logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Wega KV-29CS60K - migająca dioda, brak reakcji na pilota, co robić?

adamjur1 12 Sty 2007 14:11 6415 21
REKLAMA
  • #1 3437285
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Jak w temacie - w czasie pracy wyłączył się ( tak po staremu - obraz szybko zapadł się do środka) pufneło cicho z głośników i dioda zaczęła migać w rytmie 3 s zielona/ o5s czerwona/05 s zielona/ 05 s czerona i dalej w koło to samo.
    Nie pomogło wyłączenie wyłącznikiem, wyłączenie z prądu na 15 s. Nie reaguje na pilota.
    Proszę o sugestie zaawansowanych serwisantów
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #2 3437610
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    lie razy pierwsza mignie .ile druga,przerwa.
    tak bardziej zrozumiale te 3s zamieszanie robi.
  • #3 3437677
    adamjur1
    Poziom 42  
    dwa razy mignie na czerwono, 3s świeci na zielono, pomiedzy mignięciami też czerwono.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3438058
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    jesli to cod 02 to zabezpieczenie pradowe.
    bez pomiarow niewiele pomoge.
  • #5 3438261
    adamjur1
    Poziom 42  
    Wygląda na to że zasilacz nie wydaje na pinach opisanych na płycie napięć, jednak gdy odąłczę wtyk zasilajacy np audio zmienia sie rytm błysków czyli coś tam w nim działa i kontroluje...
    Pozdr.J.
    ps
    może jakieś sugestie co zmierzyć ...:D:cry:
  • #6 3438298
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    elementy odchylania H, korekcji, masz obciążenie, jakie napięcie pojawia się na linii w chwili startu? czy chce wystartować linia?, zasilanie procka masz niezależne od głównej przetwornicy, ona też do sprawdzenia jak nic nie pojawi się na linii w chwili startu, pozdrawiam
  • #7 3438316
    adamjur1
    Poziom 42  
    Tak na moją znajommość tych problemów to nie startuje nic. Pstyka tylko sobie przekaźnik, zamruga 2 razy dioda i cisza, adaida dalej sobie mruga po 2 razy......
    Pozdr.J.

Dodano po 26 [minuty]:

Pomierzyłem trochę elementy i duży tranzystor przy trafie WN oznaczony na obudowie C5696 ( chyba to jest 2 SC 5696, na płycie ma opis Q8804) na zwarcie na wszystkich końcówkach. Czy jeszcze z nim coś typowo "leci" ?
    Pozdr.J.

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Tranzystor ma między bazą a emiterem 14Ω, a kolektor separuje się od nich ( w jedną ze stron ma kilka kiloomów......
  • #9 3438797
    adamjur1
    Poziom 42  
    Kolego jerzak proszę rozwinąć tą informację - dane dotyczą wylutowanego z płytki D tranzystora.....
    czy to są możliwe parametry - wynika że z bazy na kolektor ma rezystor ( znalazłem specyfikację co prawda Sanyo ale to chyba to samo tam jest).
    Dlaczego wlutowany wykazywał przejścia we wszystkich kierunkach mimoze był dobry ?. czego dalej szukać? A jak powinno sie zachowywać złacze c-e z tą diodą ?
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3438893
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Dioda standby błyska dwa razy.
    Tz że zadziałało zabezpieczenie wyłączające przetwornicę wzrost napięć wyjściowych.
    A złacze E-C z dioda powinien pokazywać jak dioda
  • REKLAMA
  • #11 3439151
    adamjur1
    Poziom 42  
    Koledzy prosze o spójną odpowiedź
    interpretacja kodu 02 jest dwojaka:
    kol. Jezak:
    Cytat:
    Dioda standby błyska dwa razy.
    Tz że zadziałało zabezpieczenie wyłączające przetwornicę wzrost napięć wyjściowych

kol Bonzo jan
    Cytat:
    jesli to cod 02 to zabezpieczenie pradowe.
    bez pomiarow niewiele pomoge.

Nie wiem jak to zinterpretować a w poscie poszukującym serwis manual jakiś nadgorliwiec wyciął z postu jednego z forumowiczów tabelke z tymi kodami zanim zdążyłem ją zapisać........

Pozdr.J.
  • #14 3439411
    adamjur1
    Poziom 42  
    Jestem elektronikiem zajmującym się bardziej teletechniką, automatyką i elektroenergetyką. A ten soniak mój bardzo zły zakup domowy. Nie ma jeszcze 2 lat..... robią to badziewie na Słowacji, z sony to ma tylko nazwę i może kineskop, ale i tego nie jestem pewien. Poprzedni sony działał 13 lat z jedną awarią ( wyschły kondensatory). A ten nowy przypomina produkcję socjalistyczną - już się starło sreberko z przycisku ON, trafopowielacz made in slowakia, trzeszczy plasik obudowy, wygląda jak Spectra..... . A jeszcze płacę za niego raty..:cry: :cry: :cry:
    Pozdr.J.
  • #15 3439609
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #16 3440065
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam
    Kod 02 to zadziałanie OCP czyli mówiąc po ludzku, zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego.Moim zdaniem (poza standardowymi czynnościami wstępnymi jak:przejrzenie płyty pod kątem zimnych lutów, przelutowaniem sterowania HOT-a itd) powinieneś wstępnie podstawić Q8804 +elementy (kondensatory) w otoczeniu jego kolektora.
    Przy kodzie 02 prawdopodobnie nie pomierzysz żadnych napięć w tym TV-nie zdążysz
  • Pomocny post
    #17 3441258
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    A ja bym zaczął od przelutowania pamięci i procesora mboard.
    Typowe w tych modelach (robiłem wczoraj)
  • #18 3442510
    adamjur1
    Poziom 42  
    Bravo11 postąpiłem jak napisałeś sprawdziłem Q8804 - wylutowałem zmierzyłem, kondzie w okolicy itp. Przy okazji pytanie - na wejściu zasilania płytki D ( WN ) jest ok 44Ω) Zprostego prawa Ω wynika że z 135V podanego na ten pin musi płynąć ok 3A. Cz tak arezystancj amoże tam występować?
    Zonko rozszerz wypowiedź i spróbuj ją dopasować do okolicznosci wystąpienia usterki - normalna praca i pstryk....
    Pozdr.J.
  • #19 3443035
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Jeśli piszesz, że na zasilaczu masz 44ohmy to sprawdż mostek D6010 i układ IC6003 (SE135). Sprawdż Q8803 (odchylanie) i Q8804 (WN).
    Jeśli po pomiarach elementy okażą się sprawne to przelutuj płytkę M board ( płytka wielkości paczki papierosów wetknięta pionowo w płytę).
  • #20 3445108
    adamjur1
    Poziom 42  
    Te tranzystory już sprawdziłem, 44 Ω jest na pinie zasilania 135V ale na płytce D ( ochylanie i WN) trochę mało, ale wyjęcie wtyku zasilajacego z tej płytki nie zmienia kodu błędu - nadal 02 OCP. Wyjęcie wtyku podającego napięcie na płytę główną ( przy tym w płycie D włożonym) zmienia kod na 14 Backend Error.
    Pozdr.J.
  • Pomocny post
    #21 3445153
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    wymień tranzystor na wn to typowe uszkodzenie jak poleci następny wymień transformator wn sprawdż kondensatory w obwodzie kolektora,wymień profilaktycznie kond. w zasilaczu-male elektrolity,mialem w naprawie 10 odbiornikow w 9 skończylo się na tranzystorach wn, w jednym byl także transformator wn.
  • #22 3445504
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ponawiam pytanie-sugestie - jeżeli kod 02 jest niezależnie od tego czy płytka D jest podłączona- czy nadal w niej szukać usterki ?
    Czy może być on agdzie indziej ?
    Pozdr.J.

ps
    Tranzystory 8803 i 8804 wyglądają na dobre, 8804 wylutowałem i sprawdziłem; ten drugi na omomierz wygląda dobrze....

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony Wega KV-29CS60K wyłącza się samoczynnie z charakterystycznym szybkim zapadaniem obrazu i emitowaniem cichego dźwięku z głośników. Dioda standby miga w cyklu 3 s zielona / 0,5 s czerwona, co odpowiada kodowi błędu 02, interpretowanemu jako zabezpieczenie nadprądowe (OCP). Próby resetu poprzez odłączenie zasilania nie przynoszą efektu, a pilot nie wywołuje reakcji. Diagnostyka wskazuje na uszkodzenie elementów zasilacza, zwłaszcza dużego tranzystora mocy Q8804 (oznaczonego jako C5696) w obwodzie wysokiego napięcia (WN), który wykazuje zwarcie na wszystkich końcówkach. Zalecane jest wymienienie tego tranzystora oraz sprawdzenie i ewentualna wymiana transformatora WN i kondensatorów elektrolitycznych w jego otoczeniu. Dodatkowo sugerowane jest przelutowanie pamięci i procesora na płycie głównej (M board), gdyż typowe usterki w tych modelach dotyczą również tych elementów. Pomiar rezystancji na wejściu zasilania płytki D (około 44 Ω przy 135 V) wskazuje na przepływ prądu około 3 A, co jest zgodne z oczekiwaniami, jednak wyjęcie wtyczek zasilających zmienia kod błędu na 14 Backend Error, co potwierdza złożoność problemu. Wskazano także na konieczność sprawdzenia mostka prostowniczego D6010 oraz układu IC6003 (SE135). Dyskusja podkreśla, że kod 02 oznacza aktywację zabezpieczenia nadprądowego, które wyłącza przetwornicę zasilania, a dalsza diagnostyka wymaga pomiarów i wymiany uszkodzonych elementów. Użytkownik wyraża rozczarowanie jakością wykonania telewizora, produkowanego na Słowacji, w porównaniu do starszych modeli Sony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA