logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TDA 1514A - Zasilanie i transformator do kitu 50W, jaki wybrać?

djspeed 07 Wrz 2003 20:31 4398 21
REKLAMA
  • #1 319660
    djspeed
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Chciałbym wiedzieć czy wzmacniacz zbudowany z kitu na tym zestawie potrzebuje zasilania symertycznego czy zwykłego. Chciałbym aby ktoś tkto się na tym zna powiedział mi jakie trafo użyć do niego (myślałęm nad 100W toroidalnym 24V ale nie wiem czy to nie zamało jeśli nie to czy możnaby podczepić jesszcze jeden taki wzmacniacz do takiego trafa) i jaki zasilacz a najlepiej jakiś kit do montażu. Chciałbym uzyskać konkretne informacje a nie odsyłacze do charakterystyki układu. Proszę o pomoc, z góry wszystkim dziękuję. :(
  • REKLAMA
  • #2 319824
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Jak podaje nota katalogowa, układ ten trzeba zasilić napięciem symetrycznym. Maksymalne zasilanie tego układu to +/- 30V i raczej nie próbowałbym zasilać go takim dużym lub co gorsza większym.
    Jeśli zastosujesz trafo o napięciu 2x 24V, to dostaniesz na wyjściu prostownika ok. 33,8V - kostka pójdzie z dymem - to gwarantuje!
    Ja bym zastosował trafko toroidalne 2x19V lub 2x20V /120-150W.
    Mozna będzie wtedy podpiąć drugą końcówkę i jeszcze mieć mały zapasik mocy.
    Co do zasilacza, to proponuję klasyczny układ zasilacza symetrycznego z mostkiem Greatza i 2 kondensatory 4700uF/40-63V. (Jeden na +, drugi na -).
    Gdybyś miał jakieś pytania, pisz na maila.
  • #3 320259
    djspeed
    Poziom 17  
    trafo 120 czy 150W pozostawia zapas mocy i czy 100W wystarczyło by do zasilania 2 końcówek (tylko ich) jakie diody użyć do zasilacza i jak to się oblicza. Aha gdzie można tanio nabyć takie trafa
  • #4 320276
    Zibu
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Co do napięcia to popieram 2x19 A jeżeli chodzi o moc to musisz tak liczyć że jeżeli masz wzmacniacz 50W to powinno się zastosować zasilacz z dwa razy większ wydajnością, A jeszcze jakie obciążenie bedzie mial ten wzmacniacz bo jest to również ważne Jeżeli obciążenie ma być 4 ohm to na jeden wzmacniacz wystarczy trafo 70 W.

A co chodzi o Kondensatory to nie polecam miej niż 15000 uF, Na twojim miejscu mniej bym wydal na trafo niż na kondensatory no chyba że interesuje cię kilka wattów więcej.

A jak chcesz więcej informacji to poszukaj jeszcze na forum jest o tym Bardzo dużo.
  • REKLAMA
  • #5 320334
    djspeed
    Poziom 17  
    tanie trafo już mam tyle że jest na 18V a to daje ok 25 po sprostowaniu. Takie trafo toroidalne kosztuje 40zł. Aha czy będzie duży spadek mocy przy zastosowaniu takiego trafa. Co do kondensatorów to ile by kosztowały takie duże i czy jest to konieczny wydatek do polepszenia jakości dzwięku jeśli tak to czy dużo dadzą takie kondensatory. Układ ma być na TDA 1514a a on ma moc ok 50W mam pytanie czy jest to moc sinosuidalna czyjakaś inna bo nieznam się na tym. Aha czy zastosowanie tak dużych kondensatorów ma jakiś sens w przypadku TDA 1514a nie jest to jak mi się wydaje jakiś b.dobry jakościowo tranzystorek ale mogę się mylić.
  • #6 320380
    lukkaz
    Poziom 11  
    ja dizisj kupowałem w Poznaniu kondensatory 10000 uF 50V 85 stopni celsjusza za 9.60 zł szt. :)

Co do mocy zasilacza to sie na tym nieznam, ale mój wzmacniacz 2x50 8ohm ma pobór mocy 200 W
  • #7 320432
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    dtrafo 200W i osobne prostowniki na kazdy kanal. tzn 2 mostki grateza (min 10A) i 2X po 2 kondzioly 4700uf/40V. Nie dawaj wspolnej baterii kondziolow na oba kanaly. w ten sposub beda bardziej niezalezne od siebie. tzn jak basik w jednym kanale "wyssie" kondzioly to drugi kanal bedzie mial jeszcze z czego pojechac.
  • #8 320463
    slammaster
    Poziom 2  
    witam !
    -jakiej wielkości radiator zastosować do tego układu (wymiary ok.)?
    -czy podkładka mikowa jest konieczna?
    dzięki za odp. narazie
  • #9 321219
    djspeed
    Poziom 17  
    No to s sumie co do zasilacza to czy trafo 150W to zbyteczne szukanie oszczędności i czy zastosowanie większego tansformatora może zwiększyć moc mojego wzmacniacza. Co do mostka prostowniczego to wiem jak go wykonać ale niech mi ktoś w końcu powie dokladnie jakich diód użyć. Aha i Jaką średnicę powinny mieć kable wychodzące z zasilacza. co do dwóch osobnych zasliczy to zastanowie się jeszcze ale wydaje mi się że lepiej zrobić filtr20000-25000cF na oba kanały niż 2*9400 ale uświadomcie mnie. Aha jakie bezpieczniki zastosować w zasilaczu.
  • #10 322049
    Zibu
    Poziom 13  
    Co filtracji to powinieneś zmienić na conajmniej 22000uF. Kable do zasilacza to powinieneś użyć jaknajgrubszych no minuimum to 1,5mm (nie chodzi o średnicę) aby się nie grzały. Co do mostka Gretza (niewiem czy to się tak pisalo) to czemu nie kupisz już Mostka na conajmnie 10A po co ci montować cztery diody. Jeżeli się będzie grzal to musisz go przykręcić do radiatora.
    Jak już chceszsamemu zrobić prostownik to poszukaj sobie symbolu mostka gretza to jest taki przekręcony kwadrat z trójkacikami na bokach, i dowiedz się jaki jest symbol diody prostowniczej i polutuj je tak jak jest na schemacie (ten kwadrat z trójkoncikami), BANAŁ idz do sklepu i kup 4 diody prostowincze na prąd nie mniejszy niż 10 A.

A jeszcze Bezpieczniki! a jaki prąd pobiera wogule ten wzmacniacz??
  • REKLAMA
  • #11 322334
    djspeed
    Poziom 17  
    masz rację z tym gotowym prostownikie. Tak zrobię . Nie mam pojęcia jaki prąd pobiera ten wzmacniacz.
  • #12 322417
    Zibu
    Poziom 13  
    Wrzuć tam bezpiecznik 2A. A jak będziesz pierwszy raz podlaczal to wepnij w szereg z wyjściem trafa zarówkę 10 W to zabezpieczy trafo przed spaleniem.
  • #13 322430
    djspeed
    Poziom 17  
    Nie mam nic takiego i dczy może jest coś zastępczego(na żarówkę)
  • REKLAMA
  • #14 339908
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    hej mam pytanie bo złozylem wzmaka na tda1514a i wszystko chodzi oki poza tym ze wzmacniacz wyłącza sie przy około 30% sygnału na jedna sekunde a potem włącza spowrotem i tak w kolko nie wiem czemu tak sie dzieje schemat wzialem z jednego z tych zestawow do samodzelnego skladania jabela zasilam go transformatorem 2x18.6v i filtracji 10000 mikro wydaje mi sie ze moze to byc przez to ze trafo ma zbyt małą moc ale pewien nie jestem bo nie znam jego mocy z gory dzieki za pomoc
  • #15 341024
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Jesli nie wiesz ile ma trafo, to powinno wazyc ze 2 kilogramy i byc dosyc spore. Mam pytanie - chyba nie zapomniales o radiatorach bo jesli tak - to masz normalne zachowanie - kostke rozlacza zabezpieczenie termiczne.
  • #16 341225
    Zibu
    Poziom 13  
    Jak mozna niemieć zarówki na 220 V w domu ja niemasz to idz do sklepu i zalplacics 1 zloty za takie cudo wymyślone juz ze sto lat temu.
  • #17 341415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 376566
    marksx
    Poziom 11  
    Właśnie serwisuje piecyk - spalił sie właśnie ten układzik :P
    niezłe rodzynki hehe.
    wątpie czy ma jakies zab. termiczne.
    chyba żę coś poszło nie tak i urzytkownik zobił coś czego nie powinien i scalaczek sie spalił
    a ja fabrycznie mam w tym piecu trafo toroidalne
    2x21V 50Watt
  • #19 376618
    Radagast20
    Poziom 19  
    zabezpieczenia termiczne ma napewnopoprostu sa czasami wadliwe scalaki choc w sumie u mnie przyczyna zlego dzialania wzmacniacza bylo zasilanie za slaby mostek i przy zbyt duzym poborze mocy poprostu nie wydalał i mi wzmacholek sie off
  • #20 376942
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    tak i daj milion mikro na jedną szyne i milion na drugą troszke mnie smiesza te komentaze Do tej mocy na tego scalaczka wystarczy mu jak da sobie te 10000uF a nie jakies 22000Uf po co ani to oszczedne ani na nic nie pomaga przeczytajcie sobie o konstruowaniu zasilaczy po co tyle tego te kostki nie wyssają nawet razem z zasilacza tyle.Podpowiem ze najlepiej łączyć kilka mniejszych pojemności ze sobą szybciej sie ładuje.Lepiej wez i dołóż sobie tamte pare zlotych z kondensatorow i kup pozadne trafko bo 150W na te 2 scalaki to ja tego nie widze:) A te 22000uF to ja bym dał juz do czegos powazniejszego tam gdzie to by bylo naprawde potrzebne proponuje poczytać posty o zasilaczach do wzmaków nie zawsze wiecej znaczy lepiej pozdrawiam:) :twisted: :roll: :lol: 8) :o :) :D 8O :arrow: :sm16: :sm18: :sm19:
  • #21 377689
    Radagast20
    Poziom 19  
    no wlasnie nic sie nie stanie jak sie da wieksza pojemnosc na filtracje wiec czemu nie dac jak najwiekszych kondziorkow na zasilanko nic na tym nie ucierpi oprucz kieszeni
  • #22 378236
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    czytałem kiedys troszku już czasu temu taką mądrą ksiazeczke o zasilaczach i ogolnie innych badziewiach i bylo tam opisane zjawisko Fali zwrotnej w zasilaczach z duza pojemnoscia kondensatorow i to w dodatku dotyczylo zasilaczy niestabilizowanych do wzmaków audio wiec smiem twierdzic ze wstawienie zbyt duzej pojemnosci moze dawac efekt wrecz odwrotny niz by sie moglo wydawac Przecietnie daje sie 4000uF na amper pobieranego pradu.a po co kieszen nasza obciazac jesli i tAK w zyciu tego nie wykorzystamy pracujac na tej kostce.jesli myle sie z ta fala zwrotna to niech mnie ktos poprawi bo ksiazka ta byla chyba dosc stara nie wie ile w tym prawdy ale stosuje ta zasade zeby we wszystkim miec umiar i nie laduje duzooo dlatego ze taka jest moda i okregowa opinia domoroslych konstruktorow jest taka ze jest to dobre.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz oparty na układzie TDA1514A wymaga zasilania symetrycznego o napięciu maksymalnym około ±30V. Zalecane jest użycie transformatora toroidalnego o napięciu 2x19V lub 2x20V i mocy 120-150W, co zapewni odpowiedni zapas mocy oraz możliwość zasilania dwóch końcówek mocy. Transformator 2x24V jest zbyt wysoki i grozi uszkodzeniem układu. Do zasilacza rekomendowany jest klasyczny układ z mostkiem prostowniczym typu Greitza (najlepiej gotowy mostek na prąd min. 10A) oraz kondensatory filtrujące o pojemności od 10 000 µF do 15 000 µF na każdą szynę zasilania, choć zdania co do konieczności bardzo dużych pojemności (np. 22 000 µF) są podzielone. Kondensatory powinny mieć napięcie znamionowe 40-63V. Kable zasilające powinny mieć przekrój minimum 1,5 mm², a bezpiecznik w zasilaczu warto dobrać na około 2A. Przy pierwszym uruchomieniu zaleca się użycie żarówki 10W w szereg z transformatorem jako zabezpieczenia. W przypadku problemów z wyłączaniem się wzmacniacza przy obciążeniu, przyczyną może być zbyt słaby transformator, niewystarczająca filtracja lub brak odpowiedniego radiatora, mimo że układ posiada zabezpieczenie termiczne. Moc 50W podawana dla TDA1514A jest mocą sinusoidalną. Dyskusja podkreśla, że większy transformator nie zwiększy mocy wzmacniacza, a nadmierna pojemność kondensatorów może powodować niekorzystne efekty, takie jak fale zwrotne w zasilaczu. Zaleca się umiar i dobranie elementów zgodnie z rzeczywistymi potrzebami układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA