logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć grzałki w bojlerze Electrolux 150l, 3x800W bez oznaczeń?

marekmark 20 Sty 2007 00:09 2878 6
REKLAMA
  • #1 3463702
    marekmark
    Poziom 2  
    Witam! Mimo,że nie jestem fachowcem jestem zmuszony, błyskawicznie wymienić 2 grzałki w bojlerze /Electrolux 150l., 3x800 watt/.-górna i lewa.Dla kogoś kto zna Elektroluxa będzie jasne o które chodzi. Niestety przy wyciąganiu przepalonych grzałek odpadły mi moje oznaczenia -"pomocniki" i pogubiłem się który z czterech kabli podpiąć do której końcówki grzałek .Czy stosując metodę "prób i błędów" mogę "spalić termostat", grzałki lub w inny sposób uszkodzić bojler ??? Czy ewentualnie ktoś z forumowiczów mógłby mi pomóc opisowo ???.Z góry dzięki za pomoc ! Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3464033
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Popatrz aby do grzałki dochodziły + i masa. Jeżeli nie zrobisz zwarcia to nic nie uszkodzisz
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3464042
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    Zbych034 napisał:
    Popatrz aby do grzałki dochodziły + i masa. Jeżeli nie zrobisz zwarcia to nic nie uszkodzisz
    Powodzenia

w bojlerze nie ma + i masa jest to prad zmienny moze byc 0 i faza :)
  • REKLAMA
  • #4 3464253
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3464704
    Wicio
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    poprostu musisz znalesć sobie przewodzik z fazą i przewodzik z zerem, jesli chcesz mozeszx to sprawdzić jakąś żarówką na 240V~ no i takie "pary" przewodzików z fazą i masą możesz spokojnie podłaczyć do grzałki i na pewno nic sie nie stanie :) POWPDZENIA!!
  • #6 3465838
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Fakt jest faza i zero (chyba rano jeszcze spałem) Na jednym Bolcu grzałki podłącz fazę na drugi 0. Musisz jeszcze pokombinować aby odpowiednio podłączyć grzałki jeżeli ma możliwość ustawienia pracy na pół mocy
    Powodzenia
    Ps Widzę iż po moim poście coś w temacie drgnęło :D
  • #7 3471736
    marekmark
    Poziom 2  
    Punktami dziękuję za pomoc ! Życzę powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia dwóch grzałek w bojlerze Electrolux o pojemności 150 litrów i mocy 3x800W, które nie posiadają oznaczeń przewodów. Użytkownik chciał uniknąć uszkodzenia termostatu, grzałek lub bojlera podczas podłączania kabli metodą prób i błędów. Zalecenia obejmowały identyfikację przewodów fazowych i zerowych (prądu zmiennego 230V~), gdyż w bojlerze nie występuje podział na plus i masę. Sugerowano użycie żarówki 240V do wykrycia przewodu fazowego oraz podłączanie par przewodów faza-0 do końcówek grzałek, unikając zwarć. Wskazano, że na jednym bolcu grzałki powinien być podłączony przewód fazowy, a na drugim zerowy. Porady podkreślały, że prawidłowe podłączenie nie spowoduje uszkodzeń, a ewentualne ustawienia pracy grzałek na pół mocy wymagają odpowiedniego kombinowania z przewodami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA