logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentium III 450mhz zawiesza się przy instalacji windows XP

Sztandi WS 432 17 Sty 2007 23:17 2191 8
REKLAMA
  • #1 3455887
    Sztandi WS 432
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Mam komputer z procesorem PIII 450mhz na SLOT1 na płycie MSI, 128mb sd-r pc 100 i ATi Rage IIC 8mb. Mam problem przy instalacji windowsa XP PRO. Podczas kopiowania plików komputer zawiesza się.. tzn przestaje pracowac CD-ROM i HDD i komputer bezczynnie stoi na jednym i tym samym procencie. Dla porownania w tym czasie wgrywalem XP na kompie PII 233mhz SLOT1 na płycie ASUS, 128mb sd-r ATi Rage Pro Turbo i wszystko wgralo sie ok i system działa.. Przez ten czas zrestartowałem PIII chya z 15 razy.. przekladalem karty graficzne, pamięci, zmienialem naped CD-R... instalowałem z innej płyty i nic.. co robic? Prosze o pomoc! pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 3455892
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Przetestuj pamięć Memtestem. www.memtest86.com
  • REKLAMA
  • #3 3455894
    fulos
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    W którym momencie następuje zwis?
  • #4 3455921
    Sztandi WS 432
    Poziom 12  
    w momencie kopiowania plików.. zawsze na jakimś innym procencie sie zawiesza. pamięci powinny być dobre bo działały dobre 3 miesiące na AMD k6-2 także na XP.
  • #5 3455994
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Czy cokolwiek (poza lenistwem) powstrzymuje kolegę przed wykonaniem rady kolegi tronic1?
    Zmieniał kolega taśmę IDE, próbował zainstalować system na innym dysku twardym?
    Jaki model płyty?
    Jak wyglądają kondensatory na płycie (nie są wypukłe, wylane)?
  • REKLAMA
  • #6 3456355
    Sztandi WS 432
    Poziom 12  
    Wypraszam sobie! Nie tyle z lenistwa co ze zmęczenia. Dostałem tego kompa wczoraj i nie wiem co sie z nim dzialo wczesniej, zauwazylem tylko wymieniony zasilacz na taki pod P4 300W. Czyli mogl stary zasilacz cos namieszac i kondy mogly sie uszkodzic, ale to sprawdze dopiero jak wroce ze szkoly. Model płyty także sprawdze po szkole, na tą chwile wiem ze jest to jakaś MSI.. co dor ramów, to jak wykonać test tym programem jak nie mam systemu zainstalowanego (nie mialem wczesniej z tym programem stycznosci). Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 3456692
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    To musi być kolega naprawdę mocno już przemęczony, że nie chciało się koledze poszukać, jak obsługiwać ten program. A opisów na forum jest mnóstwo, choćby tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic629036.html#3253605
    Nie wspominam już o opisie na stronie producenta programu :?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3459415
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Miałem podobne przypadki dawno temu, w jednym winny okazał się ukruszony rdzeń na Celeronie 700, a w drugim przypadku, po wymianie radiatora z wentylatorem pomogło usunięcie fabrycznej pasty z radiatora i (po oczyszczeniu procka i radiatora) nałożenie nowej pasty silikonowej, specjalnej do procesorów.
  • #9 3462816
    Sztandi WS 432
    Poziom 12  
    Pamięci są dobre.. zainstalowałem na nich XP na innym kompie (Do Figi- jestem takim leniem ze mi sie ich memtestem nie chciało sprawdzić). Wszystkie lepsze podzespoły wrzuciłem na AMD... Dziś włożyłem nowy zasilacz i jeśli założe wiatrak na coolera z Celerona 333 to sprubuje na Celku tego XP wgrac.. Jutro czym prędzej sie odezwe. Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP Professional na komputerze z procesorem Pentium III 450 MHz na gnieździe SLOT1, płycie MSI, 128 MB pamięci SDR PC100 oraz kartą graficzną ATI Rage IIC 8 MB. Podczas kopiowania plików instalacja zawiesza się na różnych procentach, zatrzymując pracę napędu CD-ROM i dysku twardego. W porównaniu instalacja na komputerze z procesorem Pentium II 233 MHz, płytą ASUS, 128 MB SDR i ATI Rage Pro Turbo przebiega bez problemów. Próbowano wymiany kart graficznych, pamięci, napędu CD oraz instalacji z innej płyty, bez efektu. Sugerowano test pamięci programem Memtest86, sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej oraz wymianę taśmy IDE i dysku twardego. Autor potwierdził, że pamięci działają poprawnie na innym komputerze, a problem może być związany z zasilaczem lub kondensatorami. Wskazano również na możliwość problemów z procesorem, np. uszkodzeniem rdzenia lub niewłaściwym chłodzeniem, sugerując wymianę pasty termoprzewodzącej i poprawne zamontowanie radiatora z wentylatorem. Autor planuje dalsze testy z nowym zasilaczem i chłodzeniem procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA