows zapyta czy automatycznie zmienic ustawienia karty lan na 192.168.0.1 dac tak, a na laptopie dajemy adres z dhcp i wtedy i siec i net chodzi poprawnie i nie powinno byc problemow....

Pozdrawiam
  • #12 3431878
    snejk
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    jeżeli dobrze cię zrozumiałem to ten onet ping-ałeś z laptopa
    może coś z ustawieniem przeglądarki
    albo admin ma jakieś zabezpieczenia przed udostępnianiem neta przez użytkowników
    a nie lepiej kupić jakiś ruterek przecież aby działał net na laptopie musisz mieć włączony komputer
  • #13 3432040
    hackermen
    Poziom 12  
    trocse oczywiscie pomyłka 192.168 :D
    cyzyk123 nie działa dhcp i 192.168.0.1 nie może być gdyż jakbyś zauważył wystąpi konflikt adresów
    snejk tak pingowałem z laptopa ale to nie tylko przegladarka ale poprzez ftp nie idzie sie polaczyc total commanderem nie działa żaden program co łączy sie za pośrednictwem internetu router nie wchodzi w gre zreszta router wifi z mozliwoscia klonowania mac to conajmniej 200 a ja nie planuje sieci tylko od czasu do czasu włączyć laptopa i mieć na nim neta
  • #14 3432118
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    co ma piernik do wiatraka, jeśli ze swojego kompa chcesz udostępnić internet,to przede wszystkim nie używaj na stacjonarnym xpekowskiego udostępniania tylko użyj programu np WinRoute, instalujesz i ustawiasz na urządzeniu dostępowym NAT, i problem znika.... pisz do mnie na gg 2611939
  • #15 3482953
    hackermen
    Poziom 12  
    Troszkę mnie nie było ale tak weszłem wo sieci niezabezpieczonej i na laptopie internet śmiga aż miło niestety jeśli wracam do mojej sieci na laptopie internet nie śmiga czyli admin musiał to jakoś zabezpieczyć nie wiem jak TTL w każdym razie jest i do zera ma jeszcze daleko

Dodano po 3 [godziny] 38 [minuty]:

niestety WinRoute nie rozwiązuje problemu ma ktośjeszcze jakieś pomysły?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dostępu do internetu na laptopie połączonym z komputerem stacjonarnym za pomocą kabla crossover. Połączenie sieciowe jest skonfigurowane poprawnie, pliki między komputerami są wymieniane, a ping do zewnętrznych adresów (np. onet.pl) działa, jednak przeglądarka i inne programy korzystające z internetu nie łączą się z siecią. Udostępnianie połączenia internetowego na PC jest włączone, adresacja IP na obu urządzeniach jest ustawiona w podsieci 192.168.7.x z odpowiednią bramą. Problem nie wynika z DNS, ponieważ ping działa poprawnie. Podejrzewane są zabezpieczenia sieciowe na poziomie MAC lub TTL stosowane przez administratora sieci, które mogą blokować ruch internetowy z laptopa. Próby zmiany TTL w rejestrze nie przyniosły efektu. DHCP na PC nie działa poprawnie z powodu konfliktu adresów. Proponowano użycie kreatora sieciowego Windows do automatycznej konfiguracji udostępniania, jednak bez skutku. Rozwiązaniem alternatywnym jest zastosowanie oprogramowania NAT (np. WinRoute), lecz również nie rozwiązało problemu. Ostatecznie problem wydaje się wynikać z zabezpieczeń sieciowych administratora, które blokują dostęp do internetu z laptopa mimo poprawnej komunikacji lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA