logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku przy przełączaniu wejść audio przekaźnikami?

tom1eczek 18 Sty 2007 13:30 3449 8
  • #1 3457342
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Mam do Was pytanie jak lepiej (jesli chodzi o parametry dzwieku) przełączac wejście audio przekażnikami (mają one duże przesłuchy). W pdf'ie dwa warianty, z opisem. Wiem że należy stosować dwa przekazniki dla lewego prawego ale to sa za duże koszty, poza tym na schemacie zamieszczony jest po jednym kanale.

Sterowanie poprzez tranzystory z mikrokontrolera
    Załączniki:
    • przel wejsc.pdf (24.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3458140
    kalgreg
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A muszą to być przekaźniki?
    Jest taki scalaczek do przełaczania sygnału AV. Bodajże CD4066 są tam cztery takie przełaczniki zastępuje cztery styki przekaźnika. Bardzo prosta konstrukcja i bez styków. Żre napewno mniej prądu i jest tańszy od przekaźników.
    tu masz link do pdf-a tego scalaka
    http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/Fairchild/cd4066bc.pdf
    pozdrawiam
  • #3 3460400
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Waśnie nie bardzo chcę 4066. Myślałem nad nim, ale zrezygnowałem ze względu na polaryzacje. W ten sposób w obwodzie będą o 2 kondensatory więcej, a im prościej tym lepiej.

Może zbyt dużą wagę przykłądam do tego, dlatego mam pytanie, jak jest z parametrami akustycznymi tego 4066. Bo cena ok parę zł nic dobrego nie wróży.

Tomek Gołębiewski
  • #4 3460508
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Myślałeś może o TDA1029 (scalak zrobiony do tego celu, ale też trzeba polaryzować) lub czymś podobnym? Taki scalak jest np. w WS502 może to słyszałeś? Klucze audio są często spotykane, nawet w urządzeniach z wyższej półki i ja jakoś nie słyszę pogorszenia parametrów przez to, ale słuchu absolutnego nie mam. Co do przesłuchów na przekaźnikach nie jestem jakoś przekonany, robiłeś jakieś próby?
  • #6 3528033
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Zrobiłem drobne rozeznanie i...
    TME> TDA1029 Ilość: 1+ Cena: 24.90, 3+ Cena: 23.90, 10+ Cena: 20.90.
    1996 July 18.
    Supply voltage range (pin 14) VP 6 to 23 V
    Supply voltage (pin 14) VP typ. 20 V
    Current consumption I14 typ. 3,5 mA
    Maximum input signal handling (r.m.s. value) Vi(rms) typ. 6 V
    Total harmonic distortion dtot typ. 0,01 %
    Crosstalk a typ. 70 dB
    Signal-to-noise ratio S/N typ. 120 dB

Pan o nicku Hipcio zrobil dokładne pomiary przesłuchów w przekaźnikach, i wynosiły one 98~99db@1kHz. Przesłuch rośnie w miarę wzrostu częstotliwości i osiąga ok. -79 dBFS@10 kHz, -74 dBFS@20 kHz.

A więc ten scalak itak ma gorsze parametry niż przekaźniki. Cena 25zł to 5-8 przekaźników, a wejść ma 4. Przekażniki wygrywają 1:0.

Ale się rozpisałem, jednak będę stosował przekźniki, pytanie który układ stosować (PDF w pierwszym poście) nadal aktualne.
  • #7 3529134
    beta
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

proponuję wykonanie dwóch oddzielnych torów, całkowicie odseparowanych od siebie skutecznym ekranem. Trzeba też zrezygnować z typowych wyjść - wejść stereo gniazdami chinch a zastosować złącza typu XLR z naciskiem na symetryzaję i dopiero to wszystko pomierzyć, będzie pewnie lepiej od 100db przesłuch dla 20 kHz. W przeciwnym razie osiągniecie żądanych paremetrów będzie nie możliwe. Aby się o tym przekonać należy wykonać parę pomiarów w standartowym rozstawie prawy i lewy gniazda chinch. Kiedyś to mierzyłem, było kiepsko na typową imendację wej. 47k, pewnie wynik byłby lepszy gdyby zastosować niską impendację dla kanału nie sterowanego która odpowiadała niskiej impndacji źródła. Trochę przejakrawiłem aby pokazać co trzeba zrobić w celu otrzymania parametrów prawdopodobnie nikomu nie potrzebnych gdyż zupełnie bez znaczenia przy normalnych domowych odsłuchach.

W dołaczonym układzie należy zastosować drugie rozwiązanie dodając roziązanie które zwierało by sygnał wejściowy który nie załączony.
  • #8 4096430
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Dobrze stosuje 2 rozwiązanie, ale mam pytanie. Mam zewrzeć nie pracujące wejście?? To zewrę wyjście np. CD niszcząc je - mogę jedynie puścić sygnał przez rezystor do masy. Wartość tego rezystora (na schemacie R1,2,3) powinna być zbliżona do rezystancji wejściowej procesora, czyli około 50k. Czy potrzebne są rezystory na wejściach R5,6,7? Tak to rozumuje niewiem czy dobrze...

Przed samym procesorem, są 2 diody zenera odprowadzające przepięcia i zbyt duży sygnał audio.

I jeszcze taki drobiazg. Czy przełączać również masy sygnałów?? Bo jesli załóżmy komputer jest nieuziemiony (110V na obudowie i na masie), a podłączę drugi uziemiony komputer albo inne urządzenie np. CD/DVD do drugiego wejścia. To poprzez masę zostanie ono uszkodzone. Również często na wyjściach telewizora (niemają one przeważnie uziemienia, a ja wyjście audio magnetowidu podpinam do wzmacniacza) pojawia się dość duże napięcie.

Końcówka mocy, która ma pracować z tym przedwzmacniaczem jest uziemiona ale masa obudowy niejest połączona z masą sygnałową. Na masie sygnałowej może być 110V (było tak z obudowy masy komputera), podczas gdy na obudowie jest 0V.

No i jeszcze mam wątpliwości czy niepowinno być jakiś układów typu wtórniki w torze. Zresztą sam niewiem. Jak ten problem rozwiązuje się w fabrycznym sprzęcie??

tomek[/url]
    Załączniki:
    • PRZEKAZNIKI.pdf (11.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4101440
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Jest szansa, specjalnie piszę w nowym poście (sory, ale muszę) bo temat gdzieś zaginął w gąszczu.
    A warto bo znalazłem kilka przełączników scalonych (dwa kanały po 8 wejść) o takiej samej budowie. Produkowane przez analog devices, texas instruments i maxim.
    ADG407
    ADG507
    DG507
    MAX307
    MAX337
    MPC507
    MUX28

Nie wszystkie dają się użyć, bo niektóre wersje mają zbyt małe obudowy. Dlatego podzieliłem je na grupy fajne - DIP, ewentualnie PLCC - to takie smd do podstawki a te podstawki są przewlekane, dobrze się lutuje i niefajne - smd (soic itp).

OK-DIP-CERDIP
    ADG407BN
    ADG507 ADG507AKN ADG507ATE ADG507ABQ ADG507ATQ
    DG507 DG507AAK DG507AAK/883 DG507ABK DG507ACJ DG507ACK
    MAX307MJI
    MAX337 MAX337CPI MAX337EPI MAX337EJI MAX337MJI
    MPC507 MPC507AP MPC507APG4
    MUX28 MUX28AT MUX28ET MUX28BT MUX28FT MUX28FP MUX28FPC
    EW-PLCC
    ADG407BP
    ADG507 ADG507AKP ADG507AKR
    MAX307EQI
    MAX337 CWI MAX337EWI
    NIE-SMD
    MPC507AU

Pozostało mi tylko znaleźć jeden z nich i zamontować - także proszę o kontakt na forum, na PW, na maila na gadu - gdzie można je w polsce kupić. Cena jest z tego co wiem dość wysoka - 30-40zł, ale jakość i prostota aplikacji również. Przekaźniki wcale nie byłyby tańsze. Co ciekawe, kiedy ten scalak jest zasilany symetrycznie (a jest taka możliwość) nie trzeba polaryzować wejścia. Rewelacja

tomek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poprawy jakości dźwięku przy przełączaniu wejść audio za pomocą przekaźników, które wykazują duże przesłuchy. Rozważano alternatywy, takie jak układ CD4066, jednak ze względu na konieczność polaryzacji i dodatkowe kondensatory, autor zrezygnował z tego rozwiązania. Zaproponowano także scalak TDA1029, dedykowany do przełączania sygnałów audio, charakteryzujący się niskimi zniekształceniami i wysokim stosunkiem sygnału do szumu, jednak jego cena jest znacznie wyższa niż koszt przekaźników, a parametry przesłuchów są gorsze niż w przekaźnikach. Wskazano, że przekaźniki oferują lepsze parametry przesłuchów (około 98-99 dB przy 1 kHz) i są bardziej opłacalne. Zaproponowano również rozwiązania konstrukcyjne, takie jak stosowanie dwóch oddzielnych torów audio z ekranowaniem, symetryzację sygnałów za pomocą złączy XLR oraz odpowiednie uziemienie, aby zminimalizować przesłuchy i zakłócenia. Poruszono kwestię zwierania nieaktywnych wejść przez rezystory o wartości około 50 kΩ, aby uniknąć uszkodzeń i poprawić parametry. W końcowej części dyskusji wymieniono kilka scalonych przełączników analogowych (np. ADG407, ADG507, DG507, MAX307, MAX337, MPC507, MUX28) produkowanych przez Analog Devices, Texas Instruments i Maxim, które mogą stanowić alternatywę dla przekaźników, zwracając uwagę na ich obudowy i łatwość montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA