logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera Asrock K7S41GX na Windows XP SP2 - co robić?

tyszek 12 Gru 2006 21:19 1752 10
REKLAMA
  • #1 3324438
    tyszek
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam
    Komputer
    Płyta Asrock K7S41GX
    Ram 1 kośc kingstone 256 2 kość goodram 128
    Grafika zintegrowana
    CPU sempron 2200+ 1500MHz

Problem jest taki
    zainstalowany system xp z sp2 po kilku zwisach przy instalacji. NOrmalnie pracuje i jest wszystko ok Czasami nie uwarunkowane kiedy zawiesza wszystko tylko wiatraki pracują, monitor gaśnie.
    na win 2003 chodził w miare ok ale neostrady nie dało się zainstalować
    na xp bez sp2 podobnie się wiesza.
    W przypadku winsowsa xp z sp2 nie pokazuje żadnych błedów w dziennikach zdarzeń. W xp bez sp2 są błędy ale nie udało mi się ich pokonać mimo tego co się naczytałem na necie.

Ktoś ma jakieś propozycje ??
    z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3324464
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    1 -sza propozycja - uzupełnij konfigurację komputera o resztę komponentów z marką i mocą zasilacza włącznie.
    2 - ga przetestuj RAM Memtestem
    3 -cia zmierz miernikiem napięcia zasilacza przy obciążonym komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 3324806
    tyszek
    Poziom 17  
    1. dysk seagate 60GB
    temp na procu 40
    temp hddd i plyty gł 30
    Zasilacz prawdopodobnie NN

2. robilem test. dokladnie nie wiem jak to powinno iść w tym programie ale, jak zacząl ponownie robić test 3 to przerwalęm i jak zobaczyłem podgląd błędów to na 9 testów nie było ani jednego errora.

3. nie mam miernika (komp dziewczyny)(może jutro) :)

4. wgrany najnowszy bios.

test ramu programem everest http://img454.imageshack.us/img454/5467/memsd6.jpg
  • #4 3325007
    tronic1
    Spec od komputerów
    Test RAMu robiłeś Memtestem ? Jeśli tak i nie było błędów to jedno mamy z głowy.Zostaje najbardziej podejrzany NN.Jak masz możliwość to podstaw inny zasilacz.
  • Pomocny post
    #5 3325265
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    tronic1 napisał:
    Test RAMu robiłeś Memtestem ? Jeśli tak i nie było błędów to jedno mamy z głowy...

Nie do końca. Napisał że przerwał po 3 teście a test powinien być pełny t.zn. wartość PASS powinna być większa od zera.
    :arrow: tyszek
    PASS to ilość przejść jaki wykonał Memtest. Np. Pass 1 oznacza że program zakończył pierwszą i wykonuje drugą pętlę testu.
    Memtest konfigurujesz następująco:
    Na samym początku testu wciskasz C potem 2 potem 3 i następnie 3 i jeszcze raz 3 i czekasz dotąd aż wartość PASS będzie większa od zera. Wtedy jest zrobiony pełny test.
    C 2 3 3 3
    Użyj najnowszej wersji Memtestu www.memtest.org
    Zwisy przy instalacji sugerują problemy sprzętowe.
    Sprawdź kondensatory na płycie oraz obecność pasty na procesorze i poprawność założenia radiatora. Ostatnio dostałem komputer z radiatorem założonym o 180 stopni i w efekcie ukruszonym rogiem procesora.
  • REKLAMA
  • #6 3325354
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    radiatory czyste ? bez kurzu wbitego miedzy blaszki , wentylatory nie zatarte ?
  • #8 3344033
    tyszek
    Poziom 17  
    Witam nie tyle mało zainteresowany co nie miał za bardzo możliwości sprawdzić tych wszystkich odpowiedzi bo to nie u mnie na kompie się to dzieje. Na razie podłączyłem inny zasilacz i wszystko jest niby ok. tzn w windowsie nie wiesza się ale za to pozostał problem biosu ;/
    "wiesza się" w98% na pierwszej stronie. Robie reset i jest ok. Bateria wymieniona. Bios nowy wgrany. Ale nie wiem co jest. Ustawienie failsafa ani optimala nic nie daje.
    Reasumując pomysł z zasilaczem był dobry. Nie wiem dlaczego ale na innym zasilaczu inny komp chodził i było ok wynika z tego ze ta płyta strasznie czuła jest na spadki napięć.

pozdrawiam i zaraz dam "pomógł"
  • #9 3345137
    tronic1
    Spec od komputerów
    Mimo wszystko przetestuj pamięć i zmierz napięcia z zasilacza.
  • #10 3346850
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    O dokładnym obejrzeniu kondensatorów na płycie głównej (napuchnięcia, wycieki) kolega zapomniał?
  • REKLAMA
  • #11 3346964
    tyszek
    Poziom 17  
    nie zapomniał. sprawdził ale nic takiego nie ma.
    Jeden tylko minimalnie jest większy ale bardzo nieznacznie. ;-)
    A co do biosu może ktoś ma jakiś pomysł??
    Bo dzisiaj robiłem test i wszystko ok jest.
    napięcia niestety nie udało się zmierzyć ;/ (skleroza - miernik w domu)

----------------------------------------------

u Siebie też wsadziłem dwie kości ramu i jak poradziliscie w poprzednim wypadku zrobiłęm test ramu
    przerwałem w moemncie tym co jest na fotce.
    I po tym wyniku wskazuje że ram jest czy nie ??
    Załączniki:
    • Zawieszanie się komputera Asrock K7S41GX na Windows XP SP2 - co robić? IMG_0009.jpg (221.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Asrock K7S41GX, procesorem Sempron 2200+ i pamięcią RAM Kingston 256 MB oraz Goodram 128 MB na systemie Windows XP SP2 doświadcza sporadycznych zawieszeń, podczas których monitor gaśnie, a wentylatory pracują. Problem występował również na Windows XP bez SP2 oraz Windows 2003, gdzie jednak instalacja neostrady była niemożliwa. Testy pamięci RAM programem Memtest nie wykazały błędów, jednak test nie był wykonany w pełni. Zasilacz nieznanej marki (NN) jest podejrzany o niestabilne napięcia, co potwierdziła poprawa stabilności po podłączeniu innego zasilacza. BIOS płyty jest aktualny, bateria CMOS wymieniona, a ustawienia BIOS-u (failsafe i optimal) nie eliminują problemu zawieszania się na pierwszej stronie POST. Kondensatory na płycie głównej zostały sprawdzone i nie wykazują uszkodzeń. Zalecane jest pełne wykonanie testu Memtest, pomiar napięć zasilacza pod obciążeniem oraz kontrola poprawności montażu radiatora i pasty termoprzewodzącej na procesorze. Problem najprawdopodobniej wynika z wrażliwości płyty na spadki napięć zasilacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA