logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC AV29TS2EN – obraz zwęża się od dołu, zanika po poruszeniu płytą główną

John Doe 17 Sty 2007 08:48 1668 6
REKLAMA
  • #1 3452308
    John Doe
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witajcie!!
    Mam problem z telewizorem JVC AV29TS2EN. Objawia się on tym, że po jakimś czasie pracy telewizora obraz zaczyna się zwężać od dołu i przesówać ku górze ekranu. Problem ten znkia kiedy porusza się energicznie wejściem antenowym tzn rusza się wtedy cała płyta elektroniki. Podejrzewam, że coś na niej nie łączy skoro po poruszaniu problem znika jednak powraca po jakimś czasie. Raz wystarczy lekko poruszyć a czasem trzeba to zrobić kilka razy i dopiero mu przechodzi. Jak się tego nie zrobi to tv przez chwilę działa ze zwężonym obrazem a potem się wyłącza. Podpowiedzcie co może być przyczyną bo jakiś widocznych śladów na płycie nie ma. Druga sprawa to to, że jestem początkujący i proszę traktujcie mnie jak laika bo profesjonalnej odpowiedzi mogę nie zrozumieć. Załączam zdjęcia przedstawiające jak wyglądają objawy tego tv ale jakości wspaniałej to one nie są :)
    https://obrazki.elektroda.pl/0_1169019857.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/71_1169019889.jpg
  • REKLAMA
  • #2 3452369
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Wygląda na zimny lut w okolicy odchylania V.
    Nie wiem na ile dasz radę sam cokolwiek zrobić, gdyż z treści twego postu wynika że nie masz raczej nic do czynienia ze sprzętem TV.

Ps.
    jeżeli mam rację, to oddaj TV do naprawy bo możesz sobie więcej zaszkodzić jak pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 3452417
    John Doe
    Poziom 11  
    Spokojnie co to jest zimny lut to wiem. Lutownica też nie jest mi obca. Chodziło mi o to aby wyjaśniać sformułowania typu "odchylenie V" mniej więcej kumam co to jest ale to mniej więcej więc wyjaśnienie się przyda i jak to znaleźć??
  • REKLAMA
  • #5 3453565
    John Doe
    Poziom 11  
    Mam już serwisówkę kiedyś ściągałem :) Jak tylko wrócę z pracy to zaglądnę do dziada i dam znać czy zabieg pomógł.
  • REKLAMA
  • #6 3459627
    John Doe
    Poziom 11  
    Mistrzu mój mam małego zonka bo na serwisówce znalazłem dwa układy nazwane IC401.
    Pierwszy jest na schemacie AV Selector & Multi Sound Processor Diagram i oznaczony jest jako IC401 TEA6416 VIDEO SW a drugi na Power Deflection Diagram (29”) i oznaczony jako IC401 * VERT OUT. O ile nie jestem głupi to ten drugi to odchylenie V i tam należy szukać przyczyny tym bardziej, że leży on na płycie Power Deflection a usterka ma coś wspólnego również z zasilaniem bo tv się czasem wyłącza. Popraw mnie jeśli się mylę.
  • #7 3466824
    John Doe
    Poziom 11  
    Dziękuję "koledze"!!!!!!!!!
    Przelutowałem styki układu IC401 znajdującego się na Power Deflection Board i problem póki co ustał. Zrobiłem to wczoraj i cały wieczór nie było problemu, dziś również tv działał prawidłowo. Nie chcę zapeszyć więc poczekam jeszcze parę dni ale póki co jest ok dlatego dziękuję!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor JVC AV29TS2EN po pewnym czasie pracy wykazywał problem z obrazem, który zwężał się od dołu i przesuwał ku górze ekranu. Objaw ten zanikał po energicznym poruszeniu płytą główną, co sugerowało zimny lut w obwodzie odchylania pionowego (V). Po wskazówkach dotyczących lokalizacji układu IC401 na płycie Power Deflection (odpowiedzialnego za odchylenie pionowe) dokonano przelutowania jego styków. Po tej czynności problem ustąpił, a telewizor działał prawidłowo przez kilka dni. Wskazano, że usterka mogła mieć również związek z zasilaniem, gdyż telewizor czasem się wyłączał. Zalecano ostrożność przy samodzielnych naprawach, zwłaszcza dla osób początkujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA