logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA5580A520 – spalone Z O607 MA A027 na płycie, jaki zamiennik tego elementu?

kibi 08 Wrz 2003 19:47 4135 3
  • #1 320226
    kibi
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam!!!
    Mam praleczke Amica PA5580A520 i na płycie sterującej spalił sie elemencik podobny wyglądem do tranzystora o oznaczeniu Z O607 MA A027 podaję wszystko co się znajduje na tym elemencie. Może ktoś zna oznaczenie zamienika bądz posiada ten element - znajdują się cztery takie na płycie. Z góry pięknie dziękuje ..
  • #2 328311
    szaszłyk
    Poziom 12  
    miałem podobny problem , pralka amika modelu nie pomnę , najprawdopodobniej masz uszkodzony triak odpowiedający za sterowanie jakimś silnikiem , bądż zaworem , ja wstawiłem triak o najmniejszej mocy jaki udao mi się kupić w sklepie , sprawdź rezystory najbliżej tego elementu , mogą być nadpalone lub z przerwą ,
  • #3 864242
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Nie jesteś pierwszym nieszczęśnikiem dotkniętym "triakiem" w tych pralkach.

To jest triak 1A/600V o prądzie bramki 5 mA, pełne oznaczenie to Z00607MA produkcji ST www.st.com (podobno trudno dostępny). Pewnie to ten od siłownika przekierowania wody na natrysk.
    Jest tu gdzieś na formu podany zastępnik BTP ileś tam w raz z podaniem sposobu podłączenia końcówek (bo ma inny rozkład)

Sprawdź czy nie jest pofałdowana ścieżka wspólna tych 4 triaków i to na całej długości. Jeżeli jest to sprawdź i zreperuj te kretyńskie drukowane zwory (takie niebieskie) leżące w poprzek tej ścieżki - w moim przypadku wszystkie były przerwane. W razie czego trzeba spiłować pola na początku i końcu i wlutować IZOLOWANY mostek drutowy od strony druku.

Zobacz czy nie dostał tranzystor SMD na płytce w okolicy triaka (oznaczenia nie pamiętam ale zaczyna się od cyfry) w razie czego to tranzystor PNP - zastąpiłem go zwykłym BC557 po nawierceniu otworów.

Powodzenia 8)
  • #4 864730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA