logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odcisk na LCD. Plamka. Czy można to jakoś naprawić?

Kibop 16 Sty 2007 14:58 2812 7
REKLAMA
  • #1 3449136
    Kibop
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam HP L1906 z widocznym ciemnym odciśnięciem na matrycy (pewnie w skutek jakiego silniejszego stuknięcia). Plamka jest wielkości okręgu o około 0,5 cm średnicy.

Czy istnieje możliwość naprawy tej usterki ?
    Jeśli tak, to czy :
    1. Samodzielnie ?
    2. Przez wyspecjalizowaną firmę ?
    I jaki byłby ewentualny koszt ?

Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3451724
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Naprawic mozna jedynie przez wymiane panela... a ze rzadko sie juz wymienia panele to monitor najczesciej do recyclingu...
  • REKLAMA
  • #4 3454230
    Kibop
    Poziom 2  
    Przeżyję z tą plamką, nawet idzie się przyzwyczaić, ale myślałem, ze może da się coś tam pogrzebać..

Oki, dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 3456118
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Przezyjesz, przezyjesz. Na Allegro wiekszosc to modele z plamami, zanizona luminancja itp wadami. Poprostu wyszarpane jakos sprzed recyclingu...
  • #6 3458512
    Kibop
    Poziom 2  
    Nie jest to duża czy b. widoczna plamka - po prostu przyciemniony obraz w tym miejscu. Ile panel traci na wartość przez taką usterkę ? 10% ? 20% ?
  • #7 3459897
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    100%. Przynajmniej u mnie w firmie... Monitor z gapą idzie do utylizacji.
  • #8 3460397
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Pegelmesser napisał:
    100%. Przynajmniej u mnie w firmie... Monitor z gapą idzie do utylizacji.

No może 100% to trochę za dużo.
    Ale faktem jest że te uszkodzenia nie są naprawialne, choć niektórzy mają zamiar wymieniać polaryzator.
    "Odcisk" taki może mieć parę przyczyn, jednak nie zmenia faktu jego nienaprawialności.

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze HP L1906 pojawiła się ciemna plamka o średnicy około 0,5 cm, prawdopodobnie spowodowana silniejszym uderzeniem. Uszkodzenie to jest nieodwracalne i nie da się go naprawić samodzielnie ani przez wyspecjalizowaną firmę. Jedyną metodą naprawy byłaby wymiana całego panelu LCD, co jest rzadko praktykowane ze względu na koszty i dostępność części. W praktyce monitory z takimi defektami są zazwyczaj przeznaczane do utylizacji lub recyklingu. Uszkodzenie powoduje przyciemnienie obrazu w miejscu plamki i znacząco obniża wartość urządzenia, często nawet o 100%. Próby naprawy, takie jak wymiana polaryzatora, nie przynoszą skutecznych rezultatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA