logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć domofon 2-żyłowy do instalacji sześciożyłowej

wocaash 19 Sty 2007 17:34 9111 6
REKLAMA
  • #1 3462009
    wocaash
    Poziom 2  
    Mam pytanie popsuł mi się stary domofon który był na sześć kabli, znajomy podrzucił mi stary domofon cyfrala na dwie żyły. Czy jest jakas szansa podłączenia go do instalacji sześciozyłowej bez konieczności wlutowywania czegokolwiek do plytki. Kiedyś widzialem tak działający schemat

Rozszyfrowalem kabelki wychodzące ze ściany
    1 czerwony to mikrofon
    2 zielony to słuchawka
    3,4 niebieski, biały to zamek
    5 złóty
    6 brązowy masa
  • REKLAMA
  • #2 3462924
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Cyfral nie będzie działał.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #3 3465292
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Niestety to całkiem inne rozwiązanie. Nie znam tych dwużyłowych, tzn. nie miałem z nimi do czynienia. Sześcio i czterożyłowe są bardzo proste w budowie, a ten dwużyłowy ma już trochę elektroniki, któa pozwoliła wyeliminować kilka zyła. Jednak centralka do takich unifonów, też jest inaczej zbudowana.
  • #4 3468377
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Unifon 2 żyłowy jest przystosowany do systemów cyfrowych i nie będzie działał w instalacji 6 ,5 ,4 żyłowej nigdy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3468525
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    telrad napisał:
    Unifon 2 żyłowy jest przystosowany do systemów cyfrowych i nie będzie działał w instalacji 2 żyłowej nigdy. Pozdrawiam.

Sam sobie zaprzeczasz, bo 2 żyłowy jest do instalacji 2 żyłowych. Nie wchodzę tu nawet w dalsze szczegóły, bo autor tematu mówi o instalacji 6 żyłowej.:|
  • REKLAMA
  • #6 3472130
    wocaash
    Poziom 2  
    no cóż szkoda, ale wielkie dzieki za zinteresowanie i odpowiedzi

pozdr
  • #7 3472820
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    wocaash napisał:

5 złóty

Ciekawe co miałeś na myśli tak pisząc? Bardziej z tego wychodzi złoty, ale myślę, że miał być żółty.:D

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczyło możliwości podłączenia domofonu dwużyłowego marki Cyfral do istniejącej instalacji sześciożyłowej bez modyfikacji płytki. Instalacja sześciożyłowa posiada przewody przypisane do mikrofonu, słuchawki, zamka oraz masy. Odpowiedzi jednoznacznie wskazały, że domofon dwużyłowy, który jest systemem cyfrowym z wbudowaną elektroniką eliminującą potrzebę wielu przewodów, nie jest kompatybilny z tradycyjną instalacją sześciożyłową, która jest systemem analogowym. Wymaga to innej centralki i nie da się go podłączyć bez ingerencji w płytkę lub zmian w instalacji. Wskazano, że systemy dwużyłowe i sześciożyłowe różnią się zasadniczo budową i sposobem działania, co uniemożliwia bezpośrednie połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA