logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WHIRLPOOL AWG 650 - grzałka nie działa mimo wymiany na nową, co sprawdzić?

krzysztof1976 10 Sty 2007 20:07 9165 10
REKLAMA
  • #1 3430756
    krzysztof1976
    Poziom 2  
    Witam. Wymieniłem grzałkę na nową w pralce w/w i okazuje sie że nadal woda jest zimna, podejrzewam że stara mogła być dobra. Podłączyłem próbówkę do zacisków grzałki aby ją sprawdzić i w czasie prania przez pewien czas działała mi na temp. 60/90e/90 °C, a potem już nie chciała działać na żadnej temp. Nie jestem elektromechanikiem, więc moja wiedza na ten temat jest skromna, ale może mi ktoś podpowie jak mógłbym naprawić taką usterkę sam, czy raczej oddać pralkę do zakładu naprawczego.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3430790
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 816
    Cześć.
    Pod zbiornikiem na połowie długości grzałki jest termostat z bezpiecznikiem ,który należy wcisnąć.
  • REKLAMA
  • #3 3430912
    krzysztof1976
    Poziom 2  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Jest coś w rodzaju białej kostki z doprowadzonym wężykiem, ale nie mogę znaleźć nic co mogłoby być bezpiecznikiem.
  • REKLAMA
  • #4 3430966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3430999
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Zdemontujprzeciwwagę dolną zobaczysz termostat jest w gumowej uszczelce zapinany metalową spinką ,dochodzą do niego przewody.Powodzenia.

Dodano po 1 [minuty]:

post pisany równocześnie
  • #6 3431142
    MPMSERWIS
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Moim zdaniem wina może leżeć w programatorze, który tylko na chwilę podaje napięcie na grzałkę, co powoduje, iż woda nie jest zagrzana. Najlepiej równolegle do styków podłączyć np. żarówkę aby spawdzić czas grzania.
  • #7 3431272
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    To by oznaczało wypalony styk, ponieważ to jest pralka niedigitalna ;)

PS
    Rutynowo również do sprawdzenia termostat 40°. Jak? :?: A choćby bateryjką i żarówką, jeśli ktoś nie posiada miernika :? W temperaturze pokojowej ma mieć zwarte styki :)
  • #8 3431443
    krzysztof1976
    Poziom 2  
    Zauważyłem że grzałka włącza się na początku cyklu prania głównego i działa zawsze przez tę samą drogę programatora tylko na temp. 60/90e/90 (pozostałe tem. nie działają). Potem nie grzeje wogóle na żadnej tem.
  • REKLAMA
  • #9 3431591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3432259
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    PS 663S BIO napisał:
    To by oznaczało wypalony styk, ponieważ to jest pralka niedigitalna ;)

PS
    Rutynowo również do sprawdzenia termostat 40°. Jak? :?: A choćby bateryjką i żarówką, jeśli ktoś nie posiada miernika :? W temperaturze pokojowej ma mieć zwarte styki :)

Termostat 40 ° C jest koloru czarnego zresztą można pomierzyć wszystkie pozostałe powinny mieć przejście . Dla próby można pominąć ten bezpiecznik termiczny znajdujący się pod spodem pralki i podłączyć przewód bezpośrednio do grzałki wtedy będziesz miał pewność co jest uszkodzone .Powodzenia.
  • #11 4433301
    AeroBart
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Cześć mam problem z tą pralką. Odłączyłem przewody od silnika i nie pamiętam jak one były podłączone. Czy ma ktoś może schemat podłączenia przewodów elektrycznych do silnika w tej pralce??

Z góry dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W pralce WHIRLPOOL AWG 650 po wymianie grzałki na nową woda nadal nie nagrzewa się. Problem może leżeć w termostacie z bezpiecznikiem termicznym umieszczonym pod zbiornikiem, który należy sprawdzić i ewentualnie wcisnąć. Termostat 40°C jest czarny i powinien mieć zwarte styki w temperaturze pokojowej. Zaleca się demontaż przeciwwagi dolnej, aby uzyskać dostęp do termostatu, który jest zamocowany w gumowej uszczelce metalową spinką. Należy także sprawdzić przewody dochodzące do grzałki, czy nie ma przerw lub uszkodzeń. Możliwe, że usterka wynika z programatora, który tylko chwilowo podaje napięcie na grzałkę, co można zweryfikować podłączając równolegle żarówkę do styków grzałki i obserwując czas grzania. W przypadku podejrzenia uszkodzenia bezpiecznika termicznego można go pominąć i podłączyć przewód bezpośrednio do grzałki, aby wykluczyć jego wpływ na usterkę. Grzałka działa na określonych skokach programatora (1,2,3,7-16,39,41-44), co warto sprawdzić pod kątem prawidłowego zasilania. Dodatkowo, w pralkach niedigitalnych często dochodzi do wypalenia styków, co również należy zweryfikować.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA