logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat kolorofonu na 230V do 60zł lub alternatywne urządzenie LED – gdzie znaleźć?

I_fighter_I 11 Sty 2007 19:33 3260 6
REKLAMA
  • #1 3434671
    I_fighter_I
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Od kilku tygodni szukam jakiegoś schematu do kolorofonu i nie mogę znaleźć.

Sęk w tym, że kolorofon ten ma być na 230V i nie drogi (40zł - 60zł).

Wiem, że temat o KOLOROFONACH był poruszany na forum wiele razy,
    ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego schematu.

Proszę o pomoc, z góry thx

Ewentualnie, zamiast kolorofonu może być jakieś fajnie i niedrogie
    urządzenie na LEDach, albo coś podobnego.

Jeśli ktoś ma jakiś schemat to proszę o wrzucenie foto na forum (tylko
    nie w formacie ZIP, RAR, itp. ponieważ mam za mało punktów do
    ściągania), albo na moja pocztę: marcin11221@wp.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3435275
    I_fighter_I
    Poziom 11  
    No dobra, ale bez schematu montażowego chyba nic
    nie zrobię.
    Tak samo nie ma podanych żadnych wymiarów tej płytki,
    ani żadnej skali.

Jeśli ktoś zna wymiary i posiada schemat montażowy do
    tego KOLOROFONU to bardzo proszę o umieszczenie na forum.
  • REKLAMA
  • #4 3436701
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Jak to bez schematu montazowego nic nei zrobisz... wystarczy tylko ideowy. Prezciez schemat jest jeden z bardziej prostych.. Wiec nei rozumiem Twoich obaw. Mozesz sobie zrobic montazowy.. wydrukuj ideowy i widok od strony elementow.. patrz ideowy i zaznaczaj sciezki miedzy elementami na tym gdzie jest widok od strony czesci tylko tak zeby sie nie przecinaly... i juz masz montazowy. No i czasem trzeba zajrzec w note katalogowa w przypakdu np triakow. pozdrawiam....

aha i co do wymiarow plytki .. to bedzie troszke mniejsza niz jest w pliku ze schematem .. jak kupisz elementy.. to spokojnie dojdziesz do wielkosci ..
  • REKLAMA
  • #5 3437868
    I_fighter_I
    Poziom 11  
    Oto schemat montażowy, nad który siedziałem wczoraj chyba z 1h.

Jeśli są jakieś błędy to proszę o poprawę.

Szczerze powiedziawszy albo brakuje mi tu paru elementów,
    albo źle je połączyłem na rysunku.
    Załączniki:
    • Schemat kolorofonu na 230V do 60zł lub alternatywne urządzenie LED – gdzie znaleźć? schemat_montażowy.JPG (33.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3440557
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    ja znalazlem tylko to... byc moze cos przeoczylem.. ale wydaje misie ze elementy sa wszystkie

Schemat kolorofonu na 230V do 60zł lub alternatywne urządzenie LED – gdzie znaleźć?

zielone to wyprowadzenia zarowek a niebeiskie to wspolny przewod dla wszystkich 4 zarowek. Triak pwien byc tak wstawiony jak pokazalem na rysunku.. pozdrawiam
  • #7 3532966
    gr86
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    trzeba przyznać że ten układ jest bardzo prosty i nie trzeba miec niewiadomo jakiego pojecia zeby go oskładać

Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu kolorofonu na napięcie 230V w budżecie 40-60 zł lub alternatywnego, niedrogiego urządzenia LED. Wskazano prosty układ dostępny na forum elektroda.pl, jednak brakowało schematu montażowego i wymiarów płytki. Użytkownicy wyjaśnili, że schemat ideowy wystarczy do wykonania montażu, a wymiary płytki można dopasować po zakupie elementów. Udostępniono schemat montażowy z oznaczeniem wyprowadzeń żarówek i wspólnego przewodu, z uwzględnieniem prawidłowego umieszczenia triaka. Podkreślono prostotę układu, który nie wymaga zaawansowanej wiedzy elektronicznej do złożenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA