logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Highscreen MS19 - Problem z wyświetlaniem białego tła na monitorze 19 cali

edziu 05 Wrz 2003 00:11 3791 32
REKLAMA
  • #1 317091
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    Witam mam problem z monitorem i nie wiem czym to jest spowodowane proble polega wyśiwtlaniu Koloru jeżeli wyświtlanie białego tła jest jest wieksze niż około połowa monitora białe tło robi się szare a jeżeli białe tło jest minejsze niż połowa monitora to jest normalnie białe zmiana normalnie przskauje z białego na tw szare czy ktoś spotkał się z takim objaiwem jak wyłacze motitor na białym tle i włacze to jest białe ale po chili robi się znowy szare
    Monitor 19 calowy Highscreen MS19 prosze o wasze wskazówki bo nie wiem za co się zwiąc z gory dziekuje za jakielkolwiek info
  • REKLAMA
  • #2 317121
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    masz problem z kontrastem, a uwzgledniajac jeszcze to ze wystepuje to przy calym bialym ekranie problememjest niewydolny zasilacz
    mozesz miec suche elektrolity, mozesz miec rownierz puszczajace sie tranzystory, lub uklad w stopniu wyjsciowym wzmacniacza video, ogolnie powymieniaj elektrolity
  • REKLAMA
  • #3 317829
    edziu
    Poziom 29  
    Witam ponownie po wymianie elek w monitorze wymieniłem
    koło układy TDA8172 100uF/50V 2szt.i 4.7Uf/50V
    na pierwotnej srtonie przetwornicy 4.7uF, 10uF/25, 100uF/50V
    na wtornej stonie przetwornicy 2x 1000uF/16V, 2x2200uF/25V i 100uF/250V
    i podłaczyłe do zasilania nie startuje pstrytknie przekażni w tym samym czasie mrógnie dioda i nić jak odłacze o zasilania monitor pstryknie jeszcze z 2 razy
    zasilanie na kodensatorze 150UF/450V jest około 390V i spada powoli do 300V jak podłacze woltomierz na kondesatorze 100uF/250V monitor pstryknie i jest tam około 120V i spada (a monitor sie nie załaczańcza) wymieniłem układ sterujący przetwornicą UC3842B i nic nadal nie chce się załaczyć. a na tranzystorach IRFS640A jest ich 4sztuki pod nie podlaczone małe tranzystory i jeden był uszkodzony i wymieniłem i nadal bez zmian sprawdziłem wszystkie kondesatory co wymieniałem i sprawdiem biegunowości kondesatorów jes w pożadku , monitor ten jest mój na którym pracuje i musiałem pożyczyć od kuzyna monitor 13" a na nim mogę się załamać nie wiem co poczać prosze o wasze rady
  • #4 317846
    candle
    Spec od monitorów
    Cytat:
    a na tranzystorach IRFS640A jest ich 4sztuki pod nie podlaczone małe tranzystory i jeden był uszkodzony i wymieniłem

a nie zauwazyles ze ci sie ekran zawijal? :lol:

teraz szukaj cos popsul
  • #5 317869
    edziu
    Poziom 29  
    candle napisał:
    Cytat:
    a na tranzystorach IRFS640A jest ich 4sztuki pod nie podlaczone małe tranzystory i jeden był uszkodzony i wymieniłem

a nie zauwazyles ze ci sie ekran zawijal? :lol:

teraz szukaj cos popsul

nie zauwarzyłem było tylko takie przyciemnianie tam był taki dziny tranztystor napisane C114 a poniżej ECA zamias a może być B
    i nie miał wogóle przejścia a pozostałe trzech IRFS640A były BC945 i taki sam wstawiłem i bez zmian coś jest z przetwornicą odcinałem nuśzki na wyjściu przetwornicy i wstawiłem żarówke i nie startuje coś jest nie tak ż przetwornića co doradzicie

żeczywiście coś żem zepsłoł teraz pytanie jest takie co zepsułem :?: :?:
  • #6 317886
    candle
    Spec od monitorów
    czekaj, czekaj, CO ROBILES? poodcinales nogi???????
    geezes, doprowadz to do stanu pierwotnego, podnies wszystkie diody po wtornej przetwornicy (te podlaczone do transformatorka) dalej podlacz 40W/220V zarowke do tej ktora szla do najwiekszego kondensatora (napieciowo) i sprawdz czy ci sie zaswieci
    kurde... troche pojecia co sie robi, bo bedzie zle..
  • #7 317954
    edziu
    Poziom 29  
    candle napisał:
    czekaj, czekaj, CO ROBILES? poodcinales nogi???????
    geezes, doprowadz to do stanu pierwotnego, podnies wszystkie diody po wtornej przetwornicy (te podlaczone do transformatorka) dalej podlacz 40W/220V zarowke do tej ktora szla do najwiekszego kondensatora (napieciowo) i sprawdz czy ci sie zaswieci
    kurde... troche pojecia co sie robi, bo bedzie zle..

właśnie tak robiłem i nie startowała tyklko nie u mnie przecinaie to odłaczanie jutro sprawdze dokładnie bo nie podnosłem wszystkie diody podniosłem tę od głownego i podłaczyłem 60Watt zarówke i nie startowała jutro odetne reszte to zobacze czy wystartuje
  • #8 318008
    candle
    Spec od monitorów
    na 60W nie ma prawa
    daj 40W
  • #9 318295
    edziu
    Poziom 29  
    witam ponownie dziś sprawdziłem przetwornice i co sie okazała że nie startuje zauwarzyłem brak zasilania na układzie UC3842 pod 7 pin jest zaletwie 0.7V sprawdiłem rezystor (470k) jest ok po czasie siedzenia przy monitorze jest taka sytuacja jak odłacze kondesator(100uf/25V) firtrujący scalak to pojawa sie tam 10.6V wtawie tam obojętnie jaki kondesator nawet 1uF i napiecię znowu spada 0.7V mimo jak włącze bez tego kondesatora jest tam 10.6V przetwornica nie startuje żarówka wstawiałem 60Watt i 25Watt i nic się nie pali czy ktoś by miał jakiś schemat samego bloku przetwornicy na na zasilaniu znajduje się jakiś tranzystor nie wiem co to jest oznaczenia (MCR poniżej 100-6 poniżej M836) podejżewam że to jakiś stabilizator
  • REKLAMA
  • #10 318310
    candle
    Spec od monitorów
    sprawdz elementy podlaczone do nozki 4tej, sprawdz diode na nozce 7, zostaw kondensator w spokoju (przetwornica usiluje wystartowac ale nie ma impulsow) sprawdz ten nieszczesny tranzystor m836, jak nic nie znajdziesz podmien sam uklad
    poszukaj sobie noty katalogowej do uc3842 - tam bedziesz mial caly schemat przetwornicy
  • #11 318399
    edziu
    Poziom 29  
    co to jest za tranzystor M836 bo nie mogę znaleć zadnych informacji na temet tego tranzystora i nie wiem czy to jest jego wina na na dziurkach gdzie jest ten tranzystor napiane od lewej A G K miedzy G a K jest przejście w kierunku K i nic sprawdiłem wszystkie rezystory i kondesatory ceramiczne i MKT są ok wszystko sprowadza do tego tranzystoa pin A tranzytiora jest podłaczone pop zasilanie UC3842 K podłaczone jest pod GND a G podłczone są pod resystory 4.7K do GND i 22k do diody zenera podłoczone pod w dode wychodzące z trafa a co schematu przetwornicy jest prawie to ale nie ma tego tranzystora
  • #12 318400
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Skoro sa oznaczena AGK to jest to tyrystor a nie tranzystor :idea:
  • #13 318418
    edziu
    Poziom 29  
    gorgoroth napisał:
    Skoro sa oznaczena AGK to jest to tyrystor a nie tranzystor :idea:

to co on robi po pierwotnej stonie przetwornicy :?:
  • #14 318424
    candle
    Spec od monitorów
    w ogole go tam nie ma :)
    jest prawdopodonie podlaczony do transoptera po stronie wtornej
  • #15 318435
    edziu
    Poziom 29  
    candle napisał:
    w ogole go tam nie ma :)
    jest prawdopodonie podlaczony do transoptera po stronie wtornej

no to jakie zadanie to spełnia bo się zaraz pogubie jak wyciągnę ten tyrystor podłcze woltomież pod zasilanie układu i włscze monitor 220V poprzez zarówke 15Watt to ona świeci t na zasilaniu UC pojawia się około 15V mi boje się podłacyc pod sięć poprzez 200Watt Zaróke by nie spalić czegoś a transporter to pewnie ten 6 nozkowy scalak. Nie wiem co jest nie tak z tą przetwornića wymieniłek układ i nadal nie startuje
  • REKLAMA
  • #16 318451
    candle
    Spec od monitorów
    transopter to faktycznie ten 6cio nozkowy scalak, 15W zarowka to sporo za malo, tyrystor sluzy za prosta kontrole napieca wyjsciowego, jesli zaczyna przewodzic w transopterze zapala sie dioda, odtyka tranzystor (wciaz t transopterze) i przetwornica wie ze jest za duze napiecie, wiec przestaje generowac impulsy, wiec znowu napiecie spada, tyrystor przestaje przewodzic, dioda gasnie, tranzystor sie zatyka i przetwornica znowu generuje impulsy
    to sie nazywa sprzerzenie zwrotne (feedback)
  • #17 318496
    edziu
    Poziom 29  
    witam po dalszym wymieniłem układ UC3842 podłcze voltomież do zasilania układu i po włczeniu do sieci na woltomieżu przez ułamek sekundy było 15V i zaraz jest 0.7V jak wyciągnę wtyczke od zasilania na voltomierzu pojawia się napiecie od około 4V i idzie w góre do około 15V i znow zanika napiecie i znowu pojawia się 4v i idzie w góre i tak wkółko dopóki nie rozładuje sie kondestator 150uF/450V co jest grane przetwornica nie startuje i trace nadzieję że to bedzie chodzić niwiem co mogę jescze sprawdic obok przetworny znajdujię się jeszcze jakiaś elektronika posidająca 2 przekażniki załazajce coś po wtórnej stronie elektroniki i TDA4862 tranzystor głowny sprawdiłem jest to FS7SM jest ok co może być jesczenie tak
  • #18 318623
    candle
    Spec od monitorów
    skup sie na elementach przy nozce 4, 7 i 8, sprawdz tranzystor kluczujacy przetwornice i koniec, nie lataj po calym monitorze
    sprawdz tez transopter
  • #19 318631
    edziu
    Poziom 29  
    candle napisał:
    skup sie na elementach przy nozce 4, 7 i 8, sprawdz tranzystor kluczujacy przetwornice i koniec, nie lataj po calym monitorze
    sprawdz tez tranopter

chyba transporter ale jak go sprawdzić bo nie znam jego zasady diałania a czy transporter bedzie dobry od innego monitora bo na transorterach się nie znam czy musi byc indentyczny model
  • #20 318644
    candle
    Spec od monitorów
    transopter to dioda i tranzystor - sprawdza sie to jak te elementy
    dowolnosci za wielkiej przy wymianie nie ma, zwykle penia role wazna dla bezpieczenstwa
    wiec lepiej poszukaj not katalogowych i sobie poporownoj
  • #21 318715
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    edziu napisał:

chyba transporter ale jak go sprawdzić bo nie znam jego zasady diałania a czy transporter bedzie dobry od innego monitora bo na transporterach się nie znam czy musi byc indentyczny model

:D Nie obraz sie ale zbierz do kupy ten monitor i zawiez do jakiegos
    serwisu bo jeszcze troche go tak skutecznie ponaprawiasz i bedzie sie nadawal tylko na zlom.
  • #22 318726
    edziu
    Poziom 29  
    0__0 napisał:
    edziu napisał:

chyba transporter ale jak go sprawdzić bo nie znam jego zasady diałania a czy transporter bedzie dobry od innego monitora bo na transporterach się nie znam czy musi byc indentyczny model

:D Nie obraz sie ale zbierz do kupy ten monitor i zawiez do jakiegos
    serwisu bo jeszcze troche go tak skutecznie ponaprawiasz i bedzie sie nadawal tylko na zlom.

naprawiałem kilkanaście monitorów głownie 15 calowych i każddego dawałem rady naprawiac ale ten 19calowy jest naprawde uparty i nie chce startowac przetwornica a do serwisu jest tylko jeden w okolicy znam go i wiem jak on naprawia i jak kasuje że nawet nie chce do niego zawoźić bo boje sie że ten monitor nie dostane w jednym kawałku a powię że przetwornica się spaliła i nie da sie naprawić. wię z nici u mnie z servisem. a ten monitor jest mój i chce go naprawić a nawet na własnych błedach boprzecisz człowiek uczy się całe życie. choć mam dopiero 22 lata
    przestudiuje cała przetwornice że spokojem i w poniedziałek się za nią wezmę bo dziś nie moe się wyrobić bo mam jeszcze sonego do naprawy i cara300 i beteV do rozkodowania więć z monitorem daje spokuj na dzisiaj do poniediałku
  • #23 318794
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 115
    Witam
    Bedziesz miał problem z tym monitorem,jest ciężki w naprawie.
    Co do tranzystora C114 odsyłam na stronę Elnoty,to jest tranzystor z rezystorami nie zmierzysz go przyrządem
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.php?szuk=c114&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
    schemat tego monitora jest na elektrodzie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17747.html
    Jest to monitor Belinea 106020.Według twojego opisu nie pracuje przetwornica na tda 4682.Muszę popatrzeć do swoich zapisków,powiem jakie są najczęstsze uszkodzenia.
  • #24 318812
    edziu
    Poziom 29  
    fischer8 napisał:
    Witam
    Bedziesz miał problem z tym monitorem,jest ciężki w naprawie.
    Co do tranzystora C114 odsyłam na stronę Elnoty,to jest tranzystor z rezystorami nie zmierzysz go przyrządem
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.php?szuk=c114&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
    schemat tego monitora jest na elektrodzie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17747.html
    Jest to monitor Belinea 106020.Według twojego opisu nie pracuje przetwornica na tda 4682.Muszę popatrzeć do swoich zapisków,powiem jakie są najczęstsze uszkodzenia.

przetwornica pracuje na UC3842
    i jeszcze dieki za info o schemacie szukałem ale bez skutecznie właćścnie sciągam i zobacze co jest grane
  • #25 318894
    edziu
    Poziom 29  
    witam właśnie sciągłem schetam jest ok w kiepskiej jakośc jakby ktoś miał schemat w lepszej kakości bardzo bym prosił a co to tranzystora to jest na schemacie 2SC3402 lub DTC114 (dobrze że go nie wyrzóciłem bo bym miał wielki problem)
  • #26 320073
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    ten tyrystor odcina zasilanie od UC3842 jeśli za bardzo wzrosna napięcia wyjściowe. w gałezi zasilania 80V jest mały rezystor R166, 1 Ohm wcisnięty między diody prostownicze i często bez powodu pada. Sprawdź go. Nie podnoś na raz wszystkich gałęzi po wtórnej stronie!!!
  • #27 320080
    edziu
    Poziom 29  
    Jaro napisał:
    ten tyrystor odcina zasilanie od UC3842 jeśli za bardzo wzrosna napięcia wyjściowe. w gałezi zasilania 80V jest mały rezystor R166, 1 Ohm wcisnięty między diody prostownicze i często bez powodu pada. Sprawdź go. Nie podnoś na raz wszystkich gałęzi po wtórnej stronie!!!

rezystorek jest ok został sprawdzony na samym początku podniosłem wszyskie diody oprócz diody D113 co zasila trasopter dziśiaj bede wiedział wiecej ale dopiero wieczorem
  • #28 320745
    edziu
    Poziom 29  
    witam ponownie problem zapewnie tkwi w pierszej przetwornicy na diodzie co zasilanie idzie jest 300V a z specyfikacji układu powinno być 400V ta przetwornica na TDA4862 jest dosyć dziwna układ jest zasilany dosyć niskim napiecie 1.75V na 1pinie i na 8pinie jest blisko 0V nie wiem czy czasami nie padł układ obleciałem wszystkie sklepy i w zadnym nie mają TDA4862 (bedzie bardzo cięzko do zdobycia)
  • #29 320862
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Ten TDA4862 pracuje w układzie PFC przed właściwą częścią zasilacza na UC3842. Są one o ile pamiętam wspólnie zasilane i TDA4862 rusza dopiero gdy wystartuje UC3842. Wg mnie działa Ci zabezpieczenie przed za dużym napięciem i odcina zasilanie od obu układów. Przekop jeszcze raz okolice w której podmieniałeś elementy. Jeśli po włączeniu tego monitora słychać głośne "uderzenie" to masz gdzies otwartą pętlę sprzężenia. Pierwszy opis usterki tego monitora sugeruje raczej zbyt szybkie działanie ABL niż awarię zasilacza.
  • #30 320928
    edziu
    Poziom 29  
    Jaro napisał:
    Ten TDA4862 pracuje w układzie PFC przed właściwą częścią zasilacza na UC3842. Są one o ile pamiętam wspólnie zasilane i TDA4862 rusza dopiero gdy wystartuje UC3842. Wg mnie działa Ci zabezpieczenie przed za dużym napięciem i odcina zasilanie od obu układów. Przekop jeszcze raz okolice w której podmieniałeś elementy. Jeśli po włączeniu tego monitora słychać głośne "uderzenie" to masz gdzies otwartą pętlę sprzężenia. Pierwszy opis usterki tego monitora sugeruje raczej zbyt szybkie działanie ABL niż awarię zasilacza.

po właczeniu słychac tylko załaczenie i rozłaczenie się przekażnika w jednym ruchu, sprawdzałem elementy które wymnieniałem i jest ok

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora 19-calowego Highscreen MS19, który przy wyświetlaniu białego tła większego niż połowa ekranu zmienia kolor na szary, natomiast przy mniejszym białym tle wyświetla poprawnie. Przyczyną może być niewydolny zasilacz, uszkodzone elektrolity, tranzystory lub układ wyjściowy wzmacniacza video. W trakcie naprawy wymieniono wiele kondensatorów elektrolitycznych oraz układ sterujący przetwornicą UC3842B, jednak monitor nie startuje. Występują problemy z przetwornicą, która nie generuje impulsów, a napięcie na układzie UC3842 spada z 15V do 0,7V. W dyskusji pojawiły się sugestie sprawdzenia tyrystora M836, diod, rezystorów (np. R166 1Ω), tranzystora kluczującego, a także elementów przy nóżkach 4, 7 i 8 układu UC3842. Wskazano, że tyrystor pełni funkcję zabezpieczenia przed nadmiernym napięciem wyjściowym i steruje pracą przetwornicy poprzez sprzężenie zwrotne. Monitor posiada również układ TDA4862 pracujący w układzie PFC, który uruchamia się po starcie UC3842. Wymiana elementów i próby uruchomienia z żarówką zabezpieczającą nie przyniosły efektu. Schemat monitora jest dostępny, lecz w słabej jakości, a poszukiwana jest lepsza wersja schematu bloku zasilacza. Ostatecznie autor zdecydował się na sprzedaż monitora i zakup nowego, rezygnując z dalszej naprawy z powodu trudności i braku efektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA