logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo TL600 - brak wirowania po wymianie łożysk bębna, co sprawdzić?

bogsie 06 Wrz 2003 18:57 4185 15
REKLAMA
  • #1 318675
    bogsie
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Po ostatniej wymianie łożysk bębna myślałem że na jakiś czas pralką będzie interesoweć się tylko żona, ale niestety. Moim problemem jest wirowanie którego nie ma. Pompka wypompowywuje wodę, hydrostat działa prawidłowo ( przemierzony ), przycisk wyłączenia wirowania ma przejście. Tyle udało mi się sprawdzić. Moja prośba o poradę czy są może jakieś typowe usterki jak opisane powyżej lub ktoś może miał podobny problem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 318780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 319111
    bogsie
    Poziom 17  
    Przejrzałem okablowanie programatora, a po za tym po wymianie łożysk pralka kilka tygodni pracowała bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #4 319133
    Raster
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam kolegę z problemem TL600 ja w ciągu 7 lat wymieniałem łożyska z 10 razy teraz padła pompka tzn. jak pompuje to jest wyciek ,teleskopy wymienione 1 raz a w twoim przypadku tom jakiś kabelek. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 319191
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 319320
    bogsie
    Poziom 17  
    kondensator jest ok. w przeciwnym razie byłoby słychać "buczenie" silnika
    A może ktoś dysponuje schematem elektrycznym pralki Ardo TL600???
    Byłbym wdzięczny
  • #7 320172
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Nie pamiętam jaki jest silnik w tej pralce
    ale chyba komutatorowy skoro jest to odmiana 600.Jeżeli tak to sprawdz zasilacz regulatora obrotów.O tym pisałem w innych postach.Przwaznie w tych regulatorach są dwa rezystory mocy połączone równolegle jeżeli jeden z nich padnie zasilacz nie daje odpowiedniego prądu na wirowaniu i dlateggo układ działa błędnie nie wysterowywuje triaka.
    Natomiast na praniu pracuje poprawnie.
  • #8 327571
    Krzysztof_P
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Napisz czy po zalaczeniu wirowania wogole kreci silnikiem czy nie
  • #9 328593
    bogsie
    Poziom 17  
    W trakcie programu wirowania silnik stoi, pracuje jedynie pompka. W trakcie programu prania wszystko ok.
  • #10 337962
    bogsie
    Poziom 17  
    Wszystko gra. Dorwałem taki sam silnik i po przeprowadzeniu pomiarów okazało się że mam spalone jedno uzwojenie (czerwony kabel) - po przewinięciu jest O.K. Dziękuję wszystkim za informacje. Pozdrawiam
  • #11 1614904
    nero541
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam
    Odświeżam ten wątek. Mam ten sam problem z ARDO TL600. Co jakiś
    czas a ostatnio coraz częściej dochodzi do programu wirowania ale tylko odciąga wodę a nie wiruje. Przejrzałem całą instalację, oczyściłem i podociskałem wszystkie konektory. POLO2 napisał o zasilaczu regulatora obrotów, ale u mnie pralka raz działa a raz nie.
  • #12 1614928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1617670
    nero541
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam
    Dostęp do połączenia wężyka od hydrostatu z wężem od bębna jest super. Ale po zdemontowaniu amortyzatora i obciążnika udało się. Odnoga węża z bębna była całkowicie zatkana. Pralka wiruje ale jest pod obserwacją.
    Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #14 1759284
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1759550
    bogsie
    Poziom 17  
    Pasek oczywiescie jest. Gdyby pasek się ślizgał to slychać by było pracujący silnik - na chyba że zagłusza pompka. Łatwo to sprawdzić zdejmując tylną ściankę. Daj znać co zobaczysz. Pozdrawiam.
  • #16 1759645
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    sadzik_1980 napisał:
    no ja mam taki problem z tym modelem...
    otoz pusta wiruje ...z praniem nie...

podejrzewam ze pasek klinowy jest luzny...jesli tam wogole jest pasek;)
    jeszcze nie zagladalem...
    bo lozyska sa do wymiany...to jak bede zmienial to i pasek moze...

co o tym sadzicie....

A kondensator sprawdzałeś?-patrz posty wyżej,sprawdż silnik na krótko(poza ianstalacją pralki)Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie łożysk bębna w pralce Ardo TL600 pojawił się problem z brakiem wirowania – pompa działa, hydrostat jest sprawny, a przycisk wyłączenia wirowania ma przejście. Sprawdzono okablowanie programatora, kondensator silnika oraz szczelność i drożność układu hydrostatu. Silnik podczas wirowania nie obraca się, natomiast podczas prania działa poprawnie. Podejrzewano uszkodzenie regulatora obrotów lub zasilacza, jednak w modelu TL600 brak jest regulatora obrotów. W jednym przypadku przyczyną okazało się spalone uzwojenie silnika, które po przewinięciu zostało naprawione. Inne możliwe przyczyny to zatkany wąż hydrostatu, luźny lub uszkodzony pasek klinowy oraz uszkodzenie pompy. Zalecane jest sprawdzenie drożności węży hydrostatu, stanu paska klinowego, poprawności połączeń kablowych oraz stanu silnika, w tym ewentualne pomiary poza instalacją pralki.
REKLAMA