Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony Wega 100Hz KV-29CS60K miga dioda standby

adamjur1 12 Sty 2007 14:11 6037 21
  • #1 12 Sty 2007 14:11
    adamjur1
    Poziom 39  

    Jak w temacie - w czasie pracy wyłączył się ( tak po staremu - obraz szybko zapadł się do środka) pufneło cicho z głośników i dioda zaczęła migać w rytmie 3 s zielona/ o5s czerwona/05 s zielona/ 05 s czerona i dalej w koło to samo.
    Nie pomogło wyłączenie wyłącznikiem, wyłączenie z prądu na 15 s. Nie reaguje na pilota.
    Proszę o sugestie zaawansowanych serwisantów
    Pozdr. J.

    0 21
  • #2 12 Sty 2007 15:30
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany

    lie razy pierwsza mignie .ile druga,przerwa.
    tak bardziej zrozumiale te 3s zamieszanie robi.

    1
  • #3 12 Sty 2007 15:48
    adamjur1
    Poziom 39  

    dwa razy mignie na czerwono, 3s świeci na zielono, pomiedzy mignięciami też czerwono.
    Pozdr.J.

    0
  • Pomocny post
    #4 12 Sty 2007 17:29
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany

    jesli to cod 02 to zabezpieczenie pradowe.
    bez pomiarow niewiele pomoge.

    0
  • #5 12 Sty 2007 18:22
    adamjur1
    Poziom 39  

    Wygląda na to że zasilacz nie wydaje na pinach opisanych na płycie napięć, jednak gdy odąłczę wtyk zasilajacy np audio zmienia sie rytm błysków czyli coś tam w nim działa i kontroluje...
    Pozdr.J.
    ps
    może jakieś sugestie co zmierzyć ...:D:cry:

    0
  • #6 12 Sty 2007 18:33
    na kozlowce
    Spec od TV

    elementy odchylania H, korekcji, masz obciążenie, jakie napięcie pojawia się na linii w chwili startu? czy chce wystartować linia?, zasilanie procka masz niezależne od głównej przetwornicy, ona też do sprawdzenia jak nic nie pojawi się na linii w chwili startu, pozdrawiam

    0
  • #7 12 Sty 2007 20:22
    adamjur1
    Poziom 39  

    Tak na moją znajommość tych problemów to nie startuje nic. Pstyka tylko sobie przekaźnik, zamruga 2 razy dioda i cisza, adaida dalej sobie mruga po 2 razy......
    Pozdr.J.

    Dodano po 26 [minuty]:

    Pomierzyłem trochę elementy i duży tranzystor przy trafie WN oznaczony na obudowie C5696 ( chyba to jest 2 SC 5696, na płycie ma opis Q8804) na zwarcie na wszystkich końcówkach. Czy jeszcze z nim coś typowo "leci" ?
    Pozdr.J.

    Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

    Tranzystor ma między bazą a emiterem 14Ω, a kolektor separuje się od nich ( w jedną ze stron ma kilka kiloomów......

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Sty 2007 20:26
    euro2L
    Poziom 41  

    To go podstaw ale miedzy baza a emiterem to bedzie

    0
  • #9 12 Sty 2007 20:35
    adamjur1
    Poziom 39  

    Kolego jerzak proszę rozwinąć tą informację - dane dotyczą wylutowanego z płytki D tranzystora.....
    czy to są możliwe parametry - wynika że z bazy na kolektor ma rezystor ( znalazłem specyfikację co prawda Sanyo ale to chyba to samo tam jest).
    Dlaczego wlutowany wykazywał przejścia we wszystkich kierunkach mimoze był dobry ?. czego dalej szukać? A jak powinno sie zachowywać złacze c-e z tą diodą ?
    Pozdr.J.

    0
  • Pomocny post
    #10 12 Sty 2007 20:53
    euro2L
    Poziom 41  

    Dioda standby błyska dwa razy.
    Tz że zadziałało zabezpieczenie wyłączające przetwornicę wzrost napięć wyjściowych.
    A złacze E-C z dioda powinien pokazywać jak dioda

    0
  • #11 12 Sty 2007 21:48
    adamjur1
    Poziom 39  

    Koledzy prosze o spójną odpowiedź
    interpretacja kodu 02 jest dwojaka:
    kol. Jezak:

    Cytat:
    Dioda standby błyska dwa razy.
    Tz że zadziałało zabezpieczenie wyłączające przetwornicę wzrost napięć wyjściowych


    kol Bonzo jan
    Cytat:
    jesli to cod 02 to zabezpieczenie pradowe.
    bez pomiarow niewiele pomoge.


    Nie wiem jak to zinterpretować a w poscie poszukującym serwis manual jakiś nadgorliwiec wyciął z postu jednego z forumowiczów tabelke z tymi kodami zanim zdążyłem ją zapisać........

    Pozdr.J.

    0
  • #14 12 Sty 2007 22:35
    adamjur1
    Poziom 39  

    Jestem elektronikiem zajmującym się bardziej teletechniką, automatyką i elektroenergetyką. A ten soniak mój bardzo zły zakup domowy. Nie ma jeszcze 2 lat..... robią to badziewie na Słowacji, z sony to ma tylko nazwę i może kineskop, ale i tego nie jestem pewien. Poprzedni sony działał 13 lat z jedną awarią ( wyschły kondensatory). A ten nowy przypomina produkcję socjalistyczną - już się starło sreberko z przycisku ON, trafopowielacz made in slowakia, trzeszczy plasik obudowy, wygląda jak Spectra..... . A jeszcze płacę za niego raty..:cry: :cry: :cry:
    Pozdr.J.

    0
  • #15 12 Sty 2007 23:20
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #16 13 Sty 2007 08:05
    BRAVO11
    Poziom 16  

    Witam
    Kod 02 to zadziałanie OCP czyli mówiąc po ludzku, zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego.Moim zdaniem (poza standardowymi czynnościami wstępnymi jak:przejrzenie płyty pod kątem zimnych lutów, przelutowaniem sterowania HOT-a itd) powinieneś wstępnie podstawić Q8804 +elementy (kondensatory) w otoczeniu jego kolektora.
    Przy kodzie 02 prawdopodobnie nie pomierzysz żadnych napięć w tym TV-nie zdążysz

    0
  • Pomocny post
    #17 13 Sty 2007 14:40
    zonko
    Poziom 23  

    A ja bym zaczął od przelutowania pamięci i procesora mboard.
    Typowe w tych modelach (robiłem wczoraj)

    0
  • #18 13 Sty 2007 19:49
    adamjur1
    Poziom 39  

    Bravo11 postąpiłem jak napisałeś sprawdziłem Q8804 - wylutowałem zmierzyłem, kondzie w okolicy itp. Przy okazji pytanie - na wejściu zasilania płytki D ( WN ) jest ok 44Ω) Zprostego prawa Ω wynika że z 135V podanego na ten pin musi płynąć ok 3A. Cz tak arezystancj amoże tam występować?
    Zonko rozszerz wypowiedź i spróbuj ją dopasować do okolicznosci wystąpienia usterki - normalna praca i pstryk....
    Pozdr.J.

    0
  • #19 13 Sty 2007 21:54
    zonko
    Poziom 23  

    Jeśli piszesz, że na zasilaczu masz 44ohmy to sprawdż mostek D6010 i układ IC6003 (SE135). Sprawdż Q8803 (odchylanie) i Q8804 (WN).
    Jeśli po pomiarach elementy okażą się sprawne to przelutuj płytkę M board ( płytka wielkości paczki papierosów wetknięta pionowo w płytę).

    0
  • #20 14 Sty 2007 14:12
    adamjur1
    Poziom 39  

    Te tranzystory już sprawdziłem, 44 Ω jest na pinie zasilania 135V ale na płytce D ( ochylanie i WN) trochę mało, ale wyjęcie wtyku zasilajacego z tej płytki nie zmienia kodu błędu - nadal 02 OCP. Wyjęcie wtyku podającego napięcie na płytę główną ( przy tym w płycie D włożonym) zmienia kod na 14 Backend Error.
    Pozdr.J.

    0
  • Pomocny post
    #21 14 Sty 2007 14:21
    dipol
    Poziom 33  

    wymień tranzystor na wn to typowe uszkodzenie jak poleci następny wymień transformator wn sprawdż kondensatory w obwodzie kolektora,wymień profilaktycznie kond. w zasilaczu-male elektrolity,mialem w naprawie 10 odbiornikow w 9 skończylo się na tranzystorach wn, w jednym byl także transformator wn.

    0
  • #22 14 Sty 2007 15:55
    adamjur1
    Poziom 39  

    Ponawiam pytanie-sugestie - jeżeli kod 02 jest niezależnie od tego czy płytka D jest podłączona- czy nadal w niej szukać usterki ?
    Czy może być on agdzie indziej ?
    Pozdr.J.

    ps
    Tranzystory 8803 i 8804 wyglądają na dobre, 8804 wylutowałem i sprawdziłem; ten drugi na omomierz wygląda dobrze....

    0