Witam.
Kupiłem używanego laptopa i zauważyłem, że czas systemowy po każdym uruchomieniu komputera jest zmieniony. Poza tym nie można zsynchronizować czasu z netu, bo wyskakuje błąd połączenia z serwerem.
Co może być przyczyną i jak temu zaradzić? Komputer jest używany, na gwarancji.
Aha i jeszcze coś. Przerzucam sobie dane z dysku na dysk przy użyciu domowej sieci i po kilku, kilkunastu minutach połączenie zostaje zerwane. Pewnie to inny problem, ale może ma związek z powyższym.
Dziękuję z góry i pozdrawiam asów kontrwywiadu.
Przemek.
Właśnie kopiuję, więc pewnie mi za chwilę wyskoczy. Ale to chyba nie ma związku z zegarem. Czy w przedmiotowym problemie chodzi o jakiś problem z baterią, BIOSem?
O, jest komunikat: "Nie można skopiować "...". Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej".
Teraz muszę zrestartować mojego świeżo kupionego laptopa, bo go nie widać w sieci.
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 13:04:06, on 2007-01-20
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.5730.0011)
Witam, może problem nie jest aż tak skomplikowany - być może strefa czasowa jest źle ustawiona Jak zmienia się czas, kiedy włączasz komputer - ustawia się na jedną godzinę, czy np. cofa ?
Co do serwerów, często zdarza się że niektóre nie działają, możesz poszukać innych w sieci.
Podałem. Czasami do tego wyskakuje drugi komunikat o utraconym prawie dodostępu. To tyle, jeśli chodzi o komunikat błędu windowsa.
Ale jest inna sprawa.
Uruchomiłem hijackthis nie na tym kompie, tylko na pełni sprawnym.
Podaję log po uruchomieniu na przedmiotowym:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 23:49:09, on 2007-01-19
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
W pytaniu były dwa problemy: czas systemowy i zrywanie połączenia sieciowego.
Powyżej przytaczane komunikaty dotyczyły oczywiście sieci.
Jeśli chodzi o baterię, to nie ma żadnych komunikatów. Włączam komputer (czy też uruchamiam ponownie) i po prostu mam czas "z kosmosu". Teraz kilka razy pod rząd restarowałem windows i zauważyłem, że system ustawia zegar na 23:39.
Kliknij prawym przyciskiem na zegar -> ustaw datę/godzinę i zobacz co masz zaznaczone w zakładce synchronizacja czasu. Spróbuj ją odznaczyć i zobacz czy problem występuje nadal.
miałem niedawno problem z datą na kompie (PC stacjonarny), polegało to na tym, że po ustawieniu daty na powiedzmy 07.01.2007 komp zmieniał na 07.08.2007. Zawsze ustawiał na sierpień a godzinę też przesuwał do przodu. Przy instalacji XP-ka w okienku wyboru daty/godziny domyślnie był rok 1597 czy coś koło tego. Zdarzało się to podczas każdej instalacji. Problem był po stronie biosu bo zmieniał datę już po wyjściu z setupu.
Zwykłe CLEAR CMOS pomogło
ps. a co do tych serwerów czasu to ja też miałem problem z połączeniem się. Domyślny był niedostępny - wystarczyło wybrać inny i poszło.
Witam wszystkich i dziękuję za cenne wskazówki.
Dałem sprzęt do serwisu, gdzie orzeczono, że wadliwa jest bateria BIOSu.
Zobaczymy, czy jej wymiana da pożądane efekty.
Pozdrawiam serdecznie.
✨ Problem dotyczył zmiany czasu systemowego w Windows XP po każdym uruchomieniu laptopa oraz błędów synchronizacji czasu z serwerem. Dodatkowo występowały przerwy w połączeniu sieciowym podczas przesyłania danych w sieci domowej. Analiza logów systemowych i komunikatów błędów wskazywała na problemy sieciowe, jednak główną przyczyną błędnego czasu okazała się zużyta bateria BIOS (RTC). Zalecano sprawdzenie ustawień strefy czasowej oraz wyłączenie synchronizacji czasu w systemie. Wskazano również na możliwość usunięcia uszkodzonych wpisów w rejestrze (np. brakujący plik xpnetdiag.exe). W przypadku problemów z datą i godziną sugerowano reset CMOS (CLEAR CMOS) w celu przywrócenia poprawnych ustawień BIOS. Ostatecznie wymiana baterii BIOS w serwisie rozwiązała problem z czasem systemowym, a zmiana serwera czasu pomogła w synchronizacji. Problem z zerwanym połączeniem sieciowym pozostał nie do końca wyjaśniony, ale mógł być niezależny od problemu z zegarem. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.