logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-L25EE - Capstan działa jak przy przewijaniu, obraz z pasami, eject kasety

glad 02 Gru 2003 19:22 3223 10
REKLAMA
  • #1 422429
    glad
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Proszę o pomoc nv-l25ee!
    Trafił mi się ciekawy przypadek,może ktoś już to przerabiał.
    W playu capstan zasuwa jak przy przewijaniu,wyświetla przytym lp mimo,ze taśma jest z sp.Na ekranie widać "położony "obraz w postaci
    poziomych pasów,jak przy braku synchronizacji linii,a jak się przyhamuje bęben palcem to widać kontury obrazu czarnobiałego.
    Aha przy przewijaniu do przody wywala natychmiast kasete jak przy ejekcie,nawet jej nie przewinie o 1cm.
    Przełącznik funkcji wymieniony,elka330uF też..
  • REKLAMA
  • #2 429902
    yourij
    Poziom 11  
    Co prawda siedzę i piję bezalkoholowe, ale ZAWSZE gdy trafi mi się Panasonic z tą mechaniką, odwracam draba do góry nogami i ściągam zawleczkę z capstana... Tam jest taki talerzyk ze sprzęgłem na filcu... weż ten filc i nastrosz go nieco jakim grzebykiem albo inszym, drapakiem, potem przeczyść dokładnie tor taśmy i na koniec powiedz, czy pomogło... myślę, że raczej tak.
    A drugia rzecz to jaki związek mógłby mieć przełącznik z nierównomierną pracą silnika. Elka rozumiem, bo leją się jak głupie... Pochwal się, czy pomogło...

Co do przewijania to jak mi się cosik rano przypomni albo jak łeb przewietrzę, to napiszę... Tylko czy chodzi o przewijanie na podglądzie (brak zmiany położenia przełącznika) czy zwykłego, bo już kiedyś czyściłem przełącznik i musiałem ponownie to uczynić. No i w którą stronę to przewijanie się kopsa.. Tylko nie czyść talerzyków rozpuszczalnikiem, chyba że chcesz malować je markerem, jak mój kumpel z roboty :twisted:

Aha, te mylne odczytywanie SP i LP powinno cię naprowadzić, bo to znaczy, że głowica CTL źle odczytuje impulsy i nie wie jaką zapodać prędkość capstanowi. Taśma z SP odczytywana jako LP i efekt co najmniej zaje***sty.... Idę spać :roll:
  • #3 429966
    redeck
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Na mój gust to masz zle mechanike ustawiona ....
    Aha a przy play=u ustaw sobie tor tasmy zeby byl czysty glos to i odrazu bedziesz mial dobry obraz i predkosc tak mysle :D
  • REKLAMA
  • #4 429998
    yourij
    Poziom 11  
    :arrow: redeck
    Cytat:
    Na mój gust to masz zle mechanike ustawiona ....

A bo ja wiem ? Chyba nie bałdzo... Ale jeśli to ma być REW na podglądzie to pewnie tak, ale to nie ma związku z brakiem normalnego obrazu na play. Chyba że ktoś wcześniej szukał nie tam, gdzie trzeba i poprzestawiał ząbki widelcowi... Albo sam majster sobie przestawił przy czyszczeniu switcza..

Aj aj.... przypomniałem sobie... wózek w pozycji załadowana taśma i tam jest knif, który rozchrzania VCR przy przewijaniu !
    Probonuję :
    Zdemontuj wózek, ustaw mechanikę na pozycję zerową, czyli rolki schowane ale taśma naciągnięta na głowicę CTL i wtedy przed zamontowaniem wózka COFNIJ mechanikę (w kier. wyrzucenia taśmy) o jeden ząbek małej metalowej zębatki, która napędza wózek. (ma znacznik i może z 6 czy siedem zębów). I dopiero wtedy zamontuj wózek, inaczej się zajedziesz.... Przewijanie zacznie działać a sprawa obrazu bez zmian (filc capstana)
  • REKLAMA
  • #5 430061
    piero
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    No chyba, że krzywka która powinna wywlekać taśmę do głowicy synchro zaraz po załadowaniu kasety - tego nie robi.
  • #6 430359
    glad
    Poziom 16  
    cześć.
    Dzięki za porady,jak coś wyjdzie to dam znać.
    Mówiąc o przewijaniu do przodu to miałem na myśli funkcję FF bez
    podglądu.
  • #7 430777
    milosz26
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Sprawdż czy rolka dociskowa dobrze dociska taśmę,bo możesz mieć przestawioną mechanikę
  • #8 433082
    glad
    Poziom 16  
    witam.
    mechanizm ustawiony jest dobrze wg.znaczników w poz.stop.,winda też wg. instrukcji(chyba z serwisu elektroniki) na 5 polu 2 ząbek,
    i dalej wywala taśmę na ff,ale tylko gdy leży na płask ,bo gdy go postawię na sztorc to nie wyrzuci taśmy,tylko się wyłączy
    filc na capstanie nastroszyłem to silniej ciągnie w rewindzie.
    poprzez regulacje głowicą ctl i rolkami uzyskałem obraz w playu ale
    taki jak na szybkim podglądzie- bez głosu i trackingu w kolorze.
    teraz servo widzi taśmę,że jest w sp,ale nie działa licznik.
    dalej w playu zasuwa jak przy przewijaniu ff,a obroty zwalniają jak zapodam palce gdzieś na płytę przy servie.
    głosu jak mówiłem nie idzie się doregulować bo za szybko leci capstan.
    ale czemu nie ma przewijania ff?.
    nadmieniam,że mam trochę praktyki z nv-j35 i nieraz ustawiałem rozsypany mechanizm ,ale z czymś takim się nie spotkałem.
  • #10 433996
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    A może BA sterownik KASZTANA??
  • REKLAMA
  • #11 678733
    glad
    Poziom 16  
    Witam
    Wreście doszedłem,co było przyczyną tak dziwnego zachowania się mechanizmu.
    Okazało się,że na silniku capstana urwana była jedna z 4 nóżek głowiczki czujników impulsów FG.Po zkrosowaniu połączenia magnetowid jest sprawny.

Podsumowanie tematu

✨ Panasonic NV-L25EE wykazuje problem z mechaniką capstana, który pracuje jak przy przewijaniu, mimo ustawienia na tryb odtwarzania (play). Obraz wyświetla poziome pasy, charakterystyczne dla braku synchronizacji linii, a przy hamowaniu bębna palcem pojawiają się kontury czarno-białego obrazu. Podczas przewijania do przodu (FF) kaseta jest natychmiast wyrzucana bez przewinięcia nawet o centymetr. Wymieniono przełącznik funkcji oraz kondensator elektrolityczny 330µF, bez poprawy. Sugerowano czyszczenie i nastroszenie filcu sprzęgła capstana, sprawdzenie ustawienia mechaniki i rolki dociskowej, a także korektę położenia zębatki napędzającej wózek taśmy. Problem z wyrzucaniem taśmy występuje tylko gdy magnetowid leży na płasko, a w pozycji pionowej urządzenie się wyłącza. Regulacja głowicy CTL i rolek poprawiła obraz, lecz nadal brak jest prawidłowego dźwięku i trackingu, a licznik taśmy nie działa. Ostatecznie przyczyną okazało się uszkodzenie – urwana nóżka głowiczki czujnika impulsów FG na silniku capstana, co po naprawie przywróciło pełną sprawność urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA