logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu na laptopie wpiętym do sieci domowej

gilfred 13 Kwi 2006 13:06 1106 4
REKLAMA
  • #1 2523209
    gilfred
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Połączyłem 2 komputery ze sobą za pomocą routera(lapa i komputer stacjonarny) używam neostrady. Na stacjonarnym kompie internet działa bez zarzutu(czy przez USB czy kabel sieciowy)natomiast laptop nie owteira stron www, outlook działa i gg a www nie. probowałem na wielu przeglądarkach i to samo. Gdy pinguje np wp.pl czy jakis inny adres to nie odbieram pingow czyli cos jest nie tak. Moze mial ktos podobny problem i potrafi pomoc?
    Czekam na odpowiedz i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2524014
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Przy dzialajacym gg 100 % jest o problem z wlasciwie ustawionym serwerem DNS a wlasciwie jego adresem czy adresami, trzeba odpowiednie adresy wpisac w odpowiednim miejscu , a jakie ? to jest dowolna sprawa .
  • REKLAMA
  • #3 2525499
    fifka
    Poziom 11  
    Ja mam to samo - musisz zresetować router <włączyć i wyłączyć> i przy powtarzającym się problemie - zrobić to samo ....
    Aha i jeśli to nie zadziała wyłącz go na 5 - 10 min to napewno pomoże ...
    P.S. Niech zgadne masz router ADE PLANET ?000
  • REKLAMA
  • #4 2525600
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Włacz w routerze DHCP i na lapie na karcie ustaw wszystko na auto. Dopisz MAC karty lapa do listy w routerze tak zeby zezwalał na łacznosc. Ustaw zakres dopuszczanych IP przez router np na xxx.xxx.x.2 - xxx.xxx.x.4
  • #5 2526216
    gilfred
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    fifka napisał:
    Ja mam to samo - musisz zresetować router <włączyć i wyłączyć> i przy powtarzającym się problemie - zrobić to samo ....
    Aha i jeśli to nie zadziała wyłącz go na 5 - 10 min to napewno pomoże ...
    P.S. Niech zgadne masz router ADE PLANET ?000

Właśnie nie, posiadam Linksysa ADSL2mue. Ale w lapie i w kompie sa poustawiane tcp/ip zeby automatycznie pobieral ip i na stacjonarnym jakos smiga. Jeszcze jedno czasami jak np udostepniam jakis plik z kompa i sciagam go na lapa to czasami www smigaja takze tez lipa. Znowu ftp przez cmd tez smiga. Moze tak jak mowicie dns trzeba poustawiac bo tak to pobiera automatycznie ale w sumie sa te same.
REKLAMA