logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wartość potencjometru do wiatraczka 12V 0.7A?

newiim 12 Sty 2007 13:15 3433 9
REKLAMA
  • #1 3437127
    newiim
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    Właśnie modernizuje chłodzenie w moim starym komputerze i mam takie pytanie:"Ile Kilo Ohm'ów powinien mieć potencjometr, który sterowałby obroty coolera w komputerze? Chodzi mi o to jak wyliczyć odpowiednie parametry? Parę dni temu poszedłem do jednego sklepu eletronicznego i poprosiłem o potencjometr do małego coolerka, a pani w tym sklepie powiedziała mi, że muszę znać dokładny parametr takiego potencjometru, tzn. właśnie te kilo ohmy.

Tak więc czy ktoś zna jakiś wzór fizyczny na wyliczenie tej wartości. Wiatraczki do kompów są zwykłe na 12V, a mój ma jeszcze 0.7 A (to chyba są ampery, tak?).

Bardzo proszę o pomoc, z góry dzięki bardzo.
  • REKLAMA
  • #2 3437192
    mieszko89
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    wes sobie stabilizator lm317 i między masą a "bazą" daj potencjometr 10Kohm i po sprawie ;)
  • #3 3437271
    newiim
    Poziom 13  
    ...hmm, nie wszystko zrozumiałem. Tzn, potencjometr do takiego coolerka powinien mieć 10 KOhm, tak? A po co jeszcze tan stabilizator i co to wogóle jest, bo nie bardzo się orientuję...

Czy połączenie tego wszystkiego może wyglądać tak jak na rysunku...?
    Jak obliczyć wartość potencjometru do wiatraczka 12V 0.7A?
  • REKLAMA
  • #4 3437318
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3437736
    newiim
    Poziom 13  
    A czy mógłbym prosić o trochę dokładny rysunek jak to wszystko podłączyć i w których miejscach... wybaczcie mi ale jestem raczej laikiem w sprawach elektroniki :/

Mógłbym kupić gotowe regulatory obrotów na allegro, ale to się mija z celem, bo chyba nie jest trudno zrobić coś takiego (oczywiście z odpowiednimi rysunkami)...
  • REKLAMA
  • #7 3437836
    newiim
    Poziom 13  
    Wieeelkie dzięki za ten schemacik... :) O to mi właśnie chodziło... Teraz zaczynam działać...
  • #8 3437930
    nmos
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Na schemacie jest błąd. Zaraz sklecę prawidłowy obrazek i prześlę. Elementy R1=240Ω (może być 220Ω), R2 może być 2kΩ. Dobrze jest dodać kondensatory - zapewniają stabilną pracę. Uwaga: w tym układzie nie da sie uzyskać pełnego napięcia zasilania na wyjściu stabilizatora. Obrazek jest wzięty z aplikacji - nie przejmuj się, że na nim jest inny typ stabilizatora i inne napięcia. Zwróć uwagę, czy układ nie będzie się grzał. Jeśli tak, trzeba będzie dołożyć radiator.
    Jak obliczyć wartość potencjometru do wiatraczka 12V 0.7A?Jak obliczyć wartość potencjometru do wiatraczka 12V 0.7A?
  • #9 3438749
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3455011
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    po co sie tak meczyc
    podepnij na stale jeden kabelek do 12V
    a drugi do przelacznika pomiedzy minus a 5V
    i masz 2 biegi wolne i szybkie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wartości potencjometru do regulacji obrotów wentylatora komputerowego 12V o prądzie 0,7A. Zalecane jest stosowanie układu z regulatorem napięcia LM317, gdzie potencjometr pełni rolę elementu regulującego napięcie wyjściowe, a nie bezpośrednio ogranicza prąd wentylatora. Wartość potencjometru sugerowana to około 2 kΩ, a dodatkowo stosuje się rezystor 220 Ω w układzie. Prosty potencjometr bezpośrednio włączony w obwód wentylatora może ulec uszkodzeniu z powodu dużej mocy wydzielanej na nim. Wskazano również konieczność zastosowania radiatora do LM317 ze względu na możliwe nagrzewanie się układu. W dyskusji pojawiły się schematy połączeń oraz uwagi dotyczące poprawności ich wykonania, w tym wartości rezystorów R1=220-240 Ω i R2=2 kΩ oraz dodanie kondensatorów dla stabilizacji pracy regulatora. Alternatywnie zaproponowano prostą metodę dwubiegowej regulacji poprzez przełącznik między 12V a 5V.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA