witam mam t230 ktory polazuje ze laduje a w rzeczywistosci nie laduje na stykach od bateri dochodzi 3.54v troche malo co moze byc nie tak wyczyszcony i wigrzany
A skąd masz pewność ze to napiecie jest złe?
Moze jest impulsowe lub tetniące i miernik ci pokazuje wartość średnią. Bardzo często pomaga wymiana baterii (na jonową).
przy złączu masz taki prostokątny srebrny chip i tam prąd ładowania powinien (chyba bo nie mam jak sprawdzić) przechodzić przez R=ok10ohm będący w nim ale też często jest to sprawa tranzystora V-mos V801...(zał)
Załączniki:
T230_charge.rar(31.93 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
panowie ja rozwiazalem ten problem. podlacz tego t230 do ufsa odpal ufs_rtp kliknij connect a pozniej charge on. telefon powinien zaczac ladowac. odlacz go i ciesz sie sprawnym ladowaniem (o ile oczywiscie uklad ladowania jest sprawny)
✨ Problem dotyczy telefonu T230, który wskazuje ładowanie, lecz na stykach baterii pojawia się napięcie 3,54 V, co jest zbyt niską wartością. Sprawdzenie i oczyszczenie styków oraz wymiana oprogramowania nie rozwiązały problemu. Próby z inną ładowarką i baterią również nie przyniosły efektu, natomiast bateria działa poprawnie w innym telefonie, a ładowarka ładuje inne urządzenia. Sugerowano, że napięcie mierzone może być impulsowe lub tętniające, co może mylić miernik. Wskazano na możliwe uszkodzenie elementów układu ładowania, takich jak rezystor około 10 Ω lub tranzystor MOSFET (V801). Ostatecznie zaproponowano użycie interfejsu UFS i oprogramowania UFS_RTP do wymuszenia ładowania, co pozwala na prawidłowe ładowanie, o ile układ ładowania jest sprawny. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.