logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi TDI 1.9 110 KM - Zawieszająca się turbina przy 3000 obr./min

krzyswin 15 Sty 2007 03:14 14546 4
REKLAMA
  • #1 3447831
    krzyswin
    Poziom 1  
    Mam problem z audi 1.9 TDi 110KM tzn czasami zawiesza mi sie turbina .
    Kilka razy jadac na trasie po przekroczeniu okolo 3tys obrotow turbina jakby sie zawiesila i tracielem moc. Samochod jezdzi dobrze ale czasami zawiesza sie turbina i jest problem , na trasie nie moge przekroczyc 150km na godz i przyspiesza jak mul. Czasami jak wylacze silnik i wlacze to jest ok. Nie wiem czy problem tkwi w turbinie czy to przeplywomierz. Audi ma przejechane 170tys km i nie wiem kiedy byl wymieniany przeplywomierz. Czy jezeli jest to przeplywomierz to moze raz dzialac a raz nie. Teraz kiedy jade powyzej jakies predkosci to turbo zawiesza sie nie moge przekroczyc predkosci 150km na godz gdzie normalnie moge jechac okolo 200km/godz.Jak turbo sie zawiesi to jest mul w calej rozpietosci obrotow. Z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3447855
    krzy5io
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tu się prosi o test VAG ,ponieważ bedziesz działać po omacku na chibił trafił.Może być uszkodzony zawór ograniczający cisnienie doładowania albo nieszczelne przewody podciśnieniowe od zaworu do silownika podciśnieniowegolub sam siłownik podciśnieniowy przy turbinie.
    Jesli to sprawdzisz i jest ok to zostaje sama turbina z zaworem regulacji ciśnienia doładowania.Jeszcze raz polecam test VAG i to naświetli cały problem.
    Pozdrawiam i powodzenia-Krzy5io
  • REKLAMA
  • #3 3448621
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 546
    W ciemno stawiam na kierownice turbo. Sprawdź, czy dźwignię da rady palcami przestawić na zgaszonym silniku i czy nigdzie się nie przycina.
    Jeśli się nie przycina, zrób testy VAG-iem na obciążeniu.
  • REKLAMA
  • #4 3537758
    tome39
    Poziom 1  
    dokladnie tosamo dzieje sie u mnie i juz doszedlem co jest, wsterowniku jet czujnik cisnienia bezwzglednego i on sie zawiesza, na skutek tego komputer daje zly sygnal i whodzi w tryb awaryjny. Podlacz samochód pod kompóter i pojeżdzij, zwruc uwage na elektrozawur turbiny jak koputer wykryje ze dziala nieprawidlowo, to znaczy ze to ten czujnik
  • #5 3539789
    nowson
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    witam. potrzebuje pomocy. mam vw passat 1.9 tdi 110 KM i dzieje sie tak samo jak u kolegi z audi. podpinalem pod kompa i mam blad: roznica cisnieni w systemie dolotowym. cisnienie do regulacji. wie ktos co to moze byc???
REKLAMA