logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TA616 – przypisanie linii miejskich do numerów wewnętrznych LM6-LM1

dastin! 20 Sty 2007 11:37 1812 4
REKLAMA
  • #1 3464572
    dastin!
    Poziom 11  
    Witam

Do centralki Panasonic KX-TA616 były wpięte 3 linie miejskie i było OK.
    Po dopięciu 3 kolejnych linii miejskich pojawia się problem.
    Linie miejskie były zajmowane przez nr wewnętrzne kolejno LM1 LM2 LM3.

Teraz mają być zajmowane w odwrotnej kolejności. LM6 do LM1.
    Czy można tak zaprogramować centralkę, aby na sztywno ustawić zajmowanie linii miejskich.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3465137
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Mozna zaprogramowac niemal wszystko. Nie pamietam numeru komend ale jest to opisane.
    Najprostszym rozwiązniem jest zamiana L1 z L6, L2 z L5, L3 z L4 a będa zajmowane we właściwej kolejnosci.
    A zajmowanie sztywne robi sie przez wyznaczanie poszczególnych lini do zajmowania przez poszczególnych abonentów. W dokumentacji jest to opisane.
  • REKLAMA
  • #3 3465209
    dastin!
    Poziom 11  
    Być może mało precyzyjnie opisałem problem.
    Rozwiązanie z zamianą portów linii miejskich może jest i rozwiązaniem, ale ostatecznym, gdyż wymaga to również przeprogaramowania całego ruch na centralce wchodzącego i wychodzącego (np. tylko programy 405 408 i 411 nie wspomnę o wielu innych). Ja dodaję kolejne linie miejskie do już działającej centralki, więc chcę to zrobić jak najmniej inwazyjnie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3465270
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Moze lepiej jest przestwic całą centralę..
    Ja juz nie pamiętam czy w KX-TA616PD jest taka funkcja jak kolejność zajmowania linii zewnetrznych. Jeżeli jest - a przyznaje że nie pamiętam - to wzorem central D1232 i TD500 można okreslic kolejność zajmowania poszczególbych grup łaczy. Przestawienie takiej małe centrali to jest z godzina roboty, jeżeli robi sie to z aparatu - lub jeden restart jak robi sie z komputera .
  • Pomocny post
    #5 3472511
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Masz 4 możliwości:
    1-wychodzą kolejno od pierwszej linii (fabrycznie)
    2-rotacyjnie, tzn. kolejno udostępniane są linie, tak aby było na nich równomierne obciążenie (122 - przestaw na ENABLE)
    3-wyłączasz poszczególne linie z automatycznego dostępu (419-odpowiednią linię na DISABLE)
    4-pogrupuj je odwrotnie, tzn. w programie 404 CO1-TRK GRP-6, CO2-TRG GRP-5 itd., w tym momencie powinny być zajmowane od tyłu
REKLAMA