logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips Xailio 200 - adaptacja akumulatora z innego telefonu

coin 15 Sty 2007 13:58 1773 9
  • #1 3448934
    coin
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    moge zakupic w/w telefon za grosze z tym ze bez baterii baterię mam tylko że z innego telefonu (ale 2,4V) z tym że w xalio bateria jest podłączona 3pinowym złączem moja ma tylko + i - i nic więcej.
    Znalazłem instrukcję ale tam nie ma opisu który jest "+" a który "-" no i do czego jest ten 3ci kabelek?
    Moze ktos ma taki telefon i mógłby mi opisać np od lewej który jest który...?
    Z góry dzięki za pomoc!
    Załączniki:
    • xalio 200.JPG (57.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3449337
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Witam. Najprościej to połóż słuchawkę na ładowarce i zmierz miernikiem w gnieździe na akumulator gdzie jest plus, i tak podłącz nowy akumulator. Ten trzeci to odczep z akumulatora,jesli wychodzi z plusa(zmierz miernikiem)
    to można go zewrzeć w gnieżdzie z plusem, a najlepiej zignorować

Pozdrawiam Lucjan
  • #3 3450354
    coin
    Poziom 12  
    a do czego może służyć ten 3ci kabel?
  • #4 3451822
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    A na przykład do kontroli temperatury akumulatora...w czasie ładowania..
  • #5 3452008
    coin
    Poziom 12  
    no dobra czyli reasumując
    gdy podłącze telefon pod ładowarkę i sprawdzę między którymi pinami występuje napięcię i jaka jest polaryzacja i podłącze do nich mój akumulator który ma tylko dwa kable wszystko będzie ok...tak?
  • #6 3452759
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    trzeci kabelek słurzy do kontroli stanu ładowania i pojemności .... plus i dwa minusy... ktoś napisał że trzeci kabelek słurzy do pomiaru temperatury he he he nic takiego tam nie ma!!!!!
  • #7 3457064
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    A do czego służy układ kontroli ładowania ( w słuchawce).??? Ten trzeci kabelek może też służyc do rozpoznawania rodzjau akumulatora (cD lub ni-mh..).
    Poczytaj troche..
  • #8 3463729
    coin
    Poziom 12  
    I......I......I
    1___2___3

Podłączyłem do stacji bazowej mój telefon, pomierzyłem napięcia i między 1 i 2 oraz 3 i 2 pinem pokazuje mi ok +8V (między 1 i 3 nie występuje żadne napięcie) wychodzi na to że jest odwrotnie do tego co napisał @cooltygrysek czyli że są dwa "plusy" i jeden "minus".
    czyli muszę zmostkować plusy i podłączyć do telefonu.
  • #9 3463841
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    A masz zapasowy??
    ten trzeci przewód służy właśnie do dziwnych celów..
    Lepiej do niczego go nie podłączaj.
    JAk masz stary akumulator to go rozbierz i zobacz.
  • #10 3464709
    coin
    Poziom 12  
    Metodą prób i błędów doszedłem do tego jak podłączyć akumulator. Może komuś w przyszłośći się to przyda więc napiszę. Patrząc na gniazdo w telefonie na 1-szy (od lewej) pin należy podać plus a 2 i 3 zmostkować i podać minus.
    Uff wreszcie się z tym uporałem...
    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
    Temat do zamknięcia.
    Załączniki:
    • xalio 200 aku.jpg (13.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy adaptacji akumulatora z innego telefonu do modelu Philips Xailio 200, który posiada 3-pinowe złącze baterii, podczas gdy dostępny akumulator ma tylko dwa przewody (+ i -). Ustalono, że trzeci pin w telefonie służy do kontroli stanu ładowania i pojemności baterii, a nie do pomiaru temperatury. Najważniejszym krokiem było zmierzenie napięć na pinach złącza baterii podczas podłączenia telefonu do ładowarki, co pozwoliło określić polaryzację. Ostatecznie ustalono, że pierwszy pin od lewej to plus, a drugi i trzeci należy zmostkować i podłączyć do minusa akumulatora. Zaleca się ignorowanie lub zmostkowanie trzeciego przewodu, gdyż jego funkcja jest związana z układem kontroli ładowania w telefonie. Metoda prób i błędów pozwoliła na prawidłowe podłączenie baterii 2,4V z dwoma przewodami do telefonu z 3-pinowym złączem.
REKLAMA