logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TC 502 Syriusz - iskrzenie w kineskopie po włączeniu, powielacz wykluczony

Jarek.b1 17 Sty 2007 14:57 1456 8
REKLAMA
  • #1 3453452
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Odgruzowałem telewizor TC502 po włączeniu do sieci święci się stanby jednak w chwili uruchomienia zaczyna iskrzeć w kineskopie tylko nie mogę dojrzeć czy pomiędzy siatką a katodami czy między siatkami (sam błysk) i nie chce się włączyć po odłączeniu powielacza telewizor sie uruchamia brak wyładowań. Na pewno nie jest to wina powielacza- podstawiałem drugi , czyżby kineskop??
  • REKLAMA
  • #2 3453466
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2900
    Jak w srodku w kineskopie iskrzy( fioletowo) to wina kineskopu.
  • #3 3453478
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Tak w kineskopie na fioletowo w okolicy magnesów korekcyjnych czy można spróbować dopalić to zwarcie??
  • REKLAMA
  • #4 3453702
    mirnies
    Poziom 11  
    nic sie nie da dopalic co najwyżej odpompuj powietrzehehe żart. musisz wymienic kineskop napewno coś znajdziesz..
  • #5 3453777
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Coś ci sie poprzestawiało z tym powietrzem - nie zapominaj że w kineskopie jest próżnia poucz sie trochę a później weź się za dawanie porad - bez złośliwości. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kineskop
    a swoją drogą kto ma jakiegoś Syriusza na stanie do wyrzucenia z dobrym kinolem czekam na propozycje jestem z łódzkiego
  • REKLAMA
  • #6 3454152
    LeDy
    Poziom 43  
    mirnies napisał:
    co najwyżej odpompuj powietrze
    on wie,że w kineskopie jest próżnia,Sugeruje ,że kineskop ją utracił ,pękł i że ma powietrze w środku.
  • #7 3454224
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    kinol ma próżnie dlaczego ma zwarcie to mnie zastanawia spotkałem się z wieloma zwarciami ale nie z takim co wali w szyjce "iskrami"
  • #8 3454269
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Po szyjce czy w szyjce to są dwie różne sprawy ?
  • REKLAMA
  • #9 3454857
    LeDy
    Poziom 43  
    Po co ta dyskusja. Jak przebija napięcie w kineskopie ty kineskop do wymianylub TV na "złom"

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze TC 502 Syriusz po włączeniu do sieci świeci się standby, jednak podczas uruchamiania kineskop iskrzy (fioletowe wyładowania) w okolicy magnesów korekcyjnych lub szyjki kineskopu. Po odłączeniu powielacza telewizor uruchamia się bez wyładowań, a podstawienie innego powielacza nie eliminuje problemu, co wskazuje na uszkodzenie kineskopu. Iskrzenie w kineskopie oznacza przebicie napięcia wewnątrz lampy kineskopowej, co jest nie do naprawienia (nie da się "dopalić" zwarcia). Kineskop prawdopodobnie utracił próżnię lub ma uszkodzoną szyjkę, co powoduje wyładowania. Wskazana jest wymiana kineskopu na nowy lub sprawny używany, gdyż dalsza eksploatacja z przebiciem jest niemożliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA