logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun M341 - brak ostrości dopóki się nie rozgrzeje

zbych1000 11 Sty 2007 23:45 1391 8
REKLAMA
  • #1 3435828
    zbych1000
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Uszkodzony powielacz TPN31; R666-1,5k; R667-680ohm, D655-BYP150-225. Po wymianie tych elementów brak ostrości, mocno rozmazany obraz. Regulacja PR na powielaczu nic nie daje. Napięcia przetwornicy prawidłowe. Przebieg (oscyloskop) na kolektorze tranzystora odchylającego wzorowy. Iskrownik na PK wylutowałem, rezystor 1M na PK sprawny. Regulacja kontrastu z pilota zmienia się właściwie na TDA3505 (1,8-2,6V). Najciekawsze jest to, że po 1 minucie (gdy odbiornik jest zimny) obraz stopniowo robi się jak brzytwa, jest ostrość i kolory. Można regulować ostrość na powielaczu. Gdy wyłączy się rozgrzany tv i zaraz się załączy wszystko jest ok.
    Brak mi pomysłów, pomocy.
  • REKLAMA
  • #3 3435937
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Sprawdziłbym C 502 C 667 C 666 i elementy w U ogr. I kin.
  • REKLAMA
  • #5 3435992
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Zdejmij plastykową nasadkę na pinach lampy kineskopowej, (tylko ostrożnie!) wyczyść klej, umyj przy pomocy delikatnego pedzla w denaturacie lub izopropanolu. Czasami tam zwiera.
  • #6 3436277
    zbych1000
    Poziom 11  
    Witam serdecznie
    Napięcie US3 na PK (jak TV był zimny) było rzędu 1,2kV - powinno być 5,5-7,5kV wg schematu, więc wymieniłem jeszcze raz powielacz na nowy podejrzewając, że fabrycznie nowy jest uszkodzony. Nic to nie zmieniło. Kineskop też był podmieniany, bez zmian. Obraz zawsze był właściwych rozmiarów tylko rozmyty. W układzie rozmagnesowania kineskopu uszkodzony był rezystor 470ohm/10W. Pozystora nie sprawdzałem bo nie mam drugiego. Kondensator C666 podmieniałem, rezystory i T750 w Iogr sprawne.
    Sprawdzę jeszcze C502, C667 i kondensatory w Iogr i napiszę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3436450
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Jeśli Pan zmierzył "na zimno" napięcie ogniskujące na poziomie 1,2 kV to myślę, że nie ma już co szukać przyczyny tej usterki w torze wizji i ogranicznikach. Ja bym sprawdził raz jeszcze płytkę kineskopu pod kątem upływności i ewentualnych nadwęgleń. Tam musi być idealnie czysto ! Druga sprawa to zamknięcie do masy obwodu ceramicznego dzielnika dla napięcia ogniskującego znajdującego się na powielaczu. Czy tam jest dobry kontakt do masy ? Z konstrukcji to wynika, jednak czy Pan przypadkiem ( to jest tylko sugestia bo w ferworze walki można przeoczyć :D ) nie zapomniał o drucie wychodzącym z tego PR-ka ?
    Jeśli to wszystko jest poza podejrzeniem można jeszcze wymienić dla pewności podstawkę kineskopu.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #8 3436472
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    [quote="zbych1000"]Witam serdecznie
    Napięcie US3 na PK (jak TV był zimny) było rzędu 1,2kV - powinno być 5,5-7,5kV wg schematu, więc wymieniłem jeszcze raz powielacz na nowy podejrzewając, że fabrycznie nowy jest uszkodzony........quote]

serwis napisał:
    Wypnij przewód z podstawki doprowadzajacy napięcie ogniskujace (ostrość) i po prostu zmierz jego wartość (sonda WN), a odpowiedź sama się znajdzie

Czy zrobiłeś tak jak pisałem ?

Pomiar z wpiętym przewodem nic nie zmieni :D
  • #9 3438878
    zbych1000
    Poziom 11  
    Witam
    Teraz tv śmiga jak nowy. Sprawdziłem elementy, o których pisałem wcześniej, bez rezultatu. Wyczyściłem dokładnie płytkę kineskopu, skróciłem o 1cm przewód od S3 na PK, wyczyściłem podstawkę kineskopu oraz styki, połaczyłem dokładnie drutem na podstawce kineskopu masę (oryginalna blaszka była w jednym miejscu skorodowana), włączyłem tv i wszystko jest ok.
    Podziękowania dla jaqbas2 oraz pozostałych.
    Pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Neptun M341 występował problem z brakiem ostrości obrazu do momentu jego rozgrzania. Po wymianie uszkodzonych elementów powielacza TPN31 (R666, R667, D655) obraz pozostawał rozmazany, a regulacja PR nie przynosiła efektu. Napięcia przetwornicy i przebiegi na kolektorze tranzystora odchylającego były prawidłowe. Po rozgrzaniu odbiornika ostrość i kolory poprawiały się, a regulacja ostrości na powielaczu działała. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów C502, C666, C667, elementów układu Iogr oraz dokładne oczyszczenie i kontrolę połączeń na płytce kineskopu, w tym styki i masę na podstawce kineskopu. Ostatecznie problem rozwiązało dokładne wyczyszczenie płytki kineskopu, skrócenie przewodu od S3 na podstawce kineskopu, oczyszczenie styków oraz poprawienie połączenia masy drutem, gdyż oryginalna blaszka była skorodowana. Po tych czynnościach telewizor działał poprawnie, a obraz był ostry od momentu włączenia.
REKLAMA