logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz gitarowy z metalicznym pogłosem na tranzystorach PNP?

kokodin 16 Sty 2007 20:43 1500 1
REKLAMA
  • #1 3450743
    kokodin
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    witam posiadam obecnie ładnie działający wzmacniacz prosto z radyjka wilga jedyne co w nim zmieniłem to potencjometr na 68k bo setki nie miałem :D schemat w załączniku

teraz chciał bym doczepić zamiast głośnika dwa wzmacniacze z jednego tranzystora pnp (mam 2 x bc308b i kilka bc159) i 8 omowy głośnik wzmacniacz w środku ma być połącony równolegle z potencjometrem aby można było go płynnie mostkować

założenia są takie wzmacniacz z radia ma małe szumy więc idzie na preamp za preampem ma znajdować sie szeregowo para wzmacniaczy niskiej jakości które przy pełnym przepływie (przez nie a nie potencjometr) mają mocny sygnał z preampa jeszcze wzmocnić i skwadratowić sygnał wyjściowy ma być regulowany potencjometrem który obecnie jest przed preampem (a go tam nie będzie)

ogólnie ma to być mały piecyk do gitary :D

prosze o jakiś prosty schemacik na taki właśnie typ tranzystora pnp jestem nieco zielony a wszędzie gdzie tylko patrzałem były schematy na npn nie bardzo wiem jak taki schemat przerobić
    Załączniki:
    • Jak zbudować wzmacniacz gitarowy z metalicznym pogłosem na tranzystorach PNP? preamp.jpg (13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3450913
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Może nie jestem dobry w te klocki ,ale jak mi wiadowo to najpierw preamp a potem końcówka mocy.Zbyt bardzo kombinujesz to będzie kogel-mogel.UL1482 przy tym zasilaniu ok. 2W .Skorzystaj z wzorców ,schematy są w necie tj Peavey-Rage lub Marshall 8040 lub inne sprawdzone rozwiązania.
REKLAMA