logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór pneumatyczny Festo do automatycznego odpowietrzania siłownika obrotowego

egons 16 Sty 2007 21:09 7378 29
REKLAMA
  • #1 3450910
    egons
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Witam!
    Jest stół obrotowy który jest sterowany siłownikiem obrotowym, stół obrotowy (blat) jest obracany tym siłownikiem raz w jedną stronę raz w drugą o 180 stopni, stól ten jest umieszczony na linii produkcyjnej i w awaryjnych sytuacjach może się zdążyć, że obrotnica zostanie mechanicznie zablokowana przez element obracany na stole i w tym momencie jest cały czas podawane zasilanie ( sterowanie elektrozaworami) na siłownik który jest napełniany powietrzem i w momencie kiedy chce się stół odblokować ręcznie poprzez np zdjęcie elementu blokującego to siłownik jest już tak napełniony że po odblokowaniu obróci się z bardzo dużą siła.
    Chodzi mi o to aby w awaryjnych sytuacja uniknąć maksymalnego napełniania siłownika do poziomu ciśnienia roboczego (7 bar) żeby przy odblokowaniu obrotnicy siłownik nie zadziałał z większą siłą niż jest potrzebna do do obrotu stołu (blatu).
    Wskazany byłby zawór firmy Festo.
    Szukam zaworu który w momencie blokady stołu mógł automatycznie odpowietrzać siłownik lub odcinać zasilanie (co by było lepsze?) w momencie osiągnięcia zadanej wartości, żeby był regulowany np od 0 do 8 bar.

Poprawiłem temat, nie stosujemy 'ozdobników' typu: ???????. !!!!!!! itp. <Fi>
  • REKLAMA
  • #2 3451035
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    jezeli moglbys szerzej opisac ten uklad np. jaka to linia produkcyjna, parametry silownika a najlepiej pokazal fotke.
    U siebie w firmie zbudowalem od podstaw taki podobny stol. Zastosowalem czunjnik indukcyjny ktory pelni funkcje resetu silownika.
  • #3 3451041
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    a nie mozesz wykorzystac tych elektrozaworów które masz na maszynie
    mozesz nimi sterowac aby odblokować ten stół .Elektrozawory posiadają także sterowanie reczne zobacz czy nie ma na nich pokretła na srubokręt
  • REKLAMA
  • #4 3451093
    egons
    Poziom 15  
    Chodzi o to że ludzie pracujący na linii zgłaszają taką awarię i zanim my tam dotrzemy to jest ryzyko że element ze stołu może zostać "wystrzelony" ze stołu i aby temu zapobieć potrzebuję coś aby w momencie takiego zdarzenia siłownik nie zadziałał z więszą siłą niż jest potrzebna minimalna do pracy, myślałem tu o jakimś progowym zaworze czy coś w tym stylu, po przybyciu na miejsce ja mogę to przesterować na elektrozaworach ale chodzi o to aby niedochodziło do skrajnych sytuacji
  • #5 3451276
    darkonel
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Myślę, że dobrym sposobem na rozwiązanie problemu byłoby zastosowanie czegoś na zasadzie fotokomórki lub transoptora ze szczeliną w której znajdowałoby się obrzeże blatu z naciętymi rowkami. Chodzi o to by podczas normalnej pracy (ruch) do odbiornika transoptora trafiały impulsy, przy czym ich brak (w momencie awarii - zatrzymania stołu) powodowałby załączenie zaworu odpowietrzającego siłownik pneumatyczny.
  • #6 3487248
    egons
    Poziom 15  
    Ja jednak upierałbym się przy rozwiązaniu bez udziału podzespołów sterowanych napięciem. Czy nie ma typowego zaworu "pneumatyczno-mechanicznego" który można ustawić do zadanej wartości ciśnienia i po przekroczeniu tej war tości odciął by do pływ powietrza lub odpowietrzył nadmiar?
