logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh FT 4015 błąd E42 .

RafalKabat 12 Sty 2007 23:13 1873 8
REKLAMA
  • #1 3439587
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Czasami w tej kopiarce występuje błąd E42 i zacina kartkę w połowie na wyjściu z utrwalania. Czy obejdzie się w takim przypadku bez wymiany płyty wysokiego napięcia . Czy są jakieś metody na naprawę tej usterki?
  • REKLAMA
  • #2 3440085
    mosquito
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    no a co z koronami? zrób wszystko na błysk, powymieniaj druty i ew. grzebień. powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 3441275
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Podstaw zespół transferu i separacji z innej maszyny i zespół ładowania. Obejrzyj dokładnie przewody i gniazda wysokiego napięcia (choć szczerze nigdy nie miałem "strzałów" w tej maszynce).
    Jak dalej będzie wywalać błąd to najprawdopodobniej coś z płytą.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3441369
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    kiedys miałem taki problem przyczyna był drut elektrody który wyskoczył z prowadzenia, wizualnie niby wszystko ok mozna to przeoczyć
  • #5 3448026
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Witam.

Do wymiany zespół transferu i separacji. Maszyna dostaje strzał na elektrodzie separującej.

machina
  • #6 3450804
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    zacinanie papieru w połowie na wyjsciu miałem równiez jak czujnik fotooptyczny zliczania papieru i wykrywania go w piecyku nie łaczył z powodu złego wykonania go , tzn. czujnik był na łączeniach zgrzewany gdzie zgrzewy pod wpływem temperatury w piecu puszczały i właśnie był wtedy efekt zacinania papieru w połowie wyjscia .

Puźniej wprowadzono czujniki lutowane i problem znikał jak AMBA .
  • #7 3451254
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Ale czy wtedy wywalało E42 ??
    Raczej nie.
  • REKLAMA
  • #8 3451369
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Znalazłem coś. drut w elektrodzie transferowej wyskoczył z prowadnicy . Narazie klient nie dzwoni może to była ta usterka.
  • #9 3452292
    kopier
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mialem dokladnie to samo. Niby drobiazg a jednak wywalalo e-42 i wcale tej przyczyny nie bylo mi tak latwo zdiagnozowac i "kilka" minut mi to zajelo :). Teraz bedziesz uwazal przy czyszczeniu elektrody ;). Ale problem juz masz z glowy i obejdzie sie bez wymiany plyt :).
    P.S. Oczywiscie zaciecia poprzez spalony fotointeruptor na wyjsciu sa czesta sprawa ale nie wywala wtedy zadnych bledow.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W kopiarce Ricoh FT 4015 pojawia się błąd E42 oraz zacinanie papieru w połowie na wyjściu z utrwalania. Przyczyną może być uszkodzenie lub przesunięcie drutu elektrody transferowej, który wyskakuje z prowadnicy, co powoduje błąd i zacięcia. Zaleca się dokładne czyszczenie koron, wymianę drutów i grzebienia oraz sprawdzenie zespołu transferu i separacji, a także zespołu ładowania. Należy również zweryfikować przewody i gniazda wysokiego napięcia. Częstą przyczyną zacięć jest także uszkodzony lub źle wykonany czujnik fotooptyczny na wyjściu z pieca utrwalania, jednak w takim przypadku błąd E42 zwykle się nie pojawia. W większości przypadków problem można rozwiązać bez wymiany płyty wysokiego napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA