logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ zabezpieczający nadnapięciowo dla karty dźwiękowej?

Sw.Mikolaj 11 Lut 2008 18:22 1368 1
REKLAMA
  • #1 4794501
    Sw.Mikolaj
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam. Chcę sobie zrobić układ taki jak podany na schemacie w załączniku. Ma on służyc jako stopień przed wejściem karty dźwiękowej aby stosować ją jako oscyloskop do sygnałów audio. Ponieważ chcę mieć możliwość podawania sygnału z różnych źródeł to daję na wejściu dzielnik którym reguluje poziom sygnału oraz kondensatory aby odseparować składową stała. Takich dzielników ma być pare, wybieranych w zależnoścui od poziomu sygnału na wejściu, aby nie podać na kartę dźwiękową zbyt dużego sygnału. Chciałbym jednak dorobić jakiś układ zabezpieczenia nadnapięciowego aby, szczególnie na wyjściu OPAMPA żeby w razie jakiejś niespodziewanej sytuacji nie spalić wejścia w karcie dźwiękowej, bo z tego co gdzieś cztyttałem to karta może mieć na wyjściu maksymalnie koło +/- 2V ( choć nie jestem pewien, proszę o skorygowanie). Mógłby ktoś zaproponować jakiś układ zabezpieczenia ? Opamp jest zasilany z osobnego zasilazca symetrycznego. Czy ewentualne układy stosować bezpośrednio na wejściu / wyjściu opampa czy przed kondensatorem wejściowym i za kondensatorem wyjściowym ?

Edit :

Układ zabezpieczający chciałbym zasilać tym samym napięciem co OPAMP , czyli koło +/-5 do 10 V.
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ zabezpieczający nadnapięciowo dla karty dźwiękowej? Oscyl.JPG (24.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA