logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Synchronizacja zegara, serwer RPC jest niedostępny

autokomputer 04 Kwi 2007 17:23 13576 8
REKLAMA
  • #1 3752094
    autokomputer
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Wystąpił błąd podczas uzyskiwania stanu ostatniej synchronizacjido tej pory z zegarem w systemie windows xp było wszystko okej, ale jako że mam pewien problem z gniazdami sata na płycie głównej to próbowałem różnych sposobów żeby go rozwiązać i w końcu zresetowałem bios - od tej pory mam niewłaściwą godzinę i datę w windowsie - 2002 rok itd. - nie mogę zaktualizowac zegara bo wyskakuje komunikat:
    "wystąpił błąd podczas uzyskiwania stanu ostatniej synchronizacji. Serwer RPC jest niedostępny"

Co robic ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3752168
    autokomputer
    Poziom 19  
    ale ja nie bardzo rozumiem jak na tej stronie z linka co ją podałęś rozwiązano ten problem i w ogóle u mnie on wynikł z resetu biosu
    na tamtej stronie pisze:
    "A odnośnie tego ustawienia czasu to już jest wszystko ok, moze to przez ten wpis wcześniejszy (O4 - HKLM\..\Run: [dxvid] c:\windows\system32\dxvid.exe /nocomm)"
    ale o co chodzi ?
  • REKLAMA
  • #4 3752322
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Może głupie pytanie : Usługa czas systemu Windows - jest włączona oczywiście ?pozdrawiam
  • #5 3752339
    autokomputer
    Poziom 19  
    każde pytanie jest dobre

"synchronizuj automatycznie z internetowym serwerem czasu" jest włączone

Zarowno jak wybieram: time.windows.com jak i time.nist.gov to wyskakuje ten komunikat błędu co podałem go wyżej
  • REKLAMA
  • #6 3752544
    piooo
    Poziom 29  
    Więc ja sobie teraz też zrobiłem synchronizację ręcznie mimo ,że jest ustawione automatycznie na time.windows.com i na obu serwerach nie można uzyskać połączenia .Dopiero na serwerze time-a_nist.gov pojawił się komunikat ,że zsynchronizowano czas 19.05 . Nie wiem może nie zawsze można się połączyć z tymi serwerami , może są zajęte.Natomiast przez włączenie usługi rozumiem włączenie jej w konsoli usług - Start | Uruchom i w pole otwórz wpisz services.msc , nie wiem czy o tym samym mówimy bo teraz mam Vistę i uruchomienie automatycznej synchronizacji jest przy ustawieniach czasu , natomiast usługę czas systemu Windows uruchamiamy w serwisach, a nie pamiętam jak było w XP.pozdrawiam
  • #7 3752667
    autokomputer
    Poziom 19  
    zrobiłem tak jak napisałeś w windowsie xp z tymże tu jest to "usługa czas systemu windows" czyli uruchomiłem jeszcze raz tę usługę i teraz jak aktualizuje czas z time.windows.com to pojawia sie komunikat:
    "wystąpił błąd podczas synchronizowania danych przez system windows. Przykład godziny został odrzucony, ponieważ warstwa końcówki jest mniejsza od warstwy hosta"

A jak probuje zaktualizować czas z serwera "time.nist.gov" to wyskakuje błąd:
    "wystąpił błąd podczas synchronizowania danych przez system Windows."
  • Pomocny post
    #8 3752843
    piooo
    Poziom 29  
    To już coś. Spróbuj na ostatnim serwerze kilkakrotnie może zadziałą. U mnie jest pięć serwerów czasu w zakładce na pierwszym czyli time.windows.com zawsze błąd , na dalszym czyli time.nist.gov , synchronizuje po kilkukrotnych próbach, natomiast na końcowych czyli np. time-a.nist.gov synchronizacja następuje za pierwszym razem.pozdrawiam
    ps nie napisałeś tylko czy np ręcznie możesz ustawić czas i zegar prawidłowo pokazuje czas ? bo mam nadzieję ,że nie uszkodziłeś sobie płyty głównej przy resetowaniu?
  • #9 3752952
    autokomputer
    Poziom 19  
    tak, tak recznie moge oczywiscie i pokazuje prawidłowo :)
    W windowsie xp sa tylko 2 serwery a nie 5..... dobra musze odesłac płytę główną do serwisu w sprawie gniazd sata(juz ja zapakowalem), jak wroci to jeszcze zobacze - dzieki za probe pomocy - dam ci "pomogl" piooo :) i narazie zamykam temat do czasu powrotu płyty.

Podsumowanie tematu

✨ Po resecie BIOS-u na komputerze z systemem Windows XP pojawił się problem z nieprawidłową datą i godziną (ustawione na rok 2002) oraz błędem synchronizacji zegara systemowego. Próby automatycznej synchronizacji z serwerami czasu (time.windows.com, time.nist.gov) kończyły się komunikatem "serwer RPC jest niedostępny" lub błędami synchronizacji. Sprawdzono, czy usługa czasu systemu Windows jest uruchomiona w konsoli usług (services.msc) – usługa była aktywna. Ręczne ustawienie czasu działa poprawnie. Synchronizacja z serwerami czasu wymagała wielokrotnych prób, a niektóre serwery (np. time-a.nist.gov) synchronizowały czas od razu. Problem prawdopodobnie wynika z resetu BIOS-u i może być powiązany z uszkodzeniem płyty głównej, która była wysłana do serwisu z powodu problemów z gniazdami SATA. Do czasu powrotu płyty głównej temat synchronizacji zegara został zawieszony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA