Dobrze stosuje 2 rozwiązanie, ale mam pytanie. Mam zewrzeć nie pracujące wejście?? To zewrę wyjście np. CD niszcząc je - mogę jedynie puścić sygnał przez rezystor do masy. Wartość tego rezystora (na schemacie R1,2,3) powinna być zbliżona do rezystancji wejściowej procesora, czyli około 50k. Czy potrzebne są rezystory na wejściach R5,6,7? Tak to rozumuje niewiem czy dobrze...
Przed samym procesorem, są 2 diody zenera odprowadzające przepięcia i zbyt duży sygnał audio.
I jeszcze taki drobiazg. Czy przełączać również masy sygnałów?? Bo jesli załóżmy komputer jest nieuziemiony (110V na obudowie i na masie), a podłączę drugi uziemiony komputer albo inne urządzenie np. CD/DVD do drugiego wejścia. To poprzez masę zostanie ono uszkodzone. Również często na wyjściach telewizora (niemają one przeważnie uziemienia, a ja wyjście audio magnetowidu podpinam do wzmacniacza) pojawia się dość duże napięcie.
Końcówka mocy, która ma pracować z tym przedwzmacniaczem jest uziemiona ale masa obudowy niejest połączona z masą sygnałową. Na masie sygnałowej może być 110V (było tak z obudowy masy komputera), podczas gdy na obudowie jest 0V.
No i jeszcze mam wątpliwości czy niepowinno być jakiś układów typu wtórniki w torze. Zresztą sam niewiem. Jak ten problem rozwiązuje się w fabrycznym sprzęcie??
tomek[/url]
Załączniki:
-
PRZEKAZNIKI.pdf
(11.57 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.