logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać żarówkę zamiast bezpiecznika przy naprawie telewizora i innych urządzeń?

wojciech0015 15 Sty 2007 13:47 1041 4
REKLAMA
  • #1 3448891
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam wczoraj naprawilem telewizor ale przed wlaczeniem podpowiedzial mi facet w serwisie zebym sobie podlaczyl zamiast bezpiecznika 60W zarówke 250V i jak sie zaswieci to znaczy ze gdzies jest jeszcze zwarcie okazalo sie że żarówka się ledwie zaświeciła czyli wszystko ok tak też było telewizor naprawiony. Moje pytanie jest takie skąd mam wiedzieć jaką żarówką zastąpić bezpiecznik 60W a może 100W skąd mam to wiedzieć na przyszłość i czy można to zastosować w innych urządzeniach a nie tylko w telewizorze naprzyklad bede naprawial dzisiaj mikrofalówke też moge zastąpić bezpiecznik na wejściu zarówką zżeby nie spalić innych elementów? i jaka żarówka
    z góry dziekuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 3449036
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Jak naprawiłeś TV to teraz żarówka jest niepotrzebna .

Żarówka jest potrzebna podczas napraw w zależności od uszkodzenia .
    Na Forum jest bardzo dużo postów na ten temat do poczytania .
  • REKLAMA
  • #3 3449059
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Jest taki stary (ale jary) sposób na sprawdzanie zwarcia w różnych urządzeniach. Moc żarówki trzeba dobrać do mocy badanego urządzenia a dokładnie do prądu jaki to urządzenie pobiera. Jeśli takie urządzenie pobiera moc 30W (prąd poniżej 100 mA) to żarówka może być 100W (pąd poniżej 0,5 A (tak 25 - 30%) . Żeby nie bawić się w obliczanie ja stosuję taki układ trzech oprawek żarówkowych połączonych równolwgle i do tego mam podłączone gniazko a z drugiej strony kabel zakończony wtyczką sieciową. Jeśli w to gniazdko włożę badany odbiornik to wszystkie trzy gniazdka są połączone z nim szeregowo i teraz jeśli 3 żarówki (np. 200W + 200W + 60W) są wkręcone to układ ma 460W. Teraz wykręcając i wkręcając poszczególne żarówki mam możliwość regulowania tej mocy. Jeśli zachodzi potrzeba to można oczywiście też wkręcić inne żarówki.
    Załączniki:
    • Jak dobrać żarówkę zamiast bezpiecznika przy naprawie telewizora i innych urządzeń? Wykr. zwarć.JPG (9.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3449096
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    OK.

Tylko do naprawy przetwornicy TV żarówkę się wpina między + elektrolitu sieciowego a dalszą część przetwornicy .
  • #5 3449933
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dziękuje za odpowiedzi
REKLAMA