  • #7 3487296
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Można wstawić w obwód siłownika zawór "progowy" Po uzyskaniu nastawionego ciśnienia w siłowniku (siły działania tłoka) wyłącza zasilanie siłownika i może włączyć odpowietrzenie siłownika Rozwiązanie takie jest często stosowane w automatyce pneumatycznej
    Możesz też zastosować zawór czasowy Jak w określonym czasie nie dojdzie do właściwego położenia czasówka wyłączy zasilanie
    Powodzenia
  • #8 3487387
    egons
    Poziom 15  
    Możesz podać symbol takiego zaworu najlepiej firmy Festo, u tego producenta pneumatyki moja firma się zaopatruje.
  • #9 3487489
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    najlepszy byłby elektrozawór pneumatyczny 5/3 (Festo np. MFH-5/3E-3/8-B-EX).
    Zawór ten posiada trzy pozycje.Zmiana kierunków oraz środkowa pozycja
    z utrzymaniem ciśnienia lub też z odpowietrzeniem.
    W twoim przypadku nadaje się wersja z odpowietrzeniem.
    Po naciśnięciu wyłącznika awaryjnego odcina się napięcie. Elektrozawór przechodzi do pozycji środkowej i odpowietrza układ
  • #10 3487841
    egons
    Poziom 15  
    Po raz kolejny piszę i proszę o zawór jakiś mechaniczny - nie elektrozawór, a tak nawiasem mówiąc ja nastawić zadaną wartość w tym elektrozaworze bo właśnie chodzi mi o to aby działał przy zadanej wartości.
  • #11 3488367
    Zbych034
    Poziom 39  
    Nie pamiętam symboli tych zaworów ale powinieneś w katalogu znaleźć.
    Ustawianie polega na doświadczalnym dobraniu takiej siły iż gwarantuje ona przesunięcie stołu a przy zablokowaniu nie powinna narobić szkód. Regulacja polega na wkręcaniu lub wykręcaniu śruby regulacyjnej. Być może będziesz musiał zamontować jeszcze jakiś zawór który sterowany będzie przez zawór siły i on będzie odcinał siłownik
    Powodzenia
  • #12 3500166
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    mechannicznie będzie to cięzko zrealizować. ja bym, proponował ci czujniki położenia tłoka i czasówkę. jesli tłok nie przemiesci się z punktu A do B w nastawionym czasie to zostanie podany odpowiedni sygnał np na pętle stopu od "grzyba". układzik będzie tani i prosty. nie wymysliłem jak to zrealizować mechanicznie bez ingerencji elektroniki
  • #13 3500462
    borys-20
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Popieram Marcina 2000,sam mam na co dzień do czynienia z maszynami gdzie pracę wykonują siłowniki pneumatyczne i w sytuacji gdzie w grę wchodzi bezpieczeństwo pracowników nie polegał bym tylko na zabezpieczeniu układu na drodze pneumatyki.Na stabilność układów pneumatycznych ma wpływ wiele czynników,m.in.temp.otoczenia niestabilność ciśnienia roboczego zużycie siłowników ,zaworów;zmiany oporów ruchu napędzanych elementów itp. Stosowanie "zaworów z pokrętłem" nie spowoduje zmniejszenia ciśnienia lecz spowolnienie przepływu czynnika(powietrza) co w wypadku zablokowania urządzenia i tak doprowadzi po pewnym czasie do wzrostu ciśnienia w siłowniku.
  • #14 3503117
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Ja natomiast proponowałbym przeanalizować mechanizm blokowania stołu elementem. Napewno jest jakaś zależność i wtedy:
    albo postarać się wyeliminować możliwość blokowania poprzez drobną modyfikację konstrukcji obrotowego blatu,
    albo -po dogłębnym przeanalizowaniu -spróbować umieścić na konstrukcji o którą opiera sie produkt powodując blokowanie - krańcówkę, która powodowałaby odcięcie zasilania wraz z odpowietrzeniem siłownika.
    Idąc dalej następuje trwałe odłączenie ciśnienia a dopiero reset grzybkiem pneumatycznym powodowałby uruchomienie procesu.
  • REKLAMA
  • #15 3504105
    Zbych034
    Poziom 39  
    Są drzwi przejściowe pneumatyczne które reagują na najechanie przeszkody Siła jest regulowana od kilkunastu niutonów do kilkuset. Jest to realizowane za pomocą zaworu o którym pisałem wcześniej. W takich drzwiach nie ma ani grama prądu i działają bez problemu
    Powodzenia
  • #16 3504285
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    ja tam obstawiam przy swoim. wpiąć się w pętle stopu. po wystrzale wyłączy się wszystko, tak chyba będzie najbezpieczniej. pracuje w utrzymaniu ruchu i takie układy spotykam na codzień są sprawdzone
  • REKLAMA
  • #17 3506383
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Chyba piszesz o zwykłym dławiku regulowanym. Jednakże on powoduje wolniejszy wypływ powietrza z siłownika lub też wolniejsze napełnianie. A jeśli tak, to po jakimś czasie ciśnienia i tak ulegają wyrównaniu do poziomu ciśnienia zasilającego.
    Chyba, że proponujesz obniżenie ciśnienia.
  • #18 3506508
    Zbych034
    Poziom 39  
    Nie piszę o dławiku (ten tylko ogranicza przepływ co powoduje zmniejszenie szybkości ruchu a nie zmienia siły) Są w ofercie festo zawory które przy ustawionym ciśnieniu przełączają się czyli można nimi sterować zawór który steruje pracą siłownika. W układzie z którym miałem do czynienie zawór odwracał pracę siłownika i po postoju w skrajnym położeniu (czas postoju regulowany czasówką pneumatyczną) ponownie siłownik zaczynał pracę Trwa to do chwili aż siłownik osiągnie zadane położenie bez przekroczenia w czasie ruchu określonej siły (czyli praktycznie ciśnienie bo tylko on ma przy danym siłowniku wpływ na siłę)
  • #19 3509703
    egons
    Poziom 15  
    Mógłbyś podać symbole tych zaworów jak działa ten układ.
  • #20 3509718
    m1_aprilia
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam egons zadzwon pod ten nr telefon: 071 364 72 85 rozmowa z Tomkiem U. Dostaniesz gotowe rozwiązanie plus oferte cenową, zawor bedzie raczej hoerbigera albo kunke czyli taniej niz festo. Albo wejdz tutaj www.arapneumatik.pl :)
  • #21 3509894
    egons
    Poziom 15  
    Dziękuję za propozycję ale moja firma pneumatykę zamawia w firmie Festo wię tego nie przeskoczę dlatego interesują mnie zawory tylko i wyłącznie Festo.
  • #22 3510814
    Zbych034
    Poziom 39  
    Nie pamiętam symboli tych zaworów a dostęp do schematu tych drzwi będa miał dopiero w przyszłym tygodniu Jak będziesz czekał daj znać a jak się spieszy to poszukaj w katalogu firmy festo
    Poz
  • #23 3512761
    egons
    Poziom 15  
    Poczekam.
    Dziękuję z góry.
  • #24 3553843
    Zbych034
    Poziom 39  
    Oznaczenie tego zaworu to VD-3-PK-3 (nr w katalogu festo 9270)
    Przełącza działanie po osiągnięciu nastawionego ciśnienia (np wyłącza zasilanie siłownika) Na siłowniku należałoby zamontować czujnik położenia tak aby po osiągnięciu zadanego położenia siłownika zawór wyłączać z działania Rozwiązań jest mnóstwo praktycznie wszystko co wymyślisz można zrealizować za pomocą pneumatyki
    Pozdrawiam i mam nadzieje iż dane zaworu nie są podane za późno
  • #25 3553869
    egons
    Poziom 15  
    Dziękuję bardzo, za późno nie jest poszukam tego zaworu w poniedziałek i będę działał. Jak bym miał jeszcze jakieś wątpliwości to na pewno się odezwę.
    Pozdrawiam.
  • #26 3553906
    Zbych034
    Poziom 39  
    Proszę pamiętać iż ten zawór realizuje funkcję której potrzebowałeś (ciśnienie x pole = siła) ale trzeba go odpowiednio "wbudować w układ" aby wszystko działało poprawnie
    Poz
  • #27 3554037
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    hm ciezko bedzie z tym VD-3-PK-3 poniewaz cisnienie w cylindrze zawsze osiagnie wartosc cisnienia zasilania, do tego zaworu trzeba jeszcze dolozyc obsluge pozycji krancowych stolu.

Dodano po 14 [minuty]:

a moze kombinacja zawor logiczny iloczynu na jedno wejscie podajemy cisnienie jednej z komor silownika ( jezeli uklad sie zablokuje cisnienie w tej komorze spadnie do 0 ) na drugie informacje o pozycji stolu, brak pozycji stolu + brak cisnienia w komorze silownika i zdejmujemy zasilanie.
  • #28 3555098
    Zbych034
    Poziom 39  
    Nie jest to trudne
    Wystarczy na wyjściu zaworu regulacji ciśnienia zamontować zawór który będzie sterowany położeniem tłoka. Gdy tłok nie osiągnie zadanego położenia zawór ciśnieniowy zasila stronę cofania tłoku a jak tłok osiągnie zadane położenie to zawór kontroli położenia odcina zawór ciśnienia i nic się nie dzieje.
    Ciśnienie podczas ruchu tłoka nie osiąga wartości maksymalnej, ma to dopiero miejsce gdy tłok się zatrzyma. Wtedy wartość ciśnienia osiąga wartość ciśnienia zasilania.
    Powodzenia
  • #29 12004700
    PressMann
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mały odkop bo czytam i się zastanawiam. Pisaliście o nowych zaworach, czujnikach i cudach wiankach. Zastanawia mnie, że na tyle postów nikt nie wspomniał po prostu o zredukowaniu ciśnienia na takie aby siłownik dał radę obrócić stołem ale nie zgniatał zbytnio elementów. Nie mylić z zaworem dławiącym przepływ.
    Do takiego czegoś wystarczy reduktor ciśnienia za 90 zł jak w załączniku.
    P.S.
    Nieraz trzeba zacząć od spraw najprostszych.
    Załączniki:
    • reduktor_cisnienia.pdf (624 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 12004937
    artpuls
    Poziom 15  
    PressMann napisał:
    Mały odkop bo czytam i się zastanawiam. Pisaliście o nowych zaworach, czujnikach i cudach wiankach. Zastanawia mnie, że na tyle postów nikt nie wspomniał po prostu o zredukowaniu ciśnienia na takie aby siłownik dał radę obrócić stołem ale nie zgniatał zbytnio elementów.

Tak czytałem i tez mi to rozwiazanie przyszło do glowy :D Kwestia bylo by ustawienie minimalnego ciśnienia przy którym stół moze sie efektywnie obracac.
    pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu automatycznego odpowietrzania siłownika obrotowego sterującego stołem obrotowym na linii produkcyjnej, aby zapobiec nadmiernemu napełnieniu siłownika powietrzem (7 bar) i zbyt dużej sile przy ręcznym odblokowaniu stołu po awarii mechanicznej blokady. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie zaworów progowych, które po osiągnięciu zadanej wartości ciśnienia odcinają dopływ powietrza i odpowietrzają siłownik, a także układów z czujnikami położenia tłoka i czasówkami pneumatycznymi. Wskazano na możliwość użycia elektrozaworu 5/3 z funkcją odpowietrzania (np. Festo MFH-5/3E-3/8-B-EX), jednak autor preferuje rozwiązania mechaniczno-pneumatyczne bez udziału elektroniki. Wskazano zawór Festo VD-3-PK-3 (nr katalogowy 9270), który przełącza działanie po osiągnięciu nastawionego ciśnienia, wymagający integracji z czujnikami położenia. Podkreślono konieczność uwzględnienia pozycji krańcowych stołu i ewentualnego zastosowania zaworów logicznych do sterowania zasilaniem. Alternatywnie zasugerowano prostsze rozwiązanie w postaci reduktora ciśnienia, który ogranicza maksymalne ciśnienie robocze siłownika do bezpiecznego poziomu. Wskazano również na możliwość modyfikacji mechanizmu blokującego stół lub zastosowanie krańcówek do odcięcia zasilania i odpowietrzenia siłownika w sytuacji awaryjnej. Dyskusja podkreśla, że rozwiązania pneumatyczne muszą być odpowiednio dobrane i zintegrowane, aby zapewnić bezpieczeństwo i niezawodność działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA