logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CW-25D83N. Pojawia się zielone smużenie na białych elementach.

FranekDolas 20 Sty 2007 21:28 1740 7
REKLAMA
  • #1 3467201
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Na ekranie pojawia się zielone smużenie na białych elementach obrazu które wygląda jakby baniak padał ale po wejściu do menu i zmianie nastaw w trybie obrazu np. film,sport itp. na chwilę wraca do normy (10-15sek.) po czym znowu smuży.Czy ktoś z kolegów miał coś podobnego?Kineskop czy raczej jakiś procek wizyjny ?Prosze o szybką w miarę możliwości odpowiedź bo jutro giełda i ew. kupiłbym jakby to był jakiś gnat.Może ktoś ma serwisówkę lub schemat.

Moderowany przez oldboy:

To już nie kość tylko gnat? - slang

• REKLAMA
  • #2 3467310
    jerzykG
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Miałem taki objaw w dwóch modelach, nie wiem czy akurat w tym modelu samsunga .Trafo linii daje za małe napięcie S2 , rusz potencjometrem S2 na trafie . Po zwiększeniu napięcia muszą się pokazać powroty , jeżeli nie napięcie z trafa za małe
    pozdrowienia
    jerzyk
  • REKLAMA
  • #3 3467603
    FranekDolas
    Aktualnie odbiło mu i gra ale z postów na temat tego TV wnioskuję że często bania jednak pada w nich.W poniedziałek go rozkręcę i sprawdzę bo może faktycznie bleeder na trafie iskrzy albo jakieś zimne luty na płytce kineskopu albo w okolicach trafopowielacza.

Moderowany przez oldboy:

Slang

• REKLAMA
  • #4 3467968
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3468293
    Melex
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam. Miałem taki przypadek w podobnym modelu! Podmień na p.k kondensator (lizak) nie pamiętak jego wartości - u mnie pomogło!

Pozdrawiam

Moderowany przez oldboy:

Slang

• #6 3469184
    falkos
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Zwieksz troche żarzenie i bedziesz wiedział. Ale według mnie to bańka pada.

Moderowany przez oldboy:

Slang

• #7 3471969
    FranekDolas
    Melex napisał:
    Witam. Miałem taki przypadek w podobnym modelu! Podmień na p.k kondensator (lizak) nie pamiętak jego wartości - u mnie pomogło!

Pozdrawiam

Masz na myśli C podpierające do masy UG2 na p.kineskopu?Bardzo prawdopodobne a wyczaić można jak się zapnie przyrząd i zmierzy czy nie pływa napięcie na S2.
    A tak a propo's od wczoraj cały czas świeci jak nowy,ani przez chwilę nie wykazuje uszkodzenia.To telewizor mojej matuli która mieszka przez ścianę i narazie póki gra mam spokój.
  • #8 3472555
    falkos
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Mam na myśli żarzenie a nie S2!Nie wykluczone ze masz jakies nie kontakty na S2 lub na żarzeniu skoro raz gra a raz nie. Opukaj go.

Podsumowanie tematu

✨ Na ekranie telewizora Samsung CW-25D83N pojawia się zielone smużenie na białych elementach obrazu, które chwilowo znika po zmianie trybu obrazu w menu, jednak po 10-15 sekundach problem powraca. Przyczyną może być zaniżone napięcie S2 na transformatorze linii, które można regulować potencjometrem S2. Zbyt niskie napięcie S2 powoduje efekt podobny do zużycia kineskopu. Możliwe są również problemy z żarzeniem kineskopu, zimnymi lutami na płytce kineskopu lub uszkodzonym kondensatorem (tzw. "lizakiem") podpierającym do masy UG2 na płytce kineskopu. Zaleca się sprawdzenie i ewentualne zwiększenie napięcia żarzenia oraz kontrolę stanu transformatora linii i połączeń lutowanych. Objaw może wskazywać na uszkodzenie kineskopu ("bańki"), ale warto najpierw zweryfikować elementy zasilania i sygnału kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA