logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K700i - mikrofon nie działa mimo wymiany, co może być przyczyną?

piotrekkkkk 18 Sty 2007 20:49 1556 7
REKLAMA
  • #1 3459187
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam!
    Mam Se k700i w którym nie działa mikrofon i to nie jest wina samego mikrofonu (wymieniłem na inny).
    Może mi ktoś powiedzieć co jest zepsute?
  • REKLAMA
  • #2 3459428
    styku23
    Poziom 11  
    Jeśli to nie mikrofon, spróbuj wymienić "kryształ" odpowiadający za audio. Patrząc na płytę od dołu to jest ten nad złączem systemowym po prawej stronie. Jeśli nie pomoże, spróbuj którejś z solucji poniżej.
    Załączniki:
    • SE K700i - mikrofon nie działa mimo wymiany, co może być przyczyną? K700_MIC1.JPG (91.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3460164
    pdm64
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Ludzie zlitujcie sie nad biednymi sony erykami z tymi solucjami przeciez nowy uklad idzie kupic za 10-15zl a nie odstawiac takie rzeźby osobiście robiąc to zawodowo było by mi wstyd oddać klientowi tak zrobiony telefon a robiąc to dla siebie to chyba szkoda telefonu dewastowac za te kilkanaście złotych, także wymień szkiełko na nowe i masz sprawny i co istotne porządnie naprawiony telefon a nie dzieło sztuki nowoczesnej.

pozdrawiam pdm64
  • REKLAMA
  • #5 3460643
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    A gdzie najlepiej kupic taki układ?
  • #6 3460692
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Nie musisz od razu wymieniac. Sprobuj podlac go jakims fluxem (tylko dobrym jakims) i podgrzac HA, bardzo czesto tyle pomaga. Jak nie pomoze to wtedy szukaj glassa. I nie rob takiej rzezby, bo to rzeczywiscie czlowieka skreca jak widzi takie cos.
  • REKLAMA
  • #7 3460721
    atomca
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Popieram lepiej glassa podnies wyczyscic i postawic jeszcze raz. Jak nie pomoże to wymienić. Możesz tez użyć glassa od T610/630 t230. Odpowiednio go trzeba wlutować.

pozdro 600
  • #8 3461998
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Prawda z tymi układami. Czasami sam robie krosy ( ładowanie k300) ale na audio nie warto sie wysilac z krosami. Przynajmniej po wymianie szkiełka jest porządny efekt. Chyba takie krosy to wszystkich rażą.

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Sony Ericsson K700i problem z niedziałającym mikrofonem nie wynika z samego mikrofonu, który został już wymieniony. Przyczyną może być uszkodzony układ audio, zwany potocznie "kryształem", znajdujący się na płycie głównej nad złączem systemowym po prawej stronie. Zaleca się najpierw próbę oczyszczenia i ponownego przylutowania tego układu przy użyciu dobrego fluxu oraz podgrzania, co często rozwiązuje problem. Jeśli to nie pomoże, należy wymienić układ na nowy, co jest stosunkowo tanie (około 10-15 zł). Alternatywnie można użyć układu ("glass") z modeli T610, T630 lub T230, odpowiednio go wlutowując. Metoda "krosowania" (przerabiania połączeń) nie jest zalecana ze względu na niską trwałość i estetykę naprawy. Wymiana układu jest najbardziej profesjonalnym i trwałym rozwiązaniem problemu z mikrofonem w K700i.
REKLAMA