logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić przystawkę do karty dźwiękowej dla oscyloskopu PC?

smoker 11 Sty 2007 07:27 17214 9
REKLAMA
  • #1 3432195
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam. Znalazłem ciekawy programik Zelscope www.zelscope.com. Z powodzeniem użyłem go do zdiagnozowania problemu w moim wzmacniaczu. Nasuwa sie tutaj następująca myśl. Jak w miarę prosty sposób zrobić przystawkę podłączaną pod gniazdo LineIn, rozszerzającą zakres działania oscyloskopu (chodzi o regulację amplitudy, preskaler częstotliwości jest mi zbędny, bo dłubię tylko w audio)? Tak np, bym mógł bez obaw podłączyć oscyloskop do wyjścia 130W wzmacniacza (obciążonego oczywiście) bez obawy spalenia karty dźwiękowej i obcinania wierzchołków przez wejście karty. Pozdrawiam! Ze wszelkei sugestie z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3432214
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć .

A opis bufora umieszczony na tej stronie nie odpowiada twoim wymaganiom ?
    http://xoscope.sourceforge.net/hardware/hardware.html
    Zakładka FAQ.

Z tym układem możesz podawać na wejście napięcie nawet do 150 V...

Tutaj są zdjęcia gotowego układu:

http://xoscope.sourceforge.net/hardware/pictures.html

Sprawa zasilania. Wydaje mi się, że układ pobiera tak mało prądu, że może być zasilany z zasilacza komputera. Zasilacz daje obydwa napięcia (+12 V i -12 V). Nie ręczę jednak za "jakość" tego napięcia. Mogą pojawić się zakłócenia. Może zasadne było by zasilenie układu z 2 baterii 9 V ?

Poczytaj jeszcze dyskusję na podobny temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic370020.html
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3436272
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Dzięki wszystkim, tego właśnie szukałem :) Pozdrawiam!
  • #5 4726372
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    witam !
    a jak z przewodami do robienia pomiarów ??
    lepiej samemu jakoś zrobić czy kupować nowe, widziałem że sondy do oscyloskopu chodzą min. po 70zł za szt. ale przeważnie kosztują ponad 100zł.
  • #6 4744490
    BigZbig
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    hacker napisał:
    witam !
    a jak z przewodami do robienia pomiarów ??
    lepiej samemu jakoś zrobić czy kupować nowe, widziałem że sondy do oscyloskopu chodzą min. po 70zł za szt. ale przeważnie kosztują ponad 100zł.

Pamiętaj, że to jest "oscyloskop" m.cz., a nie w.cz.
    Spokojnie możesz wykonać sondę samodzielnie, z użyciem przewodu mikrofonowego przyzwoitej jakości. Technika m.cz. - taka jaką widzisz na wejściach wzmacniaczy (n.p. cinch'e) w zupełności wystarczy.
    Odpowiednie zaciski i przewód dostaniesz za pojedyncze PLNy.
    Pozdrawiam
    bz
  • #7 4744959
    hacker
    Poziom 26  
    Dzięki za odpowiedz.
    No tak myślałem żeby raczej samemu zrobić.
    Chciałem jeszcze spytać co to za diody prostownicze w układzie z 1 linka. Chodzi o 1n914.
    Można dać zwykłe np. 1n4001 ?
    I po co jest ten włącznik S1 ?
  • #8 4797352
    BigZbig
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    hacker napisał:
    ...Chciałem jeszcze spytać co to za diody prostownicze w układzie z 1 linka. Chodzi o 1n914.
    Można dać zwykłe np. 1n4001 ?
    I po co jest ten włącznik S1 ?

To nie są diody prostownicze, tylko przełączające.
    Ich zadaniem jest ochrona wejścia wzmacniacza operacyjnego przed przepięciami. Powinny być szybkie.
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/1/N/9/1/1N914.shtml
    Daj jakiekolwiek szybkie diody, raczej nie prostownicze, na napięcie powyżej 50V.

S1 zmienia wzmocnienie x1/x10
  • REKLAMA
  • #9 4969881
    hacker
    Poziom 26  
    Jeszcze jedno pytanie odn. tego układu
    ktoś pisał na elektrodzie że na wyjściu ma 12V, fakt tak jest na obrazku, ale jest też potencjometr 100k którym można obniżyć nap. do 1-2V i w tedy można podłączyć do karty dzwiękowej. Czy dobrze myślę ??
  • #10 5842103
    ILSSystem

Specjalista Automatyk
    Ocena: 18
    Witam! Jako nowy prosze o wyrozumiałość:) Interesuje mnie układ
    http://xoscope.sourceforge.net/hardware/hardware.html
    przeczytałem post temat związany z zabezpieczeniem karty dźwiękowej https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic370020.html
    w który jest opis wyzej wskazanego schematu. Martwi mnie napięcie na wyjściu wzmacniacza, karta dźwiękowa powiedzmy ze przyjmuje max 2V co przy max 12V na schemacie daje różnice... Jak na stało ograniczyć napiecie wyjściowe do max 2V?
    Pytanie drugie: wykonałem filtr
    Jak zrobić przystawkę do karty dźwiękowej dla oscyloskopu PC?[/url]
    zamiast zwykłych diód zastosowałem Shotkiego Bat43, układ próbowałem badac na razie przy stałym dzielniku na wejściu (rezystor 5M), zasilam 5V i przy badaniu sygnałów akustycznych na ekarnie są jedynie szumy. W dokumentacji napiecie wzmacniacza powinno wynosic 18V. Czy zasilanie układu powinno być 18V czy 5 tak jak jest na schemacie?
    Konto firmowe:
    ILS SYSTEM Sp. z o.o.
    Hoffmanowej 19, Rzeszów, 35-016 | Strona WWW: www.ilssystem.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy przystawki do karty dźwiękowej komputera, umożliwiającej bezpieczne podłączenie oscyloskopu programowego Zelscope do wyjścia wzmacniacza audio o mocy około 130W. Proponowany układ bufora, opisany na stronie projektu Xoscope, pozwala na podawanie sygnału o napięciu do 150 V na wejście karty dźwiękowej, zabezpieczając ją przed uszkodzeniem i ograniczając obcinanie sygnału. Układ wymaga zasilania symetrycznego (+12 V i -12 V), które można pozyskać z zasilacza komputera lub z dwóch baterii 9 V dla lepszej jakości napięcia. W układzie stosuje się szybkie diody przełączające 1N914 (lub ich odpowiedniki) do ochrony wzmacniacza operacyjnego przed przepięciami oraz przełącznik S1 do zmiany wzmocnienia (x1/x10). W celu dopasowania sygnału do poziomu akceptowalnego przez kartę dźwiękową (około 2 V) stosuje się potencjometr 100 kΩ do regulacji napięcia wyjściowego. Do pomiarów audio wystarczają przewody mikrofonowe i proste sondy wykonane samodzielnie, bez konieczności kupowania drogich sond oscyloskopowych. Pojawiły się także pytania o zasilanie układu (5 V vs. 18 V) oraz zastosowanie filtrów i diod Schottky’ego (BAT43) w układzie, które wpływają na jakość sygnału i działanie wzmacniacza operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA