logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD Proview 900P - ekran gaśnie po 2 sekundach, co może być przyczyną?

Sebati9009 13 Sty 2007 13:43 4138 6
REKLAMA
  • #1 3441065
    Sebati9009
    Poziom 11  
    Mam monitor 19'' jakiejś firmy Proview model 900P . Do tej pory działał bezproblemowo. Jednak ostatnio coś się z nim porobiło i nie wiem co.
    Gdy uruchamiam komputer monitor wychodzi ze stanu uśpienia i działa przez jakies 2 sekundy po czym gaśnie ekran. Gdy wyłącze go przyciskiem i włączę spwrotem to znowu działa 2 sekundy i się wyłącza ale dioda wskazuje ze nie jest uspiony tylko dziala ale ekran czarny.
    I tak w kółko.Nie wiem co jest grane. Może ktoś ma jakis pomysł . Czy moglo sie cos tam w srodku przepalić?? Może inwerter siadł lub coś na nim ?? Odpowiedzcie jesli ktos cos o tym wie. Dzieki
    Moderowany przez zdzich42:

tytuł poprawiłem na regulaminowy

• REKLAMA
  • #2 3441141
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Jeżeli zgaśnie podświetlenie i na ekranie pod pewnym kątem widać treść obrazu to padło Ci podświetlenie.Naten temat napisano bardzo dużo postów.Przyczyną takiego stanu może być wina świetlówki, inwertera.Wymień na początek elektrolity na inwerterze, lub podstaw świetlówki.Mogą także być uszkodzone kondensatorki na wejściu do świetlówek.Podaj nazwę sprzętu,bo stanowi to podstawę do pomocy.

Dodano po 1 [minuty]:

Sory nie doczytałem podanego symbolu monka
  • REKLAMA
  • #3 3441264
    Sebati9009
    Poziom 11  
    Niestety nie dziala nic po tym jak zgasnie tzn. nie widac nic pod zadnym kątem tak jakby matryca sie wylaczala ale dioda wskazuje ze monmitor dziala tzn jest w stanie gotowosci. Nazwa sprzetu to znaczy co mam dokladnie podac ??
  • REKLAMA
  • #4 3469912
    Teleplanek
    Poziom 14  
    Kolego Jakant mała korekta Twojej wypowiedzi: jeżeli byłaby to uszkodzona świetlówka, to dioda czuwania palilaby sie nadal.
    Moja propozycja, to moze wina kabla sygnalowego? Jak jest uszkodzona jakas żyła od synchronizacji, to jest wlasnie taki elekt. Podłączales go do innego komputera?
  • REKLAMA
  • #5 3496481
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6877
    ProView UK-913 (900P) matryca Samsung 19" LTM190EX-L01
    Proview UK713 (700P)
    matryca M170EG01/ czasem M170E5-L08 firmy (AU Optronics )
    *stosują też HannStar HSD170ME13

- wina jest inwertorze > trafo.ЕРС-19 lub lampy zwłaszcza w matrycach AU
    - lub w sposobie mocowania przewodów lamp tzw. "zimne końce "lamp mocowane są do oprawy w 2-óch miejscach do folii AL..po nagrzaniu lamp i róznych wsp.temp. nastepuje rozł. (brak poł.) a jest wykorzystywane jako sprz.zwrotne.......
    może nastąpic przebicie z przewodu na folie (przed zgasnieciem mamy > błysk...)

jesli podświetlenie ginie po dł.czasie od 20s- x godz.
    wina lamp (zweglenie tzw.zimnych koncowek lamp (zwłaszca dla AU Optronics),problm z kontaktem z folią lub w samym inwertorze
    *najprosciej sprawdzic uzywając lamp zewnętrznych
  • #6 3500354
    Sebati9009
    Poziom 11  
    Dziekuje za zmiane tematu i sorki za nieregulaminowe zachowanie.
    No tak tylko co w zwiazku z tym co napisal kolega wyzej. Co moge zrobic jesli to ktorys z tych problemow na ktore wskazujesz ??? Jesli da sie to naprawic to w jaki sposob a jesli nie to co musze wymienic ??
    Czy jest sens wymieniac wogole ?? Dzieki za odpowiedzi. Aha i u mnie jest taka sytuacja ze gasnie szybko tj. jakas sekunda do dwoch po wlaczeniu i co dziwne dioda sygnalizuje to ze monitor dziala (jest zielona ) a obrazu nie ma. Gdy jest w stanie czuwania dioda jest pomaranczowa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Proview 900P 19" po włączeniu działa około 1-2 sekund, po czym ekran gaśnie, mimo że dioda sygnalizuje stan pracy (zielona). Problem nie ustępuje po wyłączeniu i ponownym włączeniu monitora. Przyczyną może być uszkodzenie podświetlenia, inwertera lub świetlówek. W przypadku uszkodzenia świetlówek podświetlenie gaśnie, ale obraz jest widoczny pod pewnym kątem, co w tym przypadku nie występuje, co sugeruje problem z matrycą lub inwerterem. Możliwe są też uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych na inwerterze lub problemy z połączeniami tzw. "zimnych końców" lamp, które mogą powodować przerwy w podświetleniu. Zaleca się sprawdzenie kabla sygnałowego pod kątem uszkodzeń żył synchronizacji oraz testowanie monitora z innym komputerem. W modelach Proview UK-913 (900P) stosowane są matryce Samsung LTM190EX-L01, a w innych modelach AU Optronics lub HannStar. W przypadku uszkodzenia inwertera lub lamp podświetlenia możliwa jest wymiana tych elementów. W praktyce często problem rozwiązuje wymiana lamp podświetlających matrycę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA