logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przy jakim napieciu na kondensatorze nastapi przebicie ?

Caporeira 20 Sty 2007 22:52 1619 2
REKLAMA
  • #1 3467599
    Caporeira
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Układ szeregowy dwu kondensatorów płaskich:
    1. pierwszy o grubości izolacji 5 mm, stała dielektryczna 2,5, wytrzymałość elektryczna 10 kV/mm,
    2. drugi o grubości izolacji 3 mm, stała dielektryczna 3,5, wytrzymałość elektryczna 12 kV/mm.
    Przy jakim napieciu kondensator ulegnie przebiciu ?
  • REKLAMA
  • #2 3467711
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    już raz o to tu pytałeś tam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic671696.html, i jak widzisz nie ma "mocnych" na to zadanie, a ja mam wiele innych swoich spraw do zrobienia i nie mam czasu, by pełnić tu dyżur "na okrągło" rozwiazując co trudniejsze zadania, ale tego zadania do takich nie zaliczam.
    Jest ono proste, jak przysłowiowy drut, dlatego też nie rozwiązywałem tego zadanka... :D
    Spróbuj samodzielnie, przyjmując, iż masz do czynienia z kondensatorami płaskimi połączonymi szeregowo i o różnych grubościach i parametrach dielektryka.
    Przecież, tu potrzebne są tylko "przedszkolne*" wzory...

* - w sensie Elektrotechniki Teoretycznej.

Pozdrawiam
  • #3 3467749
    Caporeira
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    zgadza sie , juz pisalem o tym
    ale wlasnie nigdzie nie moge znalezc tego tematu , dlatego zalozylem go ponownie

skoro twierdzisz ze to zadanie jest tak banalne , bardzo bym Cie prosil abys zrobil dobry uczynek i mi z nim pomogl:)

ten przedmiot jest mi w tym roku przyklejony i nikt do niego nie podchodzi powaznie ( rowniez wykladowca ) dlatego nie posiadam nawet podstawowych do tego wzorow :(
    raz jeszcze prosze o pomoc :)

zawsze myslalem ze forum do pomagania innym
REKLAMA