logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić stronę HTML na XHTML bez użycia ramek, z tabelą na pełną szerokość?

_Pablo_ 18 Sty 2007 22:44 1474 1
REKLAMA
  • #1 3459764
    _Pablo_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Drogie koleżanki i koledzy z ELEKTRODY potrzebuję pomocy w napisaniu strony www w xhtml. Mam już napisaną stronę w html'u Moja Stona :D :D i musze ją przerobić na xhtml, większość podstron już mam. Mam jedynie problem ze stroną index, a mianowicie chciałem aby nowa strona wyglądała i działała jak ta wyżej, tylko nie mogę użyć ramek tylko na tabeli. I teraz mam problem - co prawda strony się wyświetlają ale tabela nie jest na całej szerokości i wysokości strony tylko jest mała
    Jak przerobić stronę HTML na XHTML bez użycia ramek, z tabelą na pełną szerokość?
    I druga sprawa - w lewej komórce tabeli mam odnośniki do innych podstron i jak zrobić żeby się wyświetlały w prawej komórce
    <style type="text/css" id="internalStyle">
       table { margin-left:"0"; margin-right:"0"; borde="0"}
    </style>

<table>
    <tbody>
    	  <tr>
    		  <td width="40%" height="100%"><iframe src="link.xhtml" name="link" frameborder="0"></iframe></td>
    	  	<td width="60%" height="100%"><iframe src="home.xhtml" name="home" frameborder="0"></iframe></td>
      	</tr>
    </tbody>
    </table>
    Pomóżcie bo już trzeci dzień siedzę nad tym projektem i nie wiem jak go zrobić. A ha nie chcę używać skryptów php ani javascript bo tego nie miałem na zajęciach
  • REKLAMA
  • #2 3460208
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Polecam lekture:
    http://www.kurshtml.boo.pl/html/xhtml.html

i przedewszystkim podstawy html'a, czyli budowa tabel:
    http://www.kurshtml.boo.pl/html/tabele.html

Tabele można zastąpić też div'ami + css, co przyspiesza ładowanie strony, ale to już w przypadku bardziej rozbudowanych serwisów i raczej nie dla początkujących.

Dopasowanie stron do standardu xhtml nie polega na zmianie rozszerzenia plików na serwerze, tylko na odpowiednim napisaniu nagłówka strony, oraz poznaniu nowych zasad, czyli chodzi o to, że część tagów z języka html 4 i wcześniejszych została wycofana z użytku i głównie zastąpiona "zamiennikami" w css. Bardziej szczegółowo co i jak opisane jest w pierwszym linku który podałem. Wracając jeszcze do kwesti serwera, to używaj tylko takich rozszrzeń dokumentów html, jakie serwer obsługuje (pisze zazwyczaj w pomocy serwera), bo inaczej strona może się nie wyświetlić, lub sprawiać inne problemy. Jeszcze co do zgodności z xhtml, to pliki w tym standardzie mogą być *.html, *.htm. *.php, czy inne też inne, a o tym jakiego typu jest to dokument, decyduje jego odpowiedni nagłówek (patrz wyżej). Pozdrawiam.
REKLAMA