logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NAD 3020 – jak zwiększyć moc (np. przez 2N3055) bez utraty charakteru dźwięku?

dankal6 17 Sty 2007 02:43 5712 8
REKLAMA
  • #1 3452074
    dankal6
    Poziom 11  
    witam, mam wzmacniacz nad 3020 i bardzo mi odpowiada jego brzmienie, niestety brakuje mu mocy (2xok.30w przy 8ohm). Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób mogę podnieść jego moc nie zmieniając brzmienia i czy to jest możliwe. Planuję dołożenie dodatkowej pary tranzystorów na wyjściu 2n3055 i 2n2955 oraz zwiększenie napięcia zasilania poprzez zastąpienie oryginalnego transformatora i dostosowania elementów zasilacza. Czy jest to dobre założenie? Czy mógłbym dołożyć dodatkowy transformator wraz z mostkiem, tak aby zasilał on tylko końcówkę mocy czy końcówka musi mieć z resztą wzmacniacza zasilanie wspólne? Proszę o opinię osoby, które przeprowadziły już kiedyś taką modyfikację na 2n3055 itp oraz konstruktorów własnych wzmacniaczy. Proszę o nie wyrażanie opinii na temat różnic i przewagi układów scalonych nad 2n3055, interesuje mnie konkretna modyfikacja w w/w wzmacniaczu. Załączam schemat końcówki mocy i zasilacza
  • REKLAMA
  • #2 3452158
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    moim subiektywnym zdaniem zwiekszenie napiecia troszeczke zmieni punkt pracy tranzystorów koncowych co jakis wpływ na brzmienie tam ma:-)ale patrzac z drugiej strony tranzystory w koncówce mocy daja tylko moc:-)sa jak przekazniki właczane w odpoewwiedniej chwili:-)cała barwe daje przedwzmacniacz i pierwsze stopnie:-)
    2N3055 to mocny tranzystor sugerowałbym zasilenie tylko tranzystorów mocy leciutko wyzszym napieciem powiedzmy +/- 40V i zwiekszenie mocy trafa:-)to powinno podneisc ci moc o jakies 10-15 W
    pozdrawiam
  • #3 3452655
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    To profanacja! Jeśli chcesz więcej mocy - sprzedaj NADa za dobre pieniądze i kup coś innego.
  • REKLAMA
  • #4 3452884
    dankal6
    Poziom 11  
    ropi co jest profanacją? czy to że podoba mi się dźwięk nada 3020 i chcę wykorzystać wg mnie bardzo dobry przedwzmacniacz i znaczne rezerwy na tranzystorach mocy? jeżeli tak uważasz to napisz dlaczego, będę wdzięczny za sensowne i uzasadnione odpowiedzi

temat podniesienia napięcia podjąłem umyślnie, ponieważ kolega dokładnie takiego samego nada usiałował przerobić w ten sposób i po podłączeniu innego trafa o większym napięciu i mocy brzmienie wzmacniacza pozostawiało wiele do życzenia. Czy transformator powinien być jakiś wyjątkowy? czy może to być toroid i istotna jest tylko jego moc i napięcie?
  • #5 3453340
    renegat...
    Poziom 22  
    stawiałbym na toroid toroid jest toroid i tak samo sieje polem magnetycznym:-) a apropo zmiany napiecia mógłbys spróbować jak masz kase kupic trafo o wiekszej mocy a tym samym napięciu- zamieszczam w pliku note katalkogowa 2N3055 maja spory prad przewodzenia wiec powinno dac rade wycisnac z nich wieksza moc jest jescze kwestia tego czy da sie je bardziej wysterowac ale próbowac zawesze mozesz

a co do profanacji niektórzy napisza ze zmiana trafa w ws-504 to tez profanacja diory

chce przerabiac niech przerabia ewentualnie jak chesz głosniej słuchac muzyki kup kolumny o wiekszej efektywnosci
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • NAD 3020 – jak zwiększyć moc (np. przez 2N3055) bez utraty charakteru dźwięku? bez tytułu.JPG (50.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3453394
    dankal6
    Poziom 11  
    odnośnie trafa, to dopiero po kilkugodzinnym słuchaniu na przysłowiowy gwizdek robi się lekko ciepłe, więc myślę że dawanie trafa o takim samym napięciu i większej mocy na lepsze nic nie zmieni
  • REKLAMA
  • #7 3453788
    renegat...
    Poziom 22  
    no to jedyne co pi pozostaje to podwyzszenei napiecia:-) ale skoro twój kolega to zrobił i mu "brzmienie " nie odpowiadało to ja juz nie wiem co ci poradzic
  • #8 3464619
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    dankal6 napisał:
    ropi co jest profanacją? czy to że podoba mi się dźwięk nada 3020 i chcę wykorzystać wg mnie bardzo dobry przedwzmacniacz i znaczne rezerwy na tranzystorach mocy?

Nad 3020 to jedna z najbardziej udanych konstrukcji w swojej klasie. Wg. niektórych wzmacniacz stulecia. Model "kultowy" - dzieło sztuki. Przerabiać go w sposób, o jakim piszesz, to jakby domalować wąsy Monie Lizie, albo dorobić ręce Wenus z Milo. Można tylko czy to ma sens? Oczywiście wzmacniacz można dostroić, poprawić, wymienić stare elektrolity w zasilaczu itp., ale po takich modyfikacjach o jakich myślisz nie pozostanie nic z jego walorów. Moc tego Nad'a w zupełności wystarcza do nagłośnienia pomieszczenia 20 - 30 m2 zestawami głośnikowymi o przeciętnej efektywności. Jeśli potrzebujesz większej mocy - to nie jest wzmacniacz dla Ciebie!

dankal6 napisał:

temat podniesienia napięcia podjąłem umyślnie, ponieważ kolega dokładnie takiego samego nada usiałował przerobić w ten sposób i po podłączeniu innego trafa o większym napięciu i mocy brzmienie wzmacniacza pozostawiało wiele do życzenia.

Masz odpowiedź, czym się kończy taka operacja i dlaczego nie należy bezsensownie przerabiać czegoś, co jest dopracowanym i przemyślanym rozwiązaniem. Przeróbki o jakich piszesz można stosować w wielu wzmacniaczach produkcji Unitra z lat 80. (WS 303, PW 7010 itp.) bo taka była ich konstrukcja - ten sam układ - zasilacze o rożnej wydajności.
  • #9 3464681
    dankal6
    Poziom 11  
    Każdy ma prawo do własnej opinii i wyrażenia jej na forum. Szkoda tylko że niektóre z nich do niczego nie prowadzą i nie rozwijają postawionego w nagłówku tematu

Dodano po 7 [minuty]:

Może zna ktoś jakiś wzmacniacz który brzmieniem odpowiada nadowi 3020 a jest od niego przynajmniej dwu-trzyktotnie mocniejszy? Może zewnętrzna końcówka mocy pod przedwzmacniacz nada?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy wzmacniacza NAD 3020 bez utraty charakterystycznego brzmienia. Autor planuje zastosować dodatkowe tranzystory mocy 2N3055 i 2N2955 oraz wymienić transformator na mocniejszy o wyższym napięciu zasilania, zastanawiając się nad ewentualnym zastosowaniem osobnego transformatora i mostka prostowniczego tylko dla końcówki mocy. Uczestnicy wskazują, że podniesienie napięcia zasilania może nieznacznie zmienić punkt pracy tranzystorów i wpłynąć na brzmienie, ale tranzystory mocy głównie dostarczają moc, a barwę dźwięku kształtują przede wszystkim stopnie przedwzmacniacza. Zasugerowano użycie transformatora toroidalnego o odpowiedniej mocy i napięciu. Część dyskutantów uważa modyfikację za nieuzasadnioną i ryzykowną, podkreślając, że NAD 3020 to dopracowana konstrukcja o charakterystycznym brzmieniu, a zwiększenie mocy lepiej osiągnąć przez wybór innego wzmacniacza lub kolumn o wyższej efektywności. Wskazano, że podobne przeróbki mogą mieć sens w innych, mniej dopracowanych wzmacniaczach. Autor pyta również o wzmacniacze o podobnym brzmieniu, ale większej mocy, oraz o możliwość zastosowania zewnętrznej końcówki mocy pod przedwzmacniacz NAD 3020.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA