logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w PANASONIC NV-L25EE podczas PLAY, dźwięk działa poprawnie

BIKEROS 07 Wrz 2003 15:24 1925 13
REKLAMA
  • #1 319399
    BIKEROS
    Poziom 11  
    Cześć wszystkim. Usterka jest następująca: Podczas funkcji PLAY nie ma obrazu. Głos jest. To co jest na ekranie to śnieg podobny do tego jak jest głowica zanieczyszczona. Jednak jak się uruchomi funkcję PLAY+PRZEWIJANIE magnetowid zachowuje się dobrze. Obraz jest właściwy taki jak na przewijaniu z podglądem. Zasilacz, głowica, płytka z ekranem obok głowicy i capstan razem z układem sterującym sprawdzone. Usterka występuje najprawdopodobniej na płycie głównej. Jeśli jest ktoś kto już miał taką sytuację proszę o poradę. Za wszystko z góry każdemu dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 319497
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    To, że jest wizja na podglądzie, nie wyklucza głowic od PLAY; w magnetowidach 4-głowic. dwie głowice są od PLAY, a pozostałe dwie - od "tricków".

Pozdr.
  • #3 319529
    BIKEROS
    Poziom 11  
    ten magnetowid jest 2 głowicowy. a jak już wyżej napisałem głowica została podmieniona.
  • REKLAMA
  • #4 319557
    amik9m
    Spec od TV
    1). Wyżej nie napisałeś, że głowica została podmieniona, ale - sprawdzona (a z tym bywa różnie).
    2). Ten m-d jest 4-głowicowy (chyba, że go przerobiłeś na dwugłowicowy...).

Pozdr.
  • #5 319568
    BIKEROS
    Poziom 11  
    Mylisz się. Na bębnie obrotowym są zamontowane dwie głowice.
  • #6 319569
    BIKEROS
    Poziom 11  
    a jeśli chodzi o sprawdzenie głowicy to polegało ono na podmianie.
  • #7 319576
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    amik9m ma rację, w tym modelu jest dysk wizyjny 4-ro głowicowy, dokładnie taki sam jak w NV-J35. Przyglądnij się tym głowicom które widzisz, są podwójne. Również tasiemka łącząca DRUM z Head-Amp ma 8 ścieżek.
  • REKLAMA
  • #8 319582
    BIKEROS
    Poziom 11  
    to i tak nie ma znaczenia w tym przypadku. może i być 4-głowicowa ale jest dobra. poza tym to że jest 4-głowicowa ma znaczenie na jakość obrazu i każda z głowic bierze udział we funkcji PLAY jak i przy innych.
  • #9 319601
    amik9m
    Spec od TV
    Strasznie jesteś uparty; to co napisałem wcześniej o "podziale ról" głowic to jest fakt.
    A wracając do przedmiotu sprawy, to najczęstszą przyczyną braku wizji w tym (i t.p.) modelu są źle odfiltrowane napięcia z przetwornicy (zwłaszcza, jeżeli słychać jakieś "hałasy" przy odtwarzaniu).
  • #10 319616
    BIKEROS
    Poziom 11  
    no były hałasy w pracy capstana. po wymianie układu sterującego nim te hałasy znikły. ja sądzę jedno. zła prędkość drumu.
  • #11 319617
    gobo
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Miałem taką usterkę w którymś Sonym. Na przewijaniu na podglądzie był obraz a z playu śniezyło, szarpało i wyginało. Przyczyną był za ciasny pasek na capstanie, ktoś wcześniej go wymienił i silniczek miał klopoty z utrzymaniem obrotów (praktycznie nie zauważalnena oko i słuch), ale naobrazku było widać. Straciłem na tym 2 tygodnie.
  • REKLAMA
  • #12 319634
    amik9m
    Spec od TV
    Tak (co do drumu), a często przyczyną są właśnie elektrolity w przetwornicy.
    Co do paska, to tu jest zębaty - musiałby być straaasznie mocno naciągnięty (ale niewykluczone).
  • #13 319931
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    A czy przypadkiem dysk z głowicami nie jest obrócony o 180 stopni?
  • #14 319947
    BIKEROS
    Poziom 11  
    nie jest. Mam go już zrobiony. To, że nie było obrazu na PLAY było spowodowane tym, że dysk, który podstawiłem miał tylko dwie głowice. W tym momencie muszę przyznać rację Panu ami9m i Panu oldboy bo go popierał.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku obrazu podczas funkcji PLAY w magnetowidzie Panasonic NV-L25EE, mimo poprawnego dźwięku i obecności obrazu podczas przewijania z podglądem. Dyskusja skupiła się na liczbie głowic w urządzeniu – model ten posiada cztery głowice na dysku wizyjnym, a nie dwie, jak początkowo sądzono. Wymiana głowicy nie rozwiązała problemu. Najczęstszą przyczyną braku wizji w tym modelu są niewłaściwie odfiltrowane napięcia z przetwornicy, szczególnie gdy słychać hałasy podczas odtwarzania. Wskazywano również na możliwe problemy z prędkością obrotową drumu, co może być spowodowane m.in. zbyt mocno napiętym paskiem na capstanie lub uszkodzonymi elektrolitami w przetwornicy. Ostatecznie brak obrazu na PLAY wynikał z zastosowania dysku z tylko dwiema głowicami zamiast czterech, co potwierdziło konieczność stosowania oryginalnego czterogłowicowego dysku w tym modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA