logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Gigaset 1000S – nieczytelny wyświetlacz, błędne znaki podczas wpisywania cyfr

adi2712 19 Sty 2007 20:35 2514 18
REKLAMA
  • #1 3462742
    adi2712
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam telefon jak w temacie( Siemens Gigaset 1000S ).Problem jest z wyświetlaczem.W momencie wprowadzania cyfr pierwszą pokazuje nie kompletną, im dalej się wprowadza tym bardziej ledwo co widać i oczywiście wprowadzane znaki na wyświetlaczu co innego pokazują.W stanie czuwania kiedyś wyświetlał znak kółka z kreską oznaczający power.Teraz tego niema.Telefon normalnie funkcjonuje za wyjątkiem tego wyświetlacza.Rozbierałem juz go i patrzyłem czy tasiemki od wyswietlacza się stykają,ale nic nie widać .Wszystko wydaje się być w porządku.Co może być tego przyczyną.
    pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3463191
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Przyczyną jest właśnie ta tasiemka, na którą patrzyłeś. Weź papier od drukarki, wytnij pasek szerokości taśmy wyświetlacza, poskładaj go w cztery warstwy, przyłóż do taśmy wyświetlacza/płytki telefonu i grzej lutownicą. Od grzania papier będzie czerniał , ale to nie szkodzi. Oby się nie przepalił. I tak grzej wzdłuż. Potem podłącz zasilanie i zobacz na efekty. Jak marne to jeszcze raz .

Pzdr.
  • #3 3463845
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    I jeszcze raz i jeszcze raz i mnogo raz ...
    Ale najpierw to oczyść...
  • REKLAMA
  • #4 3464341
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Witam. zgadzam się z kol Wojtkiem, jednak to nie zawsze skutkuje. Klej,którym jest przyklejona taśma z upływem lat traci przewodność. Nieraz trzeba odkleić wyświetlacz oczyścić taśmę spirytusem styki też, przyłożyć równo taśmę przykleić lekko po bokach żeby się ni przesuwała, zrobić z papieru naładkę grubości1mm, nałożyć na taśmę i zamknąć obudowę. Obudowa dociśnie taśmę i często jest ok. Jednak nie zawsze.
    Pozdrawiam Lucjan
    PS grubość nakładki trzeba dobrać.

Dodano po 13 [minuty]:

Witam. zgadzam się z kol Wojtkiem, jednak nie zawsze to skutkuje. Z upływem lat klej, którym jest przyklejona taśma, traci przewodność grzanie niewiele da. Nieraz trzeba odkleić taśmę, oczyścić, z resztek kleju, styki też., przyłożyć równo taśmę, po bokach lekko przykleić, żeby sie nie przesuwała, zrobić z papieru nakładkę o grubości 1mm(w zalężności od potrzeby) nałożyć na taśmę i zamknąć obudowę. Zamknięta obudowa dociśnie taśmę i powinno pokazywać wszystkie cyferki. Nie jest to oczywiście panaceum, ale przeważnie skuteczne.
    Pozdrawiam Lucjan
  • REKLAMA
  • #5 3465628
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Zrób jak pisze Lucjan a będziesz mógł spokojnie wyrzucić słuchawkę...
    Tylko postępowanie opisane przezemnie może przynieść pozytywny skutek. Pytacie o radę , więc zgodnie z moim wieloletnim doświadczeniem i praktyką daję ją. Ale róbcie sobie jak chcecie, to Wasz sprzęt.

I to byłoby na tyle.
  • #6 3466017
    adi2712
    Poziom 11  
    Dziękuję za porady.
    Spróbuję z grzaniem,mam nadzieję że nie zepsuje telefonu.Jeżeli są jeszcze jakieś sugestie na co zwrócić szczególną uwagę podczas tej czynności to będę wdzieczny.Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zabranie głosu:-))
    pzdr.
  • #7 3468163
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    No to masz.
    1-dokadne dopasowanie
    2 temperatura grania.
    No i ćwiczenie czyni mistrza.
    Pierwsze sztuki i tak sp..sujesz.
  • #8 3474266
    mały_s
    Poziom 13  
    A ja nalepiam za pomocą dwustronnej taśmy , pasek z przewodu wstążkowego. dociska obudowa aparatu.
  • #9 3490361
    adi2712
    Poziom 11  
    Witam
    Wygrzałem i wszystko było ok.Ale podczas montarzu niefortunnie jakoś przygniotłem palcem tasiemkę i ok 5 ścieżek się złamało.I co teraz mam zrobić,skąd wziąść taką tasiemkę i jak to potem wymienić
    pozdrawiam
    Adam
  • #10 3490786
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Odpuść sobie!!! To jest nienaprawialne! A co zrobić-wywal słuchawke zostaw sobie klapke, obudowe i klawaiture.
    Kup nowa słuchawke-za dyche na allegro lub na bazarku! Ile sztuk chcesz??
    WW
  • #11 3490850
    adi2712
    Poziom 11  
    Jak to nie naprawialne? wymiana tasiemki?Nie jestem fachowcem ale myślę że mając taką tasiemkę i przy pomocy porady fachowców jest to do zrobienia,a kupować nową słuchawkę?przecież ona działa tylko wyświetlacz jest niesprawny z powodu tej tasiemki.Potrzebuję tylko porady skąd taką tasiemkę wziąść i jak taką wymianę fachowo przeprowadzić
  • REKLAMA
  • #12 3492290
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Uparty.
    Traktor też jest dobry tylko ma jedno koło zepsute...(kabaret TEY)
    Tasiemkę możesz wziąźć tylko z innego telefonu. Dobrego ,czyli go ..z..psujesz. Nie istnieje jako część zamiennna.
    Nie ma amatorskiej technologii łączenia jej ze szkłem.
    A złamania nie usuniesz-scieżki sa napylane ..
    Stawiam moje auto kontra Twoje kapcie że nic nie zrobisz.
    Oprócz straty czasu,nerwów i poczucia bezsiły.
    Tak mówią fachowcy..
  • #13 3493314
    krzys_w
    Poziom 12  
    Zgadzam sie w 100% z tym co napisali koledzy, gdyby siemensy miały inne połączenie z wyświetlaczem, to byłyby wieczne słuchawki....
    aha i można jeszcze delikatnie ponakłuwać szpileczką te czarne ścieżki na płycie słuchawki
  • #14 3493660
    adi2712
    Poziom 11  
    Wiem że jestem uparty:-) ale nie potrafię nie spróbować jak wydaje mi się że jest jeszcze jakaś możliwość.
    Więc jeszcze raz podsumuję.Kontakt tasiemki na LCD jest,na płycie głównej również,bo sprawdziłem po wygrzaniu czy wszystko świeci.Na wolnym odcinku ok 1cm tej tasiemki pomiędzy płytą a LCD uległo mechanicznie przerwaniu 5 ścieżek przez moje nieumiejętne paluchy podczas składania wszystkiego do kupy.A to wszystko z pośpiechu i zadowolenia że udało się zreanimować połączenie.Jak mówi przysłowie spiesz się powoli i nie ciesz się zawczasu:-((
    I tak się zastanawiam jak by tu i czym połączyć elektrycznie te owe 5 przerwanych ścieżek.Słyszałem że są jakieś kleje przewodzące czy inne cuda.Niestety nie zajmuję się tym zawodowo więc nie jestem w temacie zorientowany.Ale obecne na tym forum grono napewno znakomicie się orientuje w takich specyfikach.
    Gdyby coś takiego było to mógłbym jeszcze przy pomocy lupy i np.igły nanieść na przerwane miejsca taki specyfik.Jeżeli to by nic nie dało no to wtedy dam za wygraną:-)
    W sumie bez wyświetlacza też się da żyć:-)) bo telefon jest pozatym całkowicie sprawny.
    No i dziękuję wszystkim którzy tu zabrali głos za wszystkie porady,w końcu udało się przywrócić LCD do życia,a tylko przez mój brak uwagi i koncentracji spaprałem sprawę i jestem sam na siebie z tego powodu zły:-))
    pozdrawiam
    Adam
  • #15 3496339
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Człowieku!
    Daj se spokój!!
    Chcesz taką płyte do słuchawki?? Sprawną, nie grzebaną, z działającym wyświetlaczem???
    Mam kilka. Po kosztach wysyłki.
    W moim miasteczku na giełdzie leżą na ziemi całe Gigasety 2010-komplety-słuchawka, baza zasilacz, kabel do telefonu. Za 20 pln do ręki a jak zimno to za 10.Chce Ci się grzebać w czymś co po prostu nie da się naprawić???
  • #16 3497011
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    trochu nie miłe rozwiązanie ale najrozsądniejsze.
    ps
    Wojtek a mialbyś jakiś czynny zestaw???
  • #17 3499249
    adi2712
    Poziom 11  
    Wojtek! z chęcią bym reflektował na taką płytę:-)
  • #18 3499258
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Wyśłij adres na pw. Pod koniec tygodnia będę wysyłał..
    WW
  • #19 10247442
    bootrecord
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam, przeczytałem Wasze porady, dzięki.
    Postanowiłem przed próbą bardziej inwazyjną zastosować metodę Lucjana. Postanowiłem wykorzystać dość twardą piankę (z wnętrza pudełka jakiegoś sprzętu elektronicznego). Z pianki wyciąłem pasek na szerokość płytki drukowanej o bokach około 4x4 mm. trzeba lekko podciąć boki aby górna obudowa go równo przyciskała. Pasek ten jest umieszczony pomiędzy folią o obudową (na folię nachodzi jeszcze guma od klawiszu ale jej nie ruszałem). Pasek umieściłem do obudowy, nałożyłem obudowę na płytkę i wszystko złożyłem.
    Po złożeniu słuchawki wyświetlacz zadziałał a wszystkie segmenty działają.

Metoda mało inwazyjna i zadziałała - nie wiem jak długo ale sposób może się przydać.

Trzeba jeszcze pamiętać aby stary klej odczyścić spirytusem z płytki i tasiemki (delikatnie z tasiemki aby nie zmyć tych czarnych ścieżek) - było to już pisane ale może być nieoczywiste dla wszystkich ;)
    Moderowany przez Tracer2:

Słowo "problem" w tytule jest zakazane. Regulamin.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wyświetlaczem w telefonie Siemens Gigaset 1000S polega na nieczytelnym obrazie i błędnym wyświetlaniu znaków podczas wprowadzania cyfr, co jest spowodowane uszkodzeniem lub złym kontaktem taśmy łączącej wyświetlacz z płytą główną. Zalecane metody naprawy obejmują podgrzewanie taśmy za pomocą lutownicy z użyciem papieru jako izolacji, oczyszczenie styków spirytusem oraz zastosowanie podkładek z papieru lub pianki o odpowiedniej grubości, które dociśnięte obudową poprawiają kontakt. Uszkodzenia mechaniczne taśmy, takie jak przerwanie ścieżek, są trudne do naprawy amatorskimi metodami, gdyż ścieżki są napylane i nie da się ich łatwo połączyć. W takich przypadkach rekomendowane jest zastąpienie uszkodzonej taśmy lub całej płyty głównej, co jednak wymaga posiadania części z innego, sprawnego telefonu, gdyż taśma nie jest dostępna jako osobna część zamienna. Próby naprawy uszkodzonej taśmy przewodzącymi klejami są mało skuteczne. Wymiana płyty lub zakup używanego telefonu na rynku wtórnym jest często najpraktyczniejszym rozwiązaniem. Metoda zastosowania pianki jako podkładki pod taśmę została potwierdzona jako skuteczna i mało inwazyjna.
REKLAMA