logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka Hp w sieci, problem z łączem internetowym

araman 10 Sty 2007 18:17 1722 13
REKLAMA
  • #1 3430244
    araman
    Poziom 14  
    Ocena: 147
    Kupiłem urządzenie wielofunkcyjne HP z kartą sieciową. W domu mam dostęp do internetu radiowego poprzez modem radiowy D-link który następnie jest rozprowadzony poprzez rozdzielacz do kilku pokoi. Jak włączyłem drukarkę do tej sieci to mogę drukować ale nie mogę połaczyć się z internetem i odwrotnie jak zmienie ustawienia. Wiem że trzeba coś pozmieniać ale nie wiem dokładnie co ( coś z adresem IP ).
  • REKLAMA
  • #2 3430334
    radekr
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Chyba podałeś troche za mało informacji. Napisz jakie masz IP na komputerach, jaka podsieć i o jakiej zmianie ustawień mówisz?
  • REKLAMA
  • #3 3430410
    araman
    Poziom 14  
    Mam podłączony jeden komputer który włączam do róznych gniazd w zależności od potrzeby odres IP nadany przez DHCP -nie wiem co to znaczy wybaczcie ale jesten laikiem jeżelichodzi o sprawy sieciowe .
    Może troche wybiegłem przed orkiestrę z tym pytaniem po zainstalowaniu oprogramowania sieciowego drukarki zaczeło mi wywalać cały system więc wyrzuciłem wszystko. Nie wiem czy ponowna instalcja nie spowoduje tego samego problemu muszę chyba sciągnąc jakieś mowe oprogramowanie do tej drukarki i wtedy ponowić moje pytanie ale czy znajde takie sieciowe?
  • #4 3430724
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ustaw na urządzeniu wielofunkcyjnym IP z tej samej klasy co dostajesz na komputerze z DHCP.

Podaj jeszcze model drukarki.
  • #5 3488111
    araman
    Poziom 14  
    mbo napisał:
    Ustaw na urządzeniu wielofunkcyjnym IP z tej samej klasy co dostajesz na komputerze z DHCP.

Podaj jeszcze model drukarki.

Napisz coś więcej o tym adresie IP a drukarka HP Potosmart2570
  • REKLAMA
  • #6 3488357
    GoAway
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a jak ustawić hasło dla drukarki żeby niepowołane osoby nie mogły się do niej dobrać?
  • #7 3488939
    mbo
    araman napisał:

Napisz coś więcej o tym adresie IP a drukarka HP Potosmart2570

Ustaw na drukarce (print serwerze) adres IP z takiej samej klasy jak dostajesz na komputerze - różnić ma sie tylko na ostatnim miejscu.

Dodano po 31 [sekundy]:

GoAway napisał:
    a jak ustawić hasło dla drukarki żeby niepowołane osoby nie mogły się do niej dobrać?

Jaka to drukarka ?
    Nie każda ma taką możliwość.
  • REKLAMA
  • #8 3489809
    GoAway
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    HP 1410 (kombajn - skaner,ksero,drukarka)
  • #9 3567966
    araman
    Poziom 14  
    Wczoraj rozmawiałem z moim dostawcą internetu jak to wszystko ustawić powiedział że jak ustawię adres to moja drukarka będzie widoczna dla całej naszej sieci??? Polecił mi kupienie rutera czy jakoś tak a wtedy mogę sobie stworzyć własną sieć wewnętrzną, CO o tym sądzicie?? Może jest to rozwiązanie tylko ile to będzie kosztować?? Ciekawe czy jeżeli połacze do niego 2 komputery i drukarkę to będzie można z każdego niezależnie łaczyć się z internetem -ale to już chyba inny wątek
  • #10 3568171
    mbo
    Router to całkiem dobre wyjście.
    Przewodowy kupisz za mniej niż 100zł.
    Oczywiście każdy komputer będzie miał niezależny dostęp do drukarki i Internetu.
  • #11 3569605
    araman
    Poziom 14  
    Piszesz przewodowy może jakieś konkretny model? A może być bezprzewodowy? Mam laptopa który może łączyć się bezprzewodowo z internetem korzystałem z tego raz na wczasach ale w domu tylko kabel, a tak chyba bym był bardziej niezależny od miejsca w domu ale to pewnie więcej kosztuje. Do domu mam internet radiowy tj antena na dachu coś wisi na strychu kablem na dół dalej mam rozdzielacz który rozdziela na 3 pokoje ,Zakładając router bezprzewodowy nie będzie się jakoś "kłócił" z tym co mam na strychu? Jakiś model tego bezprzewodowego?
  • #12 3570108
    mbo
    To co na strychu nie ma tutaj znaczenia.

Przewodowy np. Edimax BR-6104K.

Bezprzewodowy np. Linksys BEFW11S4

Oba są całkiem tanie na Allegro.
  • #13 3570914
    araman
    Poziom 14  
    Dzięki za informacje ,jadę zaraz na 2 dni do pracy a potem poszukam
  • #14 3592148
    araman
    Poziom 14  
    kupiłem router D-link DI 624 teraz szukam pomocy jak to wszystko połączyć. Myślałem że będe mógł korzystać z sieci także bezprzewodowo ale chyba mój laptop się zbiesił ale to chyba innt wątek. ROk temu korzystałem z sieci bezprzewodowej wystarczyło nacisnąć przycisk i działało zaplała się dioda i łączył się z siecią a teraz kicha . Mam Fujitsu Siemens Amilo L series . MOże ktoś coś pomoże?.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji urządzenia wielofunkcyjnego HP z kartą sieciową w sieci domowej opartej na radiowym dostępie do internetu przez modem D-Link i rozdzielacz sygnału do kilku pokoi. Po podłączeniu drukarki do sieci możliwe jest drukowanie, ale tracony jest dostęp do internetu i odwrotnie. Zalecane jest ustawienie statycznego adresu IP na drukarce z tej samej klasy adresowej co adresy przydzielane komputerowi przez DHCP, różniącego się tylko ostatnim oktetem. Model drukarki to HP Photosmart 2570. W dyskusji pojawiła się także sugestia zakupu routera (przewodowego lub bezprzewodowego) w celu utworzenia własnej sieci lokalnej, co umożliwiłoby jednoczesny dostęp do internetu i drukarki z wielu urządzeń. Przykładowe modele routerów to Edimax BR-6104K (przewodowy) oraz Linksys BEFW11S4 (bezprzewodowy). Użytkownik zakupił router D-Link DI 624 i poszukuje pomocy w konfiguracji. Poruszono również kwestie zabezpieczenia drukarki hasłem, jednak nie każda drukarka posiada taką funkcję. Laptop Fujitsu Siemens Amilo L series ma problemy z łącznością bezprzewodową w nowej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA