logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie siłownikiem, mikrokontroler, zasilanie?

piotre__k 20 Sty 2007 19:59 3000 11
REKLAMA
  • #1 3466753
    piotre__k
    Poziom 11  
    Witam,

chcę zrobić sterownik do małego siłownika elektrycznego, który włączałby (podawał napięcie powiedzmy 12V) siłownik na powiedzmy 2 sek, a potem odmierzał 12 godzin i to samo itd. Ponieważ nie jestem pewien jeszcze na ile czasu siłownik ma być wysunięty/wsunięty więc chyba powinienem zastosować mikrokotroler a nie timer... ? i jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób włączać z wyjścia mikrokontrolera zasilanie do siłownika? mógłbym sterować z wyjścia bezpośrednio, ale 5V to za mało...

dzięki za info
    p
  • REKLAMA
  • #2 3467181
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    do takiego zastosowania aż się prosi o czasówkę np serii RTx , wyjście masz przekaźnikowe tak wiec nie ma żadnego problemu z wysterowaniem siłownika albo jeszcze taniej i prościej elektroniczny zegar sterujący , możesz sobie zaprogramować dowolne czasy jest z potrzymaniem bateryjnym
  • REKLAMA
  • #3 3489548
    piotre__k
    Poziom 11  
    więc tak... zdecydowałem sam zrobić ten sterownik i mam narazie pytanie wstępne (później będę pytał pewnie o praktyczne wykonanie ;) ) czy dobra jest koncepcja:

do sterowania chcę użyć mikrokontrolera Atmela...coś pomiędzy ATiny i ATmega..., ponieważ to ma zliczać dość długie okresy czasu (24-48 godzin), więc chcę wziąć kwarc o jak najniższej częst., no i do przełączania przekaźnik np. JQX-14F/012-2Z (2 stopnie przełączane do odwracania fazy)... i teraz pytanie, czy koncepcyjnie jest to rozsądne, i jeszcze pytanie, czy będę musiał zastosować jakieś tranzystory, czy np. między mikrokontrolerem a przekaźnikiem można dać tylko rezystorek?

acha i siłowniczek też chcę sam zrobić z magnesu i nawiniętej cewki (to ma przesuwać małą blaszkę metalową ok. 2x5 cm), bo siłowniki jakie udało mi się znaleźć są za drogie i za mocne jak na to zastosowanie
    dzięki za informacje
    p
  • REKLAMA
  • #4 3489679
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Rozumiem że wiesz co robisz i nie porywasz sie z motyką na słońce...
    Czyli umiesz zaprogramować procka nasz do tego software, programator i układ testowy.
  • REKLAMA
  • #5 3489745
    piotre__k
    Poziom 11  
    może z motyką na słońce to nie...
    programować umiem, software i programator mam (stk200/300), układu testowego jeszcze nie
    a co do układu testowego, to jaki polecasz do wykonania, żeby sprawdzić dokładnie i przyjemnie? Może jakiś schemat mógłbyś wrzucić, albo linka...?
    p
  • #6 3492484
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    czy będę musiał zastosować jakieś tranzystory, czy np. między mikrokontrolerem a przekaźnikiem można dać tylko rezystorek?

to zdanie świadczy , ze raczej nie masz zbyt dużego doświadczenia w tym temacie , bo wiedziałbyś o obciążalności portów uC oraz to że do wysterowania przekaźnika wymagany jest wzmacniacz
    co do płytki testowej to zdecyduj się na konkretny mikrokontroler , rozumie że z rodziny AVR , kilka propozycji masz tu http://www.kamami.pl/?id_k1=52&id_k2=60
  • #7 3493874
    piotre__k
    Poziom 11  
    nie mam, dlatego pytam... poszukam w takim razie jakichś schematów
  • #8 3493986
    bogdan_p
    Poziom 39  
    po pierwsze schematy czego szukasz ........
    druga sprawa to już nie rozumie czy nadal jest pytanie o układ czasowy , czy o to jak zrobić to z użyciem mikrokontrolera
    zasadnicze sprawa jaki mikrokontroler
  • #9 3497395
    Serwis Teletechniczny
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    z twojej koncepcji konstrukcyjnej wynika, ze ma to byc raczej mikrosilowniczek. napisz czemu to ma sluzyc? a skoro chcesz sam nawijac jego cewke to moze latwiej bedzie po prostu dobrac zwykly przekaznik, ktorego kotwica bedzie twoja blaszka a styki mozna wykozystac do sterowania TRs. przy zastosowaniu przekaznika na 230V AC masz z glowy problem zasilania. stycznik TSM dostaniesz za mile dziekuje w kazdym warsztacie elektrycznym. gorzej z RTs ( jakies koszty musisz poniesc :-) )
  • #10 3499173
    piotre__k
    Poziom 11  
    co do układu czasowego, to zdecydowałem się zastosować ten mikrokontroler, bo przekaźniki czasowe (przynajmniej te które udało mi się znaleźć) są za drogie i zbyt rozbudowane...
    z wyjścia mikrokontrolera chcę sterować mikroprzekaźnikiem (np. finder seria 30 na 5V) przez tranzystor 2N3904...
    mikrokontroler to albo Atiny 2313, albo atiny85, jaki dostanę w sklepie

cały układ ma sterować cewką na rdzeniu ferromagnetycznym, która będzie popychać blaszkę...blaszka ma zamykać i otwierać dopływ pokarmu dla rybek...

tak to mniej więcej wygląda
    mam nadzieję, że będzie działać ;)
  • #11 3499887
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    to lepiej zrób tak: silniczek z jakiejś zabawki na tym kółko o srednicy np 5cm i od góry w niewielkiej odległosci od kółka pionowo pojemnik z pokarmem. pokarm spada grawitacyjnie na kółko. jesli jest go zbyt dużo to sam się wtedy "przyblokuje". gdy załącza się tryb karmienia to kółko zaczyna się kręcić i siła odśrodkowa rozrzuca pokarm po całym akwarium.chyba lepsze rozwiązanie niż blaszka. jak nie wiesz o co mi chodzi to napisz to ci to zwizualizuje:Dsam pracuje teraz nad sterownikiem akwariowym dla własnych potrzeb i zrobiłem małe rozpoznanie. ten patent jest chyba najlepszy. w moim sporzęcie mam miec jeszcze zegar czasu rzeczywistego, programowane karmienie, programowane oswietlenie, programowane przewietrzanie pokrywy, programowaną prace filtra oraz napowietrzanie. wykonanie podzieliłem na kilka etapów, najpierw projekt, pozniej montaż a program bedepisał po kawałku i wprowadzał poprawki. będe stosował AT tinny2313 bo jest na niego kupe sampli i można coś łatwo sklecić w całość. miałem również pomysł żeby sterowanie oświetleniem zrobić na PWMie zeby była funkcja zmierzchu i świtu.
  • #12 3500239
    borys-20
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam. Myślę że wyjściem z tej sytuacji może być połączenie elektronicznego wtyczkowego programatora czasowego (koszt w marketach ok. 25 zł) ze starym automatem schodowym (mechanicznym-myślę że można go zdobyć w jakimś warsztacie el.mech jako zawalipółka).automat należy przerobić tak aby przedłużyć oś ostatniego stopnia przełożenia(krzywka sterująca stykami) i połączyć z karmnikiem obrotowym(zał. szkic)
    Pozdrowienia. (ps. nie zapomnij przetestować przed użyciem-w razie zacięcia szkoda rybek)
    Załączniki:
    • Sterowanie siłownikiem, mikrokontroler, zasilanie? karmnik.GIF (5.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu sterownika do małego siłownika elektrycznego, który ma załączać napięcie 12V na około 2 sekundy, a następnie odmierzać 12 godzin przerwy przed kolejnym cyklem. Autor rozważa zastosowanie mikrokontrolera zamiast tradycyjnego timera ze względu na możliwość regulacji czasu wysunięcia i wsunięcia siłownika. Proponowane rozwiązania obejmują użycie mikrokontrolera z rodziny AVR (np. Atiny2313 lub Atiny85) z kwarcem o niskiej częstotliwości do długiego odmierzania czasu oraz sterowanie mikroprzekaźnikiem (np. Finder seria 30 na 5V) za pomocą tranzystora 2N3904. Podkreślono konieczność stosowania wzmacniacza (tranzystora) do sterowania przekaźnika ze względu na ograniczoną obciążalność portów mikrokontrolera. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań, takich jak użycie przekaźników czasowych serii RTx lub elektronicznych zegarów sterujących z podtrzymaniem bateryjnym, a także mechanicznych automatów schodowych przerobionych do sterowania karmnikiem. Autor planuje samodzielnie wykonać siłownik z cewki na rdzeniu ferromagnetycznym do przesuwania małej metalowej blaszki, która ma kontrolować dopływ pokarmu dla rybek. Wskazano również na możliwość zastosowania silniczka z zabawki do mechanicznego rozrzucania pokarmu jako alternatywę. Całość projektu ma charakter edukacyjny i eksperymentalny, z podziałem na etapy projektowania, montażu i programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA