logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp 1220c - Kartka zatrzymuje się na końcu wydruku, co robić?

Piccollo 16 Sty 2007 21:44 1590 10
REKLAMA
  • #1 3451123
    Piccollo
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam problem z Hp 1220c.Drukarka jest po konserwacji,wszystko idealnie pracuje,wydruki OK.
    Jest jeden mały problem,otóż po zakończeniu wydruku drukarka wyrzuca kartkę ale nie do końca.Ostatnie 2mm zostają w drukarce pomiędzy gumowymi wałkami a metalowymi kółeczkami.Kartkę trzeba pociągnąć żebywyskoczyła do końca.
    Próbowałem już wszystkiego i nic,może koledzy mają jakieś pomysły.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3451274
    m4tys
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Widocznie jest zle zlozna po "konserwacji". Sprawdz czy karetka dobrze zasprzegla po lewej stronie drukarki podczas wychodzenia kartki. Napisz czy jak drukujesz trzy kartki to dzieje sie tak przy przy kazdej kartce czy tylko przy ostatniej. Przerabialem ten problem.. ale nie moge sobie przypomniec co to było :(
  • REKLAMA
  • #3 3452471
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Z tego co kojarzę 1220c to drukarka formatu a3 :) ale to nieważne :)

Jak w każdej atramentówce powinny być plastikowe "nóżki" :D wyrzucające papier spod wałków do "pojemnika" na wychodzący papier. Radzę się przyjrzeć, czy koło wspomnianych rolek nie ma cienkich długich plastików umocowanych tam pozornie bez sensu. One mają za zadanie "wykopać" papier z drukarki po zakończeniu drukowania. Możliwe, że cały plastikowy moduł jest połączony jest ze "skrzydełkami" w podajniku/pojemniku na papier.
  • REKLAMA
  • #4 3454284
    Piccollo
    Poziom 14  
    Papier zostaje w rolkach gdy wydrukuje ostatnia stronę,jak drukuje np 3 strony z rzędu to wypycha kartkę w ramach następnego cyklu drukowania.
    Wypychacze działają prawidłowo,wygląda to trochę tak jakby rolki kręciły się odrobinę za krótko.
    Mam 3 takie drukarki i wydawało mi się że poprzez podmianę podzespołów szybko dojdę do usterki-ale na razie nie udało się.
    Az nie chce się wierzyć że źle ją złożyłem 10 razy z rzędu
  • REKLAMA
  • #5 3456138
    m4tys
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    ..tez dlatego pytalem o te trzy kartki ...sprobuj zdemontowac i zalozyc jeszcze raz listwe odpowiedzialna za wysuwanie papieru, cos tam widocznie nie zaskoczylo.. sprobuj sam dodatkowo zasprzeglic srobokretem caly mechanizm pod koniec drukowania... zobacz czy biala zebatka na walku po lewej stronie nie przekreca sie na którąś ze stron
  • #6 3457315
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Jeżeli wypychacze -plastikowe pazurki wykopujące papier- są dobre (podnoszą się), a kartka tkwi w rolkach, wypychacze powinny uszkodzić papier, prawda?

Zastosuj złotą regułę:

Sprawdź na środku czy boki są dobrze oraz czy góra nie zamieniła się z dołem.

Powinno pomóc :D
  • #7 3511991
    Piccollo
    Poziom 14  
    Doszedłem chyba w końcu co jest nie tak.
    Najprawdopodobniej winny jest plastikowy cyngiel który zachodzi na czujnik papieru w płycie głównej.Podejrzewam że jest źle wyważony i zbyt wcześnie wchodzi na czujnik a ten przez to zbyt szybko daje sygnał do zatrzymania pracy rolek.
    Łatwo to sprawdzić przytrzymując czymś ten cyngielek w trakcie pracy drukarki-wówczas rolki kręcą się długo po tym jak papier wypadnie z drukarki.
    Postaram się go dociążyć poxiliną -i dam znać co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
  • #8 3512981
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    Jesli moge, to przyłącze sie do dyskusji na temat tej drukarki. Co zrobić jesli pobiera kilka kartek na raz?? Rzadko sie to zdaza, ale jest wkurzające. Zna ktos na to sposób?
  • #9 3513434
    Piccollo
    Poziom 14  
    Cytat:
    Co zrobić jesli pobiera kilka kartek na raz?

Przeczyść dobrze spirytusem separator i zbierak papieru (np. pędzelkiem).Sprawdź czy mocowania wałka separatora są prawidłowo założone.
    Pozdrawiam
  • #10 3513505
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    Piccollo napisał:
    Cytat:
    Co zrobić jesli pobiera kilka kartek na raz?

Przeczyść dobrze spirytusem separator i zbierak papieru (np. pędzelkiem).Sprawdź czy mocowania wałka separatora są prawidłowo założone.
    Pozdrawiam

Dobra dzieki, okazalo sie ze jednak to ta rolka gumowa separartora "byla" trochu sparciala, ale pisze była bo mam taki wynalazek :D i wlasnie go zaaplikowalem, a zwie sie to: "Rozcienczalnik do wyrobów chlorokauczukowych i poliwinylowych". Dobre to na gumki w drukarkach, mozna kupic w prawie kazdym sklepie z farbami. Ja namaczam szmatke i przecieram kilka razy rolki, fajnie je odnawia, juz kilka drukarek tym zreanimowalem.
  • #11 3514015
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Tylko Novogum extra, specjalny płyn do uwaga ,,obciagów gumowych w drukarniach,, nie ma nic lepszego. Pachnie i pieknie czysci i zmiekcza. Jak potrzeba to podam namiar na priv.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy drukarki HP 1220c, która po konserwacji poprawnie drukuje, lecz kartka zatrzymuje się na końcu wydruku – ostatnie 2 mm pozostają między gumowymi wałkami a metalowymi kółeczkami i trzeba ją ręcznie pociągnąć. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być nieprawidłowy montaż mechanizmu wysuwania papieru, zwłaszcza plastikowego cyngla odpowiedzialnego za czujnik papieru na płycie głównej, który może zbyt wcześnie sygnalizować zakończenie pracy rolek. Zalecane jest sprawdzenie prawidłowego złożenia listwy wysuwającej papier, poprawne zasprzęglenie mechanizmu, a także kontrola plastikowych „nóżek” (wypychaczy) pod wałkami. Dodatkowo sugerowano odnowienie gumowych rolek separujących papier za pomocą specjalistycznych preparatów, takich jak rozcieńczalnik do wyrobów chlorokauczukowych lub Novogum extra, które poprawiają elastyczność i funkcjonalność gumy. Wskazano również na konieczność czyszczenia separatora i zbieraka papieru spirytusem oraz sprawdzenie mocowań wałka separatora, co może zapobiec problemom z podawaniem papieru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA