logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 2155 Delta - uszkodzony zasilacz, TDA4605 czy STH5N80?

Andzrzej 15 Sty 2007 10:41 2162 20
REKLAMA
  • #1 3448315
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam.Tv jak w temacie zupełnie martwy.W zasilaczu spuchnięty c5 100u/400V i uszkodzony rezystor R5 220kom.Podejrzewam uszkodzenie TDA4605 ale nie mam pewności, nie posiadam żeby podstawić a jedyny sklep który mam pod ręką jest monopolistą przez duże "M" sprzedaje części bardzo drogo i to najczęściej z wylutu.
    Dlatego też chciałbym zapytać czy to ten układ tylko on czy może jeszcze STH5N80 ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3448362
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Sprawdzić mostek wymienić wszystkie elektrolity po pierwotnej stronie .
    Odłączyć + B zostawiając elektrolit i diodę , na dziób diody i masa żarówka 60 w .
    Aby zaoszczędzić dalszych kosztów między + elektrolitu a dalszym układem druga żarówka 100 w i wtedy sprawdzać przetwornicę . To na razie .
  • #3 3448382
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    witam!
    obawiam sie,ze musisz wymienic te wszystkie elementy i reszte mniejszych kondensatorow elektrolit w przetwornicy.Wazny jest rezystor startowy zeby nie tracic tranzystora STH i mysle ze mozesz wstawic za niego np.IRFBC 40 mozesz porównac ze schematem Trilux
    Sprawdz czy nie masz zwarcia po stronie wtórnej np. dioda prost.
  • #4 3448383
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Mostek raczej sprawny ponieważ na trafie jest +320V poza tym odpiąłem całą stron wtórną i podłączyłem żarówkę 60W pomiędzy masę i odczep +B trafa z tym że przed diodą bezpośrednio na trafie- na zmiennym napięciu, żarówka nie zareagowała kompletny brak napięcia.
    Elektrolity po pierwotnej stronie mierzone miernikiem sprawne.
    Pozdrawiam
  • #5 3448394
    stereoo
    Poziom 23  
    zarówka za diodą a kondensatorów nie mierz miernikiem tylko wymien poniewaz dostały wyzszego napiecia i beda(mogą) robic"cuda":)
  • REKLAMA
  • #6 3448439
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Pisałeś ,że spuchnięty C 5 to napisałem żeby sprawdzić mostek i wymienić C 5 .
    Gdy byś od razu napisał , że jest nap. 320 v to o tym nie pisałbym .
    Wymień obydwa opory startowe .
    Diodę i elektrolit w + B najlepiej wymień i podłącz tak jak Ci napisałem .
  • #7 3448479
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Przepraszam za zamięszanie.C5 wymieniłem od razu tak samo R5.Elki po pierwotnej stronie wymienione, cała wtórna strona odpięta za wyjątkiem diody i elektrolitu w +B, Żarówka ani błyśnie.
    Pozdrawiam
  • #8 3448494
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Znowu nie piszesz co z oporami startowymi TDA noga 2 i 3.
  • REKLAMA
  • #9 3448499
    stereoo
    Poziom 23  
    a TDA 4605 i tranzystor STH ???
    podepnij jednak resztę gałezi po stronie wtórnej a +B na zarówce zostaw.
    Działaj po pierwotnej stronie:)
  • #10 3448500
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Sorry za głupie pytanie ale które to są?
  • #11 3448514
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Kolego stereoo chyba odepnij a nie podepnij ?
  • REKLAMA
  • #12 3448532
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Cytat:
    Znowu nie piszesz co z oporami startowymi TDA noga 2 i 3.

na nodze 3 wisi R5 jak wspomniałem wcześniej był uszkodzony ,noga 2 -R4 - sprawny. za obydwoma w tej chwili napięcie ok 6-7 volt.(nie pamiętam dokładnie)
    TDA ani STH póki co nie ruszałem
  • #13 3448574
    stereoo
    Poziom 23  
    ALUŚ napisał:
    Kolego stereoo chyba odepnij a nie podepnij ?

nie rozumiem dlaczego niby odpinać wszystkie gałęzie wtornej strony przeciez skoro zostały sprawdzone to teraz wystarczy odpiecie samej galezi +B a kolega Andrzej napisal,ze całą wtórna strone odpiął:)po co?
    Jezeli startowe w porzadku,to jednak pokusilbym sie o wymiane TDA4605 poniewaz mialem takie przypadki.
  • #14 3448654
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Jak mogły być gałęzie wtórne sprawdzone jak przetwornica nie uruchomiona .
    Jak po uruchomieniu przetwornicy będzie uszkodzenie w którejś gałęzi
    to zaoszczędzi ponownego odłączania .

A teraz sprawdzić STH wymienić TDA i uruchamiać .
  • #15 3448685
    stereoo
    Poziom 23  
    zgoda pod warunkiem,ze kolega nie odłączył wszystkich wyprowadzen wtórnych,bo jesli "wisi w powietrzu" to i tak +B nie ruszy.Myśle,ze odczep masy został:(
    a reszta jak wyzej,bo tych elementów na miernik nie ma co brać:)
  • #16 3449057
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Odpiąłem całą wtórną stronę za wyjątkiem masy, ale ona chyba w niczym nie przeszkadza.
    Zaraz idę do sklepu po TDA Podmienię i napiszę o efektach.Mam tylko nadzieję że jeśli STH jest uszkodzony to po wymianie TDA nie padnie.
    Pozdrawiam

Witam ponownie.Wymieniłem TDA oraz STH (choć mierzył się jako sprawny) ale nic to nie dało, ciągle TV jest martwy.Macie jakieś pomysły bo moje się skończyły.
    Pozdrawiam
  • #17 3635265
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Nie wiem jak to się stało ale TV ruszył, to znaczy przetwornica uruchamia się , lecz nie reaguje na sterowanie (np.P+, P-) oraz obraz jest ciemny.Po podkręceniu trafopowielacza obraz zrobił się jasny z widocznymi liniami lecz nie ma obrazu ani nawet"śniegu".Napięcia na wyjściu zasilacza poprawne za wyjątkiem +12V gdzie jest tylko 8,4V.Nie wiem jaki to ma związek z ciemnym ekranem i brakiem reakcji na sterowanie.
    Wszystkie dotychczasowe objawy wskazują że TV padł po jakimś sieciowym przepięciu , dlatego też możliwe jest że padło coś jeszcze.
    Ale ja kompletnie nie mam pojęcia co?
    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam
  • #18 3636219
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Dalej trzeba szukać uszkodzenia w obwodzie +12V,(diody,tranzystory).
    Wylutuj głowice.
  • #19 3646230
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Wymontowałem głowicę ale nic to nie zmieniło.Odpiąłem gałąź 12V tuż za stabilizatorem ale nie zmieniło to napięcia dalej jest 8,4V natomiast TV nie wszedł właściwie do pracy tzn nie świeci kineskop nie ma żarzenie.Nie mam pojęcia dlaczego 12V powoduje takie efekty.Pozdrawiam
  • #20 3646775
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witam.
    Na schemacie który posiadam głowica pracuje czyli zasilana jest napięciem 5V czyli ten trop jest fałszywy, bazuje na schemacie chassis PT11. W zasilaczu funkcjonują trzy stabilizatory: I4-L7808 napięcie +C 8V , I3-LM317 załączany napięcie +A 12V oraz I2-L7805 napięcie +F 5V. Pytanie , jak oznaczony jest ten stabilizator na płycie od 12V. Że nie świeci kineskop czyli nie ma żarzenia , to może nie ma zasilania 8V na TDA8361 i nie działa generator linii .Napięcie 12V w tym przypadku nie ma nic wspólnego ze świeceniem kineskopu.
  • #21 3649385
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Po uruchomieniu przetwornicy miałem wszystkie napięcia wychodzące z zasilacza w normie za wyjątkiem 12V które było ( i jest nadal ) 8.4V.
    Tv niby uruchomił się normalnie tzn. zapalił się kineskop etc z tym że obraz był ciemny i nie reagował na klawiaturę.Po podkręceniu na trafopowielaczu obraz zrobił się jasny z wyraźnymi liniami lecz nie było odbieranego programu ani nawet "śniegu".
    Nie mam kompletnie bladego pojęcia dlaczego tak jest mimo poprawnych napięć z zasilacza.Jedynym odstępstwem było wspomniane 12V i dlatego podążyłem tym tropem ale zdaje się jest on fałszywy.
    Dlaczego w takim razie Tv nie reaguje na klawiaturę lokalną (głośność+,- oraz P+,P-) ?Oraz dlaczego nie odbiera sygnału z głowicy?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Telestar 2155 Delta wystąpiła awaria zasilacza objawiająca się spuchniętym kondensatorem elektrolitycznym C5 (100uF/400V) oraz uszkodzonym rezystorem R5 (220kΩ). Podejrzewano uszkodzenie układu scalonego TDA4605 oraz tranzystora STH5N80. Po wymianie kondensatorów, rezystorów startowych oraz sprawdzeniu mostka prostowniczego i diod, przetwornica nadal nie uruchamiała się prawidłowo. Po wymianie TDA4605 i STH5N80 telewizor zaczął się uruchamiać, lecz obraz był ciemny, nie reagował na sterowanie lokalne (P+, P-) i nie odbierał sygnału z głowicy. Napięcie zasilania +12V było obniżone do około 8,4V, co mogło wskazywać na uszkodzenia w obwodzie zasilania 12V (stabilizatory, diody, tranzystory). Próby diagnozy obejmowały odłączenie gałęzi wtórnej, wymontowanie głowicy oraz analizę stabilizatorów L7808, LM317 i L7805. Problem z brakiem reakcji na klawiaturę i ciemnym obrazem pozostawał nierozwiązany, sugerując dalsze uszkodzenia poza zasilaczem i przetwornicą.
REKLAMA