logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie potencjometrem(silniczkiem)przez pilot RC5

gregor10 16 Sty 2007 21:54 10618 13
  • #1 3451189
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam!

Potrzebuje urzadzenia ktore sterowalo by silniczkiem potencjometru (od wzmacniacza mocy) - czyli funkcja podglosnij /scisz i chcialbym regulowac to przez zwykly pilot RC5.
    Jednak nie mam pojecia jak taki uklad wykonac....

Czytalem i najprosciej chyba byloby zrobic uklad na uC AT89c2051 + jakis odbiornik IR + dwa przekazniki ktore sterowaly by silniczkiem ( http://allegro.pl/item157518864_potencjometr_alps_2x100k_z_silnikiem.html )

Moze ma ktos / lub wykonal taki uklad bardzo prosze o podanie schematu do podgladu .

Znalazlem tez takie sterowanie , ale plytka za duza jak na moje potrzeby... (w zalaczniku ten uklad i zdjecia znalezionego sterowanika do takiego potencjometru wykonanego przez VETERAN-a _
    Załączniki:
    • Zdalne sterowanie potencjometrem(silniczkiem)przez pilot RC5 88007_1.jpg (26.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 72_017.pdf (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3451334
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    tutaj nie potrzebny jest schemat wystarczy mostek H podlaczony do procesorka i odbiornik podczerwieni no i oczywiscie rzecz najwazniejsza program do procesorka. na forum znajdziesz wiele rozwiazan mostka H. Oczywiscie mozesz wykorzystac przekazniki wtedy silnik podlacz jak na rysunku. wtedy gdy wlaczysz jeden z przekaznikow silnik bedzie sie obracal w jedna strone gdy wlaczysz drugi w druga gdy oba beda wlaczone nic sie nie stanie silnik bedzie stal

Zdalne sterowanie potencjometrem(silniczkiem)przez pilot RC5
  • #3 3453738
    gregor10
    Poziom 27  
    no wlasnie zeby to wszystko zrobic trzeba znac sie na programowaniu uC , a ja nie potrafie takiego czegos wykonac przez to zwracam sie z prosba do Was :)
    schemat fajny , jeszcze chcialbym zeby zrobic sterowanie silniczkiem przez mosfety ktore sa z kolei sterowane uC , mosfety dlatego ze chce zeby silniczek obracal sie z poczatku (przez ok. 2 sekundy) bardzo wolno , a puzniej dopiero obracal sie szybko , i w druga strone tak samo, tylko nie wiem jakby to wykonac ,

zalaczam dwa schematy moze sie przydadza. jeden na sterowanie silnika prawo, lewo , a drugi nie wiem czy moglby sie przydac - sterowanie niestety tylko w jedna strone ale za to rzekomo powoli obraca silnikiem z poczatku...
    Załączniki:
    • Zdalne sterowanie potencjometrem(silniczkiem)przez pilot RC5 aa.GIF (5.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie potencjometrem(silniczkiem)przez pilot RC5 lewo-prawo.GIF (5.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3454353
    janek1815
    Poziom 38  
    jezeli bedziesz robil miekki start to mozna zrobic regulacje PWM na procku. Niestety programowania nie przeskoczysz w tym wypadku i moja rada moze probowac czytac forum i pisac powoli soft metoda prob i bledow ew. wzorowac sie na zamieszczonych listingach w necie czy forum
  • #5 3454406
    gregor10
    Poziom 27  
    hmm, wiec dalej - potrzebuje osoby ktora takie cos by pomogla mi wykonac ? na pewno sa tacy co siedza w mikroprocach i dla nich to pestka....

a moze ktos juz wykonal taki uklad ,
    nie przeszkadza jesli ma on dodatkowo sterowanie wlacz /wylacz wzmak i np sterowanie wejsciami cd/ radio itp
  • #6 3454477
    janek1815
    Poziom 38  
    czyli jesli potrzebujesz to do wzmacniacza nie potrzebujesz zadnego powolnego rozruchu jest to zbedne gdyz potencjometr ma duze przelozenie i szkoda komplikowac uklad . Moze sie myle ale podobny temat juz byl na forum i tez chodzilo o sterowanie RC5 potencjometrem i selektorem wejsc
  • #7 3459489
    gregor10
    Poziom 27  
    mysle ze zamieszczony schemat wyzej " lewo-prawo.GIF" mozna by wykorzystac , tylko trzeba jeszcze zaprogramowa attiny 13 i zaprojektowac caly schemat ?

Kto potrafi mi pomoc ?
    Za pomoc daje pkt...

Pozdrawiam!
  • #8 3470919
    djtomi
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Jako ze silnik ma pobor pradu do 200mA i napiecie zasilania 5V to ja bym zastosowal np TC4424 i zastosowal attiny26 coby jak przyjdzie komus pomysl np lcd czy klawiatury jakiejs nie zabraklo portow, update latwo zrobic ale trudniej wstawic expander portow.
  • #9 4640939
    gregor10
    Poziom 27  
    A co myslicie o ukladzie z AVT 594 ? Jest tam wlacz wylacz i podglosnij scisz
    Mysle ze pewnie taki sobie wykonam ,
    tylko mam pytanie
    Jaki programator potrzeba do programowania 90S2343 ? STK 200 wystarczy ?
  • #10 4643045
    djtomi
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Według dokumentacji ma ISP takze STK200 styknie.choc ten uklad zaminiony zostal na attiny25. ja ostatnio sobie kupilem avt 992 i jako uniwersalny sterownik jest fajny:)
  • #11 4718132
    gregor10
    Poziom 27  
    moze macie do sprzedania procek 90s2343 , bo nie maja u mnie w miescie.

Prosze napisac na gg 4640469 lub pw

Pozdrawiam!
  • #12 4718479
    rafx205
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    gregor10 napisał:
    Witam!

Potrzebuje urzadzenia ktore sterowalo by silniczkiem potencjometru (od wzmacniacza mocy) - czyli funkcja podglosnij /scisz i chcialbym regulowac to przez zwykly pilot RC5.
    Jednak nie mam pojecia jak taki uklad wykonac....

Czytalem i najprosciej chyba byloby zrobic uklad na uC AT89c2051 + jakis odbiornik IR + dwa przekazniki ktore sterowaly by silniczkiem ( http://allegro.pl/item157518864_potencjometr_alps_2x100k_z_silnikiem.html )

Moze ma ktos / lub wykonal taki uklad bardzo prosze o podanie schematu do podgladu .

Znalazlem tez takie sterowanie , ale plytka za duza jak na moje potrzeby... (w zalaczniku ten uklad i zdjecia znalezionego sterowanika do takiego potencjometru wykonanego przez VETERAN-a _

to zdjecie podoba mi sie a jakie to ma zastosowanie ze mozesz pilotem wlanczac wylanczac silniczek i go obracac w prawo w lewo tak?? i nie trzeba tu nic programowac?? jak tak to powiedz gdzie to znalazles super

Dodano po 34 [sekundy]:

o to zdjecie mi chodzi 88007_1.jpg
  • #13 4719106
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Zastosuj cyfrowy potencjometr PGA2311, na allegro za 10zł. Do kręcenia zastosowałbym impulsator i oczywiście zdalne sterowanie. Tak go opisują.
    Cytat:
    Układ scalony PGA2311 to stereofoniczny regulator poziomu sygnału do profesjonalnych urządzeń audio, mogący znaleźć zastosowanie w cyfrowych konsolach dźwięku, wielościeżkowych rejestratorach, odbiornikach A/V klasy high-end, instrumentach muzycznych i procesorach efektów dźwiękowych. Oferuje zakres dynamiczny 120dB, poziom zniekształceń nieliniowych i szumów (THD+N) 0,0002% (wersja A) oraz poziom przesłuchów międzykanałowych równy –130dB. Pracuje z napięciem zasilania ± 5V (dla czesci analogowej) i +5V (dla czesci cyfrowej). Regulacja poziomu sygnału odbywa się niezależnie w obu kanałach, w zakresie od –95,5dB do +31,5dB w krokach co 0,5dB. Ponadto PGA2311 zawiera detektor przejścia przez zero i układ wyciszający. Sterowanie odbywa się za pośrednictwem 3-żyłowego interfejsu szeregowego. Jest możliwa współpraca z obciążeniem 600ohm bez zewnętrznych układów buforujących. Uklad pinowo i softwareowo zgodny z CRYSTAL CS3310.

Obudowa DIP16
  • #14 4719177
    rafx205
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Dar.El napisał:
    Witam
    Zastosuj cyfrowy potencjometr PGA2311, na allegro za 10zł. Do kręcenia zastosowałbym impulsator i oczywiście zdalne sterowanie. Tak go opisują.
    Cytat:
    Układ scalony PGA2311 to stereofoniczny regulator poziomu sygnału do profesjonalnych urządzeń audio, mogący znaleźć zastosowanie w cyfrowych konsolach dźwięku, wielościeżkowych rejestratorach, odbiornikach A/V klasy high-end, instrumentach muzycznych i procesorach efektów dźwiękowych. Oferuje zakres dynamiczny 120dB, poziom zniekształceń nieliniowych i szumów (THD+N) 0,0002% (wersja A) oraz poziom przesłuchów międzykanałowych równy –130dB. Pracuje z napięciem zasilania ± 5V (dla czesci analogowej) i +5V (dla czesci cyfrowej). Regulacja poziomu sygnału odbywa się niezależnie w obu kanałach, w zakresie od –95,5dB do +31,5dB w krokach co 0,5dB. Ponadto PGA2311 zawiera detektor przejścia przez zero i układ wyciszający. Sterowanie odbywa się za pośrednictwem 3-żyłowego interfejsu szeregowego. Jest możliwa współpraca z obciążeniem 600ohm bez zewnętrznych układów buforujących. Uklad pinowo i softwareowo zgodny z CRYSTAL CS3310.

Obudowa DIP16

to jest odpowiedz na moje pytanie czy kogos innego??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zdalnego sterowania silniczkiem potencjometru (np. w wzmacniaczu mocy) za pomocą pilota RC5. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie mikrokontrolera (np. AT89C2051, ATTiny13, ATTiny26) wraz z odbiornikiem podczerwieni oraz mostkiem H lub przekaźnikami do sterowania kierunkiem obrotów silnika. Wskazano, że do uzyskania płynnego startu i regulacji prędkości można zastosować modulację PWM realizowaną programowo w mikrokontrolerze. Zwrócono uwagę, że programowanie uC jest niezbędne, a gotowe schematy i listingi można znaleźć na forach. Alternatywnie zaproponowano użycie układu AVT 594 lub cyfrowego potencjometru PGA2311, który można sterować zdalnie bez mechanicznego silnika. Do programowania mikrokontrolera 90S2343 wystarczy programator STK200. Dyskutowano także o zastosowaniu drivera TC4424 do sterowania silnikiem 5V o poborze do 200mA. Wskazano, że nie zawsze jest potrzebny miękki start, gdyż potencjometr ma duże przełożenie mechaniczne. W dyskusji pojawiły się schematy sterowania silnikiem w prawo/lewo oraz pomysły na rozszerzenie funkcji o włączanie/wyłączanie wzmacniacza i wybór źródeł sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA