logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASRock K7NF2-RAID vs AMD Athlon XP 1500+, Problem z FSB

acidfreak 18 Sty 2007 13:29 2347 11
REKLAMA
  • #1 3457338
    acidfreak
    Poziom 11  
    Witam

Kupiłem Płytę ASRock K7NF2-RAID z chipsetem nForce2Ultra, pod procesor AMD Athlon XP 1500+. Problem pojawił się przy instalowaniu Windowsa XP - z bootowalnej płytki zaczeły się ładować pliki instalatora i w momencie gdy powinno się pojawić okno z wyborem opcji ("Instaluj Windows" itp) komputer się wieszał/resetował/wyświetlał niebieski ekran z błędem IRQL_cośtam_NOT_LESS_OR_EQUAL. Mniejsza o nazwę błędu. Problem tkwił w ustawieniu FSB na płycie. Z mojej wiedzy wynika, ze Athlon XP 1500+ ma 1333 MHz, tj. 10x133, czyli chodzi na FSB (efektywnym) 133MHz. Więc przy montażu na płycie ustawiłem FSB na 266MHz.

Problem opisany powyżej zniknął, gdy wróciłem do ustawień defaultowych czyli FSB 200MHz, jednak wówczas w ustawieniach biosu (a więc i we właściwościach systemu) widnieje, że mój procesor chodzi na 1000MHz, tj 10x100. Próbowałem go przetaktować ręcznie na 133, ale po resecie usłyszałem serię piknięć i bios sam przywrócił fabryczne ustawienia. Procek raczej się nie przegrzewał, pod taką częstotliwość w końcu został zaprojektowany!

Co mam zrobić aby komp chodził sprawnie z prockiem na 1333MHz???

Wszystko to dzialo się wczoraj, a teraz jestem w pracy :) więc nie wypróbowałem wszystkich możliwości ale już o tym piszę. Czy pomoże zmiana mnożnika na płycie? (np. na 13). Czy mój procek jest już za stary na tą płytę? (wg specyfikacji jest obsługiwany). A może problem pojawia się tylko przy instalacji i jeśli przełączę znowu na FSB266 to będzie działał? (to by był absurd). Pamięć: DDR-SDRAM DIMM DDR400 1024MB (2x512MB) Kingston HyperX - bios wykrywa ją jako DDR333 (efektywne FSB 166), ale jak zmieniłem ręcznie na FSB 133 (DDR266), to nic nie pomogło (wszytko przy ustawieniu FSB 266 na płycie). Chyba musi chodzic w trybie Auto (czyli DDR333). Próba ze starymi DDR-ami - problem nie zniknał, więc RAM napewno ok.

Narazie nie zamierzam iść z reklamacją do sklepu, póki nie będę pewny, że płyta jest wadliwa. Zresztą boję się usłyszeć co mogą mi powiedzieć tamtejsi "fachowcy" ;) . Uprzejmie proszę darować sobie porady w stylu "zmien plyte na lepsza".

Z góry dzięki za wszelką pomoc
    Pzdrawiam

PS. Na starej płycie komp przy FSB 100MHz (200) nawet nie chciał się odpalić! Tylko przy 133 (266).
  • REKLAMA
  • #2 3457374
    fulos
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    A czy próbowałeś zminić Cas Latency pamięci. Zresztą z tymi Kingstonami mogą na takich płytach powstawać problemy.
  • REKLAMA
  • #3 3457559
    acidfreak
    Poziom 11  
    fulos napisał:
    A czy próbowałeś zminić Cas Latency pamięci. Zresztą z tymi Kingstonami mogą na takich płytach powstawać problemy.

Nie probowalem, sprobuje, ale jestem przekonany ze z pamiecia jest ok. Jak napisalem, sprawdzilem stare DDR-y (DDR266 256MB, nie-kingstony) i problem jest ten sam.
  • #4 3457769
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    A jak sprawa zasilania ? Podstaw inny zasilacz.Pamięci ustaw By SPD.Ewentualnie test pamięci Memtestem.
  • REKLAMA
  • #5 3457875
    acidfreak
    Poziom 11  
    Co do zasilania to raczej ok. Konfiguracja kompa:

plyta, procek jak w temacie
    pamieci jak w tresci
    GeForce 2 Titanium 64MB
    Seagate Barracuda IV 7200RPM 60GB
    Samsung DVD
    Floppy
    ... i nic wiecej!

Zasilacz Tagan 330W - watpie zeby wymiekl.

Memtesta wyprobuje po pracy. Tylko nie wiem co znaczy "ustawienie pamieci by SPD" Mozesz wyjasnic?

Dodam jeszcze cos - ta instalka windy sie wysypuje zawsze w tym samym miejscu, w momencie jak w opisie, a wtedy chyba odczytuje konfiguracje dysku (partycje, pojemnosc itp). Moze byc wina sterownikow kontrolera IDE??
  • #6 3457913
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    http://www.tyan.com/support/html/memory_faq.html Najczęściej przyczyną problemów z instalacją Windowsa XP są błędy pamięci.To nie może być wina sterowników IDE ponieważ w momencie instalacji są jeszcze nie zainstalowane.W pierwszej fazie instalacji po rozpoznaniu sprzętu kopiowane są na dysk pliki instalatora i dopiero po restarcie następuje właściwa instalacja.
  • #7 3457939
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Przede wszystkim sprobuj uaktualnic bios to moze pomoc.
    Jaka jest aktualna wersja biosu na plycie?
    Kasowales CMOS?
    Mozna jeszcze sprobowac zwiekszyc fsb do 200 i zmniejszyc mnoznik.
    Jakie jest napiecie na procesor i pamiec?
  • #8 3458016
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Rozumie że zworki na płycie masz ustawione na 266. Ja miałem ten sam problem na tej samej płycie zworki pomogły ;) Co do mnożnika to masz opcje zmiany w biosie ?? Jeżeli tak to podaj mi wersje biosu :) Na tych płytach mnożnik to tylko drut mod.
  • REKLAMA
  • #9 3458475
    Raulpg
    Poziom 12  
    W ogóle ta płyta jest najgorszą płytą jaką kiedykolwiek użytkowałem, bo:
    1. gdzieś co 2 raz wykrywa mi dopiero klawiaturę i mysz bezprzewodową, ale to dopiero gdy wyłączam listwę
    2. często mam blue screeny, możliwe że z powodu dośc dużej temp. na mostku południowym
    jest jeszcze na gwarancji więc gdy kupię nowa to na pewno ją oddam i będę chciałzwrotu pieniędzy. Dobra ale nie o tym mowa w temacie

Spróbuj ustawić zworkami odpowiedzialnymi za mnożnik i fsb odpowiednio na 13 i 266 i powinno dobrze chodzić, jak to masz zrobić jest napisane w manualu.
  • #10 3460321
    acidfreak
    Poziom 11  
    Niestety ustawianie mnoznika nic nie dalo - moj procek jest najwyrazniej "multiplier-locked"

Nie ma mozliwosci ustawienia mnoznika w biosie. Wersja P1.3 (chyba, zapomnialem dokladnie sprawdzic :/ )

Aktualizacja biosu? hmmm pod procek sprzed.. ilu.. 5 lat??

Napiecia w biosie sa ustawione na Auto i mozna jedynie ustawic jeszcze Highest lub Lowest.... wieczorem sprawdze.

CAS Latency zmienialem - bez efektów.

Chyba pozostanie mi sprawdzenie z innym prockiem, kumpel pozyczy XP 1700+ mam nadzieje ze taka mala roznica wystarczy.
  • #11 3461551
    Raulpg
    Poziom 12  
    Ale to na płycie musisz zworki przestawić, bo jak tam masz ustawienie na 1ghz to w biosie nie ma takiej opcji, żebys to zmienił na trwałe, bo aktualna kombinacja blokuje taką możliwość. Podsumowująć jeśli ustawisz na 1,33 czyli 10*133 to możesz jedynie zmniejszyć częstotliwośc a nie zwiększyć(tak jest na płytach ze zworkami na mnożnik i fsb)
  • #12 3461624
    acidfreak
    Poziom 11  
    No tak, na plycie ustawialem, zworkami. Jaka by nie byla konfiguracja "mnoznik - fsb" zawsze jest 10xfsb. 10 to zablokowany moznik athlona xp 1500+, juz o tym poczytalem. Rowniez o tym, ze pierwsze serie tych prockow nie byly blokowane, a potem juz tak. Oraz o tym, ze athlon xp 1500+ chodzi na fsb 266 (133). Moglbym ustawic mnoznik na 50 i tez bedzie 10. Zatem albo design plyty jest do kitu albo wadliwy egzemplarz. Jeszcze nie wiem co z odpalonym rano memtestem. Potem inny (szybszy) procek i reklamacja.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ASRock K7NF2-RAID z chipsetem nForce2Ultra i procesora AMD Athlon XP 1500+. Podczas instalacji Windows XP system zawieszał się lub wyświetlał błąd IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL przy próbie ustawienia FSB na 266 MHz (efektywny 133 MHz dla Athlona XP 1500+). Powrót do domyślnego FSB 200 MHz powodował działanie systemu, lecz procesor był wykrywany jako pracujący z częstotliwością 1000 MHz (10x100). Próby ręcznego podkręcenia FSB na 133 MHz kończyły się resetem BIOS-u i przywróceniem ustawień fabrycznych. Mnożnik procesora jest zablokowany na 10, co uniemożliwia zmianę w BIOS-ie. Ustawienia zworkami na płycie również nie pozwalają na zmianę mnożnika, a jedynie na ustawienie FSB. Wskazano, że Athlon XP 1500+ powinien pracować na FSB 266 MHz (10x133). Próbowano zmieniać CAS Latency pamięci, testowano różne pamięci DDR, sprawdzano zasilacz (Tagan 330W), a także rozważano aktualizację BIOS-u (obecna wersja P1.3). Problem może wynikać z ograniczeń płyty lub wadliwego egzemplarza. Sugerowano test z innym procesorem (np. Athlon XP 1700+). Instalacja Windows XP zawiesza się podczas odczytu konfiguracji dysku, jednak sterowniki IDE nie są przyczyną, gdyż w tym momencie instalacji nie są jeszcze ładowane. Zalecano test pamięci Memtestem oraz ustawienie pamięci na SPD. W dyskusji pojawiły się także uwagi o problemach z płytą ASRock K7NF2-RAID, m.in. niestabilne wykrywanie urządzeń USB i możliwe przegrzewanie mostka południowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA