logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3 - właściwe rozstawienie pinoutów mikrofonu i lokalizacja układu U900

robusta 15 Sty 2007 12:29 1716 7
REKLAMA
  • #1 3448649
    robusta
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam,
    jakieś 2 tyg. temu pisałem posta w tej sprawie jedak chyba coś sie wyłożyło bo go nie ma, po krótce znajoma przyniosła mi telefon "do zerknięcia" po niewłaściwej wymianie mikrofonu, na płytce w miejscu mikrofonu brak jest pól lutowniczych oprócz ledwo trzymającej się masy.
    Odpowiedział mi wtedy jeden z kolegów (przepraszam ale nie pamiętam ksywki, jednak bardzo mu dziękuję) i podesłał mi schemacik z zaznaczeniem punktów lutowniczych gdzie się podczepić kabelkami.
    Nadwyrężę jeszcze Waszej cierpliwości i chciałbym prosić o podanie mi właściwego rozstawienia pinoutów w mikrofonie (narysowałem w paincie - widok o dołu patrząc na punkty), masa i nc oczywiście wiem gdzie jest,
    i druga prośba, pod którym ekranem jest ten układ u900?
    dziękuję i pozdrawiam
    Przemo
    Załączniki:
    • Motorola V3 - właściwe rozstawienie pinoutów mikrofonu i lokalizacja układu U900 mikrofon.jpg (4.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Motorola V3 - właściwe rozstawienie pinoutów mikrofonu i lokalizacja układu U900 2str.jpg (6.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Motorola V3 - właściwe rozstawienie pinoutów mikrofonu i lokalizacja układu U900 1str.jpg (9.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Motorola V3 - właściwe rozstawienie pinoutów mikrofonu i lokalizacja układu U900 v3_mikrofon_6899_m.jpg (19.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3448700
    bielas75
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    U900 bankowo jest pod ekranem C-pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

dam ci jeszcze rozstawienie elementów
    Załączniki:
    • BL_V3_A3_BW_L3_8488386N04_B_41.pdf (152.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3448817
    robusta
    Poziom 15  
    dzięki, faktycznie jest - sygnały zasilania i mikrofonu mam już ustalone względem masy to brakuje mi jeszcze pinoutu samego mikrofonu - a i b to masa i n.c. tu nie ma znaczenia a jak jest w przypadku c i d z rysunku?
  • REKLAMA
  • #5 3449044
    robusta
    Poziom 15  
    w serwisówce bardzo ładnie rozrysowane i opisane jednak niestety brak informacji i pinoucie mikrofonu z rysunkiem lub znacznikiem od której strony liczyć,
    patrząc na niego z góry i po napisach idąc analogicznie od układów scalonych smd, wydaje mi się że z tym co narysowałem i według serwisówki (1 OUT, 4 VCC) to 1 OUT będzie na punkcie D, a Vcc na C jednak jeśli ktoś wie to proszę o potwierdzenie lub korektę.
    dzięki, pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 3453014
    robusta
    Poziom 15  
    dolutowałem przewodziki we wskazane miejsca ze schematu oraz pod mikrofon. Moje założenie, że na "d" jest sygnał OUT, a na "c" zasilanie Vcc okazały się słuszne i telefon działa poprawnie.
    Temat uważam za zakończony i serdecznie dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam
  • #8 3453982
    piranek21
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Zanim temat będzie zupełnie zamknięty. Zamieszczam (trochę późno) notę aplikacyjną mikrofonu do V3, Sagema MYx5-2. Oraz link do strony producenta
    http://www.knowlesacoustics.com/
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • SPM0102ND3-C mikrofon V3.pdf (254.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła problemu z mikrofonem w telefonie Motorola V3 po niewłaściwej wymianie, gdzie na płytce brakowało pól lutowniczych oprócz masy. Ustalono, że układ U900 znajduje się pod ekranem telefonu. Po analizie schematów i serwisówki ustalono rozstawienie pinów mikrofonu: pin D odpowiada za sygnał OUT, a pin C za zasilanie Vcc, natomiast piny A i B to masa i NC. Po dolutowaniu przewodów zgodnie z tym rozstawem telefon działa poprawnie. Dodatkowo udostępniono notę aplikacyjną mikrofonu stosowanego w Motorola V3 oraz link do producenta mikrofonów Knowles Acoustics.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA