logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autoalarm Tygrys w Golfie 3 – znaczne zmniejszenie zasięgu pilota mimo nowej baterii

MW88 19 Sty 2007 09:25 1296 7
REKLAMA
  • #1 3460436
    MW88
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, mam golfa3 i jest w nim zamontowany autoalarm "tygrys". Do tej pory nie było problemu i pilot działał ze znacznej odległości a od pewnego czasu bardzo osłabł sygnał i musze dosłownie dotknąć i tylko w odpowiednim miejscu żeby zadziałał a czasem to nawet muszę otworzyć kluczykiem, zaznaczam że nawet wymieniłem baterie w pilocie na wszelki wypadek i nic. Może znajdzie się ktoś kto mi doradzi co to może być i co mam zrobić. Nie wiem gdzie jest ta dioda która kontaktuje się z pilotem, czy w tej puszce czy gdzieś pod maską. Proszę o rade, z góry dziękuje, będę b. wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 3460615
    przemek 4x4
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Jeśli się nie mylę Tygrys ma transmisje radiową. Sprawdź luty w pilocie ewentualnie tranzystor nadawczy.
  • REKLAMA
  • #3 3460698
    MW88
    Poziom 10  
    Dzięki ele pilot odpada dlatego że mam dwa i obydwa działają tak samo.
  • #4 3461400
    przemek 4x4
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Przy centralce alarmowej powinny być 3 przewody wychodzące z obudowy 2 od odcięcia (pompki lub zapłonu) i trzeci zastępujący antenę. Możesz go przedłużyć i wtedy sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 3462152
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Pogoda jest taka jaka jest, ja bym sprawdził czy aby za duzo wilgoci nie ma w okolicach centrali alarmu
  • REKLAMA
  • #6 3463133
    MW88
    Poziom 10  
    Myślałem także o zawilgoceniu ale nie chce mi się wierzyć bo to przecież jest jak mi się wydaje pod kierownicą przy bezpiecznikach i skąd tam wilgoć, od mycia to chyba nie możliwe. A co do tych kabli przy centralce to nie wiem, ale nie widziałem tego jeszcze, spróbuje sprawdzić a na razie dzięki, może ktoś miał jeszcze takie zdarzenie?
  • #7 3463706
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Proponuje najpierw sprawdzić , a potem dociekać co jeszcze można zrobić. Szczerze wątpie żeby centralka od alarmu była pod kierownicą
  • #8 3464169
    MW88
    Poziom 10  
    Dobra dzięki na
    razie, spróbuje poszperać gdzie to jest zainstalowane

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie 3 z zamontowanym autoalarmem Tygrys pilot alarmu znacząco stracił zasięg działania mimo wymiany baterii. Problem nie dotyczy pilota, ponieważ dwa różne piloty wykazują identyczne objawy. Sugerowane przyczyny to uszkodzenie elementów nadawczych w pilocie, takich jak luty lub tranzystor, oraz potencjalne problemy z anteną alarmu – przy centrali alarmowej powinien znajdować się przewód pełniący funkcję anteny, który można przedłużyć w celu testu zasięgu. Wskazano również możliwość zawilgocenia okolic centrali alarmu, choć lokalizacja pod kierownicą przy bezpiecznikach wydaje się mało narażona na wilgoć. Zalecane jest zlokalizowanie centrali alarmu i sprawdzenie stanu przewodów oraz ewentualnych uszkodzeń mechanicznych lub wilgoci, aby przywrócić prawidłowy zasięg pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA