logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena STORM 27 do CB radia - 1/4 czy 5/8 fali? Jak to sprawdzić?

bodzio1587 14 Sty 2007 07:20 5156 6
REKLAMA
  • #1 3443911
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Czy ktoś mi pomoże w sprawie anteny do CB radia ?
    STORM 27 - Czy jest to antena 1/4 fali jak podaje oferta sklepu: http://80.55.8.90/sklep.php?tryb=3&kat=14&str=0&prod=265
    czy 5/8 oferta sklepu: http://alkamer.pl/cgibin/shop?info=ab02
    A może są dwa rodzaje tej anteny ?
    Jeżeli tak to jak to sprawdzić, skoro długość anteny jak podają obydwa sklepy ma 100cm. ?
    Mam taką antenę z drugiej ręki, była kupiona w niemczech cena 19 euro. Brak dokumentacji. Wiem tylko tyle że stroi się ją kablem. Będę wdzięczny za wszelkie dane tej anteny (obu anten), a zwłaszcza za dokumentację. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3444097
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 371
    Jest to ¼λ - osobiście wolałbym dać normalną 5/8λ

A cyfry to tylko chwyt marketingowy.
  • REKLAMA
  • #3 3445024
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Dzięki za informację. Chciałem wiedzieć jaką ma długość fali, bo teraz wiem że zamontuję ją sobie do rozmów lokalnych, lub jako zapasowa, ewentualnie to testów. Przydałaby mi się do niej dokumentacja, najlepiej po polsku lub angielsku. Jeżeli ktoś posiada taką niepotrzebną dokumentację, lub zrobiłby mi ksero będę zobowiązany. Wszelkie koszty pokrywam.
  • REKLAMA
  • #4 3445408
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 371
    A do czego tam dokumentacja :?: Z tego, co wiem producent nie daje "wymiarów" elementów - no, bo po co.

Kup sobie pełne 5/8λ lub ¾λ - na pewno będziesz bardziej zadowolony.
  • #5 3445881
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Tak wiem. I nawet wiem że kablem ją się stroi na wielokrotność 1/4fali z uwzględnieniem współczynnika skrócenia danego kabla. Bo to antena helikalna i nie ma czym innym stroić. No chyba żeby się ktoś uparł i skracał cewkę od góry bo tak jest nawinięta cała antena. Ale jak mam już jakąś antenę to lubię mieć fabryczną dokumentację.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3447705
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 294
    cześć Kolego,
    nie mam dokumentacji do tej anteny, ale wykonałem kilka takich jak w załączniku.
    Od prawej: typowy wtyk, w niego włożona rurka gumowa taka jak do spawania acetylenem. Na niej nawinięta srebrzonka w izolacji teflonowo-bawełnianej. Srebrzonka przylutowana do wtyku obudowy i po 12zwojach odczep na gorącą żyłę wtyku. Dalej do końca rurki gumowej 2,7m i zakończenie ciasno nałożoną rurką miedzianą od CO około 2cm . Zarówno odczep, jest zaciśnięty termokurczliwą rurką jak i rurka na końcu, obwinięta taśmą izolacyjną, jest przygotowana do okręcenia całości dwoma warstwami gumowej taśmy samowulkanizacyjnej. Anteny te (3 szt) były instalowane na TIR-ach z lewej strony na owiewkach plastikowych. Całość stroi się super a jeszcze lepiej jak zastosowałem w jednej kabel 75Ω. Odcinków nie pamiętam, wybacz, sprawdzić też nie mam jak bo pojazdy poszły na Wschód.
    Ale , zawuważyłem pewien efekt: przy odpowiednio wykonaniu, kabel bardzo mało promieniuje pomimoże antena w podstawie wogule nie ma masy. Sądzę, że chyba w podobny sposó działa antena którą masz.

załącznik-0 prowizji, co by nie było"... szast-prast i po punktach...:"
    Pozdrawiam
    Marek
    Załączniki:
    • Antena STORM 27 do CB radia - 1/4 czy 5/8 fali? Jak to sprawdzić? ant_pała.jpg (28.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3447982
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Cześć kolego.
    Twoja propozycja jest o tyle lepsza (ciekawsza) że: 1)Antena jest krótsza niż STORM 27. 2)Elastyczna. 3)Jest zwarta elektrycznie do masy(ekranu) cewką 12zwoi, Storm ma nawiniętą cewkę na rurce pcv tylko od gorącego wtyku do końca. Ciekawe to Twoje rozwiązanie, będę musiał kiedyś coś takiego wykonać. Dzięki za zdjęcie i podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie :-) .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy anteny STORM 27 do CB radia i pytania, czy jest to antena 1/4 fali czy 5/8 fali, gdyż oferty sklepów podają sprzeczne informacje, mimo że długość anteny wynosi około 100 cm. Uczestnicy wskazują, że antena jest faktycznie 1/4 fali (¼λ), a oznaczenia 5/8 fali (5/8λ) często są jedynie chwytami marketingowymi. Antena jest helikalna i stroi się ją za pomocą kabla, uwzględniając współczynnik skrócenia kabla. Brak oficjalnej dokumentacji producenta, co jest typowe dla tego typu anten. Jeden z użytkowników opisał własnoręcznie wykonaną antenę z cewką 12 zwojów na gumowej rurce, stosowaną na pojazdach TIR, która jest krótsza, elastyczna i ma zwarty elektrycznie układ do masy, co poprawia parametry. Zalecane jest stosowanie pełnych anten 5/8λ lub ¾λ dla lepszych efektów, jeśli potrzebna jest antena o takich parametrach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